27.9 C
Craiova
duminică, 9 august, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Fugarul Siclitaru, prins pe aeroport

Fugarul Siclitaru, prins pe aeroport

Iulian Siclitaru a fost reținut de polițiștii de frontieră duminică noaptea, pe Aeroportul Craiova

Urmărit