Impozite duble pentru anumiți craioveni

Cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice a crescut de la 0,2% la 0,4% (Foto: arhiva GdS)
Autori


Persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale în Craiova vor achita anul acesta o cotă de impozit majorată, chiar dublă față de anul trecut. GdS a efectuat un calcul pentru un apartament de trei camere, în care se desfășoară activități economice. Impozitul pe 2017 era de 490 de lei pe an, iar în 2018, proprietarul va plăti către primărie 980 de lei. Municipalitatea motivează că a „ajustat“ impozitele „pentru asigurarea de servicii publice de calitate“.

Craiovenii care au apartamente sau case folosite în scop nerezidențial, adică în care se desfășoară activități economice, vor achita sume duble anul acesta sub formă de impozite către Primăria Craiova, după ce municipalitatea a majorat cota de impozitare aplicabilă în astfel de situații. Conform Hotărârii Consiliului Local Craiova nr. 485/2017 care stabilește impozitele și taxele locale pentru anul 2018 se observă că crește cota de impozit pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice la 0,4% din valoarea impozabilă, față de 0,2% din valoarea impozabilă, cât era în 2017. Se pot regăsi în această situație persoanele fizice care au închiriat locuințele unor firme, unor cabinete de avocatură, unor notari, unor firme de birouri sau pot fi PFA-uri care au sediul social în propriul imobil și desfășoară activitate economică acolo. Codul fiscal prevede o marjă destul de mare pentru aceste clădiri nerezidențiale ale persoanelor fizice, cuprinsă între 0,2% și până la 1,3%. Deci, pe viitor, municipalitatea mai poate majora această cotă de impozitare.

Impozitele au rămas la fel ca anul trecut pentru clădirile rezidențiale (de locuit) ale persoanelor fizice, cota de impozitare fiind de 0,08% din valoarea impozabilă, adică la cel mai mic nivel stabilit de Codul fiscal, pentru acest gen de locuințe folosite în scop rezidențial. Proprietarii persoane fizice care au sediul social al firmei lor la aceeași adresă de domiciliu și care nu desfășoară activitate economică acasă vor plăti și în 2018 același impozit ca în 2017, calculat ca pentru o clădire rezidențială, adică se aplică o cotă de impozitare de 0,08%.

În schimb, în cazul în care persoanele fizice dețin clădiri mixte în care și locuiesc, au și sediul firmei în același loc, iar o cameră sau mai multe sunt destinate pentru desfășurarea activității economice chiar acolo pentru care cheltuielile cu utilitățile sunt deduse pe firmă (deci o parte din clădirea respectivă este folosită în scop nerezidențial), atunci proprietarul va plăti impozit majorat de la 0,2% asupra valorii impozabile la 0,4% doar pentru partea din locuință care se folosește în scop nerezidențial. Concret, pentru o cameră în plus în care se desfășoară activitatea firmei și cheltuielile sunt deduse pe firmă sau pe PFA impozitul va fi dublu anul acesta față de anul trecut.

Exemple de impozite ce se pot plăti pentru un apartament cu trei camere

GdS a efectuat o serie de calcule comparative având ca bază de calcul un apartament de aceeași dimensiune, respectiv de 70 de metri pătrați, deținut de o persoană fizică în zona A a Craiovei, dar folosit în scopuri diferite. Astfel, aplicând formulele de calcul din Codul fiscal și Normele metodologice de aplicare, dacă apartamentul de 70 de metri pătrați este folosit pentru locuit, atunci proprietarul plătește în 2018 același impozit ca și anul trecut, de 196 de lei. Calculul a fost făcut fără să scădem bonificația de 10%, care se acordă celor care plătesc impozitul până la 31 martie 2018 și fără aplicarea reducerii de 10% a valorii impozabile, dacă imobilul este mai vechi de 30 de ani.

Dacă același apartament a fost și este folosit în scop nerezidențial, atunci anul trecut proprietarul plătea către Primăria Craiova un impozit de 490 de lei pe an, iar în 2018 va achita un impozit de 980 de lei către Direcția de Impozite și Taxe (DIT) de pe lângă Primăria Craiova, după majorarea cotei de impozitare votată de consilierii locali în luna decembrie a anului trecut.


