Drumul gunoaielorO suprafaţă de mii de metri, aflată pe partea stângă a străzii Drumul Apelor din Craiova, dinspre Ion Ţuculescu, a devenit groapa de gunoi a multor oameni care locuiesc în zona respectivă, şi nu numai. Mormane de gunoi şi moloz au fost aduse neîncetat pe terenul respectiv. Peisajul pare rupt dintr-un film de groază, iar situaţia este deja extrem de periculoasă pentru mediu şi pentru oamenii care locuiesc în zona respectivă.

Situaţia unui teren privat care se întinde pe o suprafaţă de 5.270 de metri pe strada Drumul Apelor din Craiova este extrem de îngrijorătoare. Pe întreaga lui lungime au fost aruncate ilegal tone de gunoi. Cu toate că problema există de mult timp şi pe strada respectivă sunt foarte multe case, autorităţile nu s-au sinchisit să o rezolve. „Gunoaiele sunt din ce în ce mai multe în fiecare zi. Eu trec în fiecare zi spre serviciu pe această stradă. Am avut curiozitatea la un moment dat să intru pe acest teren şi să văd cât gunoi poate să fie acolo. Este un adevărat dezastru. Nici măcar nu îmi pot imagina cum cei care ar trebui să se ocupe de acest lucru stau cu mâinile în sân. În condiţiile astea, o să ajungem să fim îngropaţi în gunoaie. Este o ruşine. Sunt multe astfel de zone, chiar dacă avem instituţii speciale, care ar trebui să controleze situaţia. Sunt plătiţi degeaba“, a declarat un craiovean.

Zona respectivă arată înfiorător şi se vede că proprietarul terenului a neglijat-o. Potrivit articolului 6 al Ordonanţei nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, „cetăţenii au obligaţia să asigure îngrijirea locuinţelor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor, împrejmuirilor şi să păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun“.

Garda de Mediu nu a dat nici o sancţiune

Garda de Mediu Dolj recunoaşte că ştie foarte bine despre marea problemă de pe Drumul Apelor, însă nu a dat nici un fel de amendă. „Situaţia aceasta este de mult timp. Noi am mers în control, am văzut ce se întâmplă acolo. Mai departe am solicitat primăriei să identifice proprietarul pentru a-l putea sancţiona şi pentru a putea să rezolvăm problema. Însă, în luna aprilie se face un an de la această solicitare şi nici până acum nu ni s-a transmis numele celui care deţine terenul. Cei de la Poliţia Locală ne-au transmis că vor notifica proprietarul pentru a scoate gunoiul de acolo şi pentru a împrejmui terenul, dar nu ne-au dat numele proprietarului. Voi relua discuţiile cu cei de la primărie să vedem ce soluţie găsim din punct de vedere al respectării legii“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef la Garda de Mediu Dolj.


Chiar dacă Garda de Mediu habar nu are care este numele proprietarului, Poliţia Locală ştie cui aparţine terenul şi a dat sancţiuni. „Poliţiştii locali cu atribuţii pe linia protecţiei mediului au identificat terenul insalubru, în cursul anului 2017, ca fiind o zonă unde sunt depozitate/abandonate diverse deşeuri, materiale provenite din demolări şi moloz. Potrivit HCL a Municipiului Craiova nr. 319/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea Municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii, faptele de nesalubrizare şi neîmprejmuire a terenurilor deţinute cu orice titlu se sancţionează cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei pentru persoane fizice şi între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice. Prin urmare, poliţiştii locali au luat măsurile ce se impun în astfel de cazuri şi raportat la competenţele legale au dispus sancţionarea contravenţională în două rânduri a SC Independenţa SA, în calitate de proprietar al imobilului în cauză, cu amenzi în cuantum de 5.000 de lei. Totodată, au fost dispuse şi măsuri complementare cu obligaţia de a salubriza şi împrejmui terenul pe care îl deţine în conformitate cu prevederile legale.

