3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBate vântul austerității prin unele primării doljene

Bate vântul austerității prin unele primării doljene

Unele primării care nu au crescut acum impozitul îl vor majora la anul (Foto: arhiva GdS)

După ce au majorat salariile prin primării și după ce guvernul a diminuat impozitul pe venit de la 16% la 10%, astfel că ajung mai puțini bani la comunitățile locale, mai multe primării din Dolj se confruntă deja cu probleme financiare. Altele consideră că vor avea dificultăți financiare anul acesta, fie la plata salariilor angajaților din primării, fie la realizarea investițiilor pe plan local și la asigurarea cofinanțărilor pe proiectele europene accesate. Efectele încep să apară. Unele administrații locale deja au majorat o parte din impozitele locale, altele au anunțat că vor crește impozitele de la anul, iar altele au spus că vor trimite „perceptorii“ prin comune să încaseze impozite și taxe.

Multe dintre primăriile din Dolj au deja probeme financiare, după majorările de anul trecut permise prin Legea salarizării unitare, în sensul că unii funcționari nu și-au încasat salariile pe ultima lună din 2017, iar alte primării spun că vor avea probleme cu plata lefurilor pe ultimul trimestru al acestui an. Un lucru este cert: cetățenii plătesc salariile angajaților din primării. Odată cu majorarea salariilor angajaților din primării, autoritățile locale și-au dat seama că nu au suficienți bani pentru a-și plăti propriile drepturi salariale și fie au mers să ceară la autoritățile județene sau la cele centrale, fie au decis să majoreze unele impozite locale sau să își trimită personalul din primărie prin comune să îi convingă pe cetățeni să își achite impozitele și taxele.
GdS a intervievat, prin sondaj, mai mulți primari din Dolj. Majoritatea edililor locali spun fie că vor face față cu dificultate acestui an, din punct de vedere financiar, fie că nu vor face față cu veniturile locale pe care le colectează din impozite și taxe, la bugetul local. Probrema este că nu doar salariile angajaților din primării sunt „în aer“, ci și unele investiții locale sunt puse sub semnul întrebării, din lipsa de bani pentru cofinanțări și pentru alte investiții.
Majoritatea primarilor contactați de GdS sunt sceptici că vor primi sprijin de la guvern anul acesta, așa cum li s-a promis.

Primăriile au început să majoreze impozitele locale

Primăria Drăgotești a decis să majoreze cu 25% impozitul pe terenul extravilan. „Este prevedere fiscală legală că putem majora până la 50%. Crește impozitul cu vreo 13 lei la hectar. Până acum nu am majorat impozitul că erau vreo 5.000 de hectare care nu se lucrau. Acum se lucrează și se ia și subvenție pe acel teren. Deci nu e mult. Noi salariile în primărie le-am mărit cu 25%, dar nu este problemă cu aceste salarii“, a spus primarul din Drăgotești, Dincă Dumitru. Întrebat dacă pentru restul de cheltuieli primăria va avea bani, primarul Dincă a mai spus că „avem foarte multe proiecte cu fonduri europene și cu fonduri naționale, pentru care trebuie să avem cofinanțare. Suportăm și cheltuielile pentru studii de fezabilitate, dirigenția de șantier și alte cheltuieli de dezvoltare, pentru că facem investiții mari. Nu știu dacă vom avea bani, dar a promis guvernul că ne sprijină cu fonduri din buget. Să vedem ce va fi până la final de an“.
La Întorsura, primarul localității, Marin Cioi, a precizat că anul acesta a crescut impozitul pe terenul extravilan: „Nu este o creștere mare, ci este o creștere cu 2 lei pe hectar. Suntem în limita coeficientului stabilit de lege. La impozitul pe clădiri a crescut puțin impozitul la una dintre zonele din comună. Rămâne de văzut dacă ne vor ajunge banii anul acesta. E greu să estimez. Avem patru posturi vacante în primărie și nu mai angajez, dar tot va fi greu până la finele anului“.
În Băilești, de la 1 ianuarie 2018 s-a majorat cota de impozitare a clădirilor rezidențiale (adică de locuit) deținute de persoane fizice de la 0,08% la 0,13%. Cota de impozit este aproape dublă față de anul trecut. Primarul din Băilești, Costel Pistrițu, a explicat de ce s-a decis majorarea impozitului pe clădiri pentru populație: „Am luat această decizie pentru a echilibra puțin bugetul municipiului. Nu este vorba de a asigura bani pentru salarii, ci trebuie să asigurăm pentru investiții. Încercăm să asigurăm și partea de cofinanțare pentru proiectele cu fonduri europene pe care le desfășurăm. Nu cresc cu mult impozitele pentru localnici, pentru că s-a echilibrat situația cu cei minimum 400 de metri pătrați de teren care se impozitau, incluzând și terenul de sub case și care acum nu se impozitează. Compensând scăderea de la teren cu creșterea de la impozitul pe case, rămâne o diferență mică de plată în plus la impozit. Eu, de exemplu, plătesc mai mult cu 10 lei decât anul trecut“, a spus primarul Costel Pistrițu.