Alte impozite se mențin la cotele „ajustate“ anul trecut

Și în 2018 se plătesc aceleași impozite ca și anul trecut asupra mijloacelor de transport, deoarece municipalitatea aplică și anul acesta aceeași cotă adițională de impozit de 13%, care se aplică la valorile de impozitare stabilite de Codul fiscal pe fiecare tip de mijloc de transport și în funcție de capacitatea cilindrică a fiecăruia.

Și alte impozite sunt „ajustate“ anul acesta, la fel ca anul trecut, dar aceste ajustări depind de acțiunile întreprinse de persoanele juridice, proprietare ale imobilelor. Conform HCL Craiova nr. 485/2017, firmele pot plăti impozit pe clădiri majorat în anumite condiții. La art. 10 din HCL enunțată anterior se arată: „În cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale sau nerezidenţiale a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în ultimii trei ani anteriori anului de referinţă, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%“. Cu aceeași cotă adițională s-au calculat și anul trecut impozitele acestea, deci în 2018 se vor calcula la același nivel ca în 2017.

Cum motivează Primăria Craiova majorarea

Primăria Craiova motivează aceste „ajustări“ invocând faptul că a avut la bază două criterii de stabilire a cotelor adiționale de impozite care au fost luate în calcul. Pe de o parte, municipalitatea susține că un prim criteriu a fost „păstrarea unui nivel al fiscalităţii comparabil cu anii anteriori în scopul asigurării caracterului predictibil al impozitelor şi taxelor locale“, iar pe de altă parte, cel de-al doilea criteriu a fost acela de „asigurare a resurselor pentru realizarea de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Craiova“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 ianuarie 2018

Actualitate

» Medicii britanici îi solicită Theresei May să ia măsuri pentru ca pacienţii “să nu mai moară pe holurile spitalelor”
» Florin Iordache a fost operat, joi, la Spitalul Floreasca
» Fostul şef al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 67/2017 privind cinematografia
» Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci
» Anul trecut au fost înmatriculate peste 518.000 de maşini second-hand din import
» Ministerul român al Apărării cumpără peste 150 de vehicule militare de la compania Iveco

Publireportaj

» Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, punct cultural de interes major

Local

» Accident bizar pe o stradă din Râmnicu Vâlcea
» Un bărbat a fost arestat după ce a corupt sexual două minore
» Muntele de calcar, frumuseţea ascunsă a Şovarnei
» Impozite mai mari în Râmnicu Vâlcea
» Istoria Slatinei se poate descoperi on-line
» Jandarm trimis în judecată pentru trafic de influenţă
» Dispar două licee din Vâlcea
» Maia Morgenstern, pe scena Teatrului „Ariel“
» Oboseala la volan a făcut patru victime
» Manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale la Râmnicu Vâlcea

Dolj

» Numărul restanţierilor la bănci sau IFN-uri a scăzut
» ANAF va modifica, din oficiu, vectorul fiscal al angajatorilor
» Când te poţi pensiona
» Locuinţele se vor scumpi în 2018
» Dinel Staicu, sătul de pușcărie
» Școli din Calafat, decorate de președinţie
» Surpriza de la sindicatul Ford
» 60 de şomeri pe un loc de muncă în Dolj
» Străzi fără canalizare, modernizate cu bani grei
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bărbat mort într-un hypermarket craiovean
» Craiova: Ziua Porților Deschise la Muzeul “Olteniei”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Gorj

» Activitate intensă la Serviciul Paşapoarte
» Zeci de copii au fost adoptaţi anul trecut
» Gorjul, promovat la Târgul de Turism de la Madrid
» Gorj: Incendiu la o casă din Bălănești
» Gorj: Afaceristul din Glogova, pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 100.000 de lei

Olt

» Scutece pentru nou-născuții din Slatina
» Olt: Tânără accidentată grav pe o trecere de pietoni din Slatina
» Olt: Jandarm trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă
» Olt: Primăria Slatina a lansat un site cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului

Sport

» Baschetbaliștii craioveni încep să-și revină
» Voleibaliștii lui Pascu joacă pe terenul dinamoviștilor
» Burcea: Vom face tot ce ne stă în putință să învingem Randersul
» Axinia crede că Juncu va reuși în Bănie
» „Câinii“ ne urmăresc și în Cupă
» Fotbal / Deian Boldor s-a transferat la Verona

Educatie

» Cum s-ar putea schimba programul liceenilor

Magazin

» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Minitarte cu ciuperci
» Horoscopul de weekend
» Beneficiile sporturilor de iarnă

Top