De asemenea, proprietarul terenului a fost notificat în condiţiile HCL nr. 9/2017 privind supraimpozitarea cu 500% a terenului neîngrijit, aflat în intravilanul Municipiului Craiova.

În prezent, proprietarul a fost avertizat să ia toate măsurile ce se impun, în cel mai scurt timp, de a salubriza, din nou, suprafaţa de teren şi de a o împrejmui. În caz contrar, se vor aplica sancţiunile contravenţionale ce se impun. Cu privire la solicitarea Gărzii de Mediu, de a identifica proprietarul terenului respectiv, Poliţia Locală a Municipiului Craiova nu are nici o cerere în acest sens până în acest moment“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Aşadar, este clar că Garda de Mediu nu s-a interesat suficient despre această situaţie. În tot acest timp, sub nasul instituţiei, mormanele de gunoi continuă să crească şi să pună în pericol mediul.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 ianuarie 2018

Actualitate

» Medicii britanici îi solicită Theresei May să ia măsuri pentru ca pacienţii “să nu mai moară pe holurile spitalelor”
» Florin Iordache a fost operat, joi, la Spitalul Floreasca
» Fostul şef al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 67/2017 privind cinematografia
» Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci
» Anul trecut au fost înmatriculate peste 518.000 de maşini second-hand din import
» Ministerul român al Apărării cumpără peste 150 de vehicule militare de la compania Iveco

Publireportaj

» Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, punct cultural de interes major

Local

» Accident bizar pe o stradă din Râmnicu Vâlcea
» Un bărbat a fost arestat după ce a corupt sexual două minore
» Muntele de calcar, frumuseţea ascunsă a Şovarnei
» Impozite mai mari în Râmnicu Vâlcea
» Istoria Slatinei se poate descoperi on-line
» Jandarm trimis în judecată pentru trafic de influenţă
» Dispar două licee din Vâlcea
» Maia Morgenstern, pe scena Teatrului „Ariel“
» Oboseala la volan a făcut patru victime
» Manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale la Râmnicu Vâlcea

Dolj

» Numărul restanţierilor la bănci sau IFN-uri a scăzut
» ANAF va modifica, din oficiu, vectorul fiscal al angajatorilor
» Când te poţi pensiona
» Locuinţele se vor scumpi în 2018
» Dinel Staicu, sătul de pușcărie
» Școli din Calafat, decorate de președinţie
» Surpriza de la sindicatul Ford
» 60 de şomeri pe un loc de muncă în Dolj
» Străzi fără canalizare, modernizate cu bani grei
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bărbat mort într-un hypermarket craiovean
» Craiova: Ziua Porților Deschise la Muzeul “Olteniei”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Gorj

» Activitate intensă la Serviciul Paşapoarte
» Zeci de copii au fost adoptaţi anul trecut
» Gorjul, promovat la Târgul de Turism de la Madrid
» Gorj: Incendiu la o casă din Bălănești
» Gorj: Afaceristul din Glogova, pus sub control judiciar pentru o cauțiune de 100.000 de lei

Olt

» Scutece pentru nou-născuții din Slatina
» Olt: Tânără accidentată grav pe o trecere de pietoni din Slatina
» Olt: Jandarm trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă
» Olt: Primăria Slatina a lansat un site cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului

Sport

» Baschetbaliștii craioveni încep să-și revină
» Voleibaliștii lui Pascu joacă pe terenul dinamoviștilor
» Burcea: Vom face tot ce ne stă în putință să învingem Randersul
» Axinia crede că Juncu va reuși în Bănie
» „Câinii“ ne urmăresc și în Cupă
» Fotbal / Deian Boldor s-a transferat la Verona

Educatie

» Cum s-ar putea schimba programul liceenilor

Magazin

» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Minitarte cu ciuperci
» Horoscopul de weekend
» Beneficiile sporturilor de iarnă

Top