Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o estimare a evoluţiei temperaturilor şi precipitaţiilor pentru intervalul 15 – 28 ianuarie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasă local în dimineața de 16 ianuarie în nordul regiunii. Apoi, temperaturile vor crește semnificativ, iar
până spre sfârșitul perioadei de referință se vor situa în general peste normele climatologic specifice perioadei. Vor fi medii ale maximelor de 2…6 grade și ale minimelor de
-4…0 grade, valori mai mici fiind posibile în perioada 24-25 ianuarie. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, locale, iar în jurul datei de 17 ianuarie precipitații mixte, moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Probabilitatea pentru precipitații va fi din nou mai ridicată în perioada 21-23 ianuarie.

La munte, vremea rece, local geroasă se va menține la începutul intervalului. Apoi, deși vor fi variații de la o zi la alta, temperaturile se vor situa în general peste cele climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de -2…2 grade și ale minimelor de -7…-3 grade, valori mai mici fiind posibile în data de 18 ianuarie și în perioada 23-24 ianuarie.
În intervalul 16-18 ianuarie precipitațiile vor fi frecvente, moderate cantitativ; vor predomina ninsorile, dar trecător pot apărea și lapoviță sau ploi, la altitudini de sub 1400 m.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată și în perioada 21-23 ianuarie.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.