Alte localități nu au majorat taxele locale

La Amărăștii de Jos, primarul Marian Firănescu a precizat că nu au fost majorate impozitele anul acesta. Întrebat fiind de situația financiară a primăriei anul acesta și de realizarea cheltuielilor propuse cu veniturile disponibile, primarul Firănescu a precizat că rămâne de văzut dacă se fac alocările bugetare promise și „dacă se alocă banii de la guvern. Noi ne-am încadra în alocările bugetare, dar numai dacă se alocă sumele“.
La Bistreț, primarul Cristina Antonie a spus că este un an mai dificil, din punct de vedere financiar, pentru multe primării. Chiar dacă la Bistreț nu s-au majorat impozitele locale, primarul Cristina Antonie a spus că a renunțat să mai facă angajări în primărie și că „noi am ales să mergem pe dezvoltare. Dacă nu ai bani la primărie, apelezi la Consiliul Județean. Totul ni se va calcula la nivelul excedentului din 2016. Dacă nu ni se alocă bani nu vom putea asigura cofinanțarea la proiectele pe care le avem. Avem un proiect foarte mare pe POCU, de peste 4 milioane de euro. Au crescut și cheltuielile materiale, iar noi nu putem opri proiectele europene“. Cu alte cuvinte, acele proiecte se pot continua cu bani din afara primăriei.
La Desa, primarul Gabriel Bădoi a spus că nu a majorat impozitele anul acesta și că crede că se va încadra în cheltuieli, anul acesta.
Și la Ostroveni vor ajunge fondurile primăriei pe 2018, dar tot există o urmă de îndoială. „Eu zic că ne ajung banii, dar vom vedea până la sfârșit de an. Am avut încasări bune în 2017“, a spus primarul din Ostroveni, Silviu Preduș.

„Nu am cum să mă descurc cu banii. Nu s-au luat salariile pe decembrie“

La Grecești, după ce au fost mărite salariile angajaților din primărie anul trecut cu 15%, acum primarul Marcel Corîci a spus: „Nu am majorat impozitele, dar nu am cum să mă descurc cu banii. Am avut deficit și anul trecut. Nu s-au luat salariile în primărie nici pe decembrie. Este insuportabil pentru populație să măresc impozitele, într-o comună mică, așa cum este a noastră. N-am nici o speranță că vom primi bani de la guvern, ca să echilibreze bugetele locale, la cum se mișcă lucrurile la guvern“. La Primăria Grecești sunt angajate 14 persoane, iar primăria are nevoie de 35.000 de lei pe lună pentru plata lor.
În comuna Piscu Vechi nu s-au majorat impozitele, iar primarul localității, Marius Minea, a spus că salariile angajaților din administrația locală „au fost majorate doar cu 15%“. Edilul a precizat că primăria dezvoltă proiecte cu fonduri europene în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro, iar toate proiectele au fost „prinse“ cu finanțare de 100%, deci nu mai este nevoie de cofinanțare. Primarul speră să îi ajungă banii din buget, plus cei din alocările bugetare pe tot anul.

„Noi acum ne gândim să mai majorăm salariile în primărie“

Dacă unele primării au crescut salariile anul trecut, iar acum nu au de unde să le plătească, altele își fac în 2018 calcule de majorare. La Poiana Mare, primarul Marian Vintilă susține că nu a crescut impozitele oamenilor, dar că se fac acum calcule pentru majorarea salariilor personalului din primărie, dar îi trimite pe angajați să colecteze impozitele și taxele din comună: „Pentru investiții avem bani. Va fi mai greu pentru salarii. Noi avem salariile mai mici decât alte comune, pentru că am aplicat doar un coeficient de 2,5. Acum vrem să le mărim, să aplicăm un coeficient de 3,3. Vom vorbi cu contabilitatea și, dacă avem bani, le vom mări salariile. Dacă nu, nu le mărim, dar trebuie să punem mâna să muncim, că impozitele și taxele nu se încasează din birou“.

„La anul majorăm sigur impozitele!“

La Radovan nu sunt bani pentru plata salariilor din primărie, care au fost majorate de două ori. Prima dată cu 20% și a doua oară, cu 10%. Primarul din Radovan, Marius Cîrstianu, a precizat că se bazează să primească de la Consiliul Județean bani. Primăria mai are nevoie de circa 45.000 de lei. Dacă localnicii vor plăti anul acesta aceleași impozite ca anul trecut, din 2018 lucrurile se schimbă. „Anul acesta va fi mai greu, din punct de vedere financiar. Vom pleca «cu sorcova» prin sat, ca să ne plătească lumea impozitele. Nu ne așteptăm să primim vreun ban de la guvern. Ei nu au bani nici pentru ei. La anul majorăm sigur impozitele în comună! Este singura soluție“, a spus primarul din Radovan.
La Sălcuța, primarul Eugen Giurcă spune că se realizează greu bugetul din fondurile proprii ale primăriei, din cauză că există sume mari de recuperat din amenzi. „Este foarte dureros că nu putem să ne încasăm impozitele, pentru că avem două sate pline cu cetățeni de etnie și avem de recuperat 590.000 de lei doar din amenzi de circulație sau de pe la păduri și nici nu putem să îi executăm silit că nu sunt proprietari pe case și mașini. Salariile în primărie le asigurăm o parte din an, dar s-ar putea să rămânem neacoperiți pe ultimul trimestru din an, să nu mai avem bani. Să știți că nu am majorat cu mult salariile pentru că știam că vin timpuri grele. Așteptăm cu gura căscată o rectificare de guvern, dar să vedem dacă vom primi ceva“, a mai spus primarul din Sălcuța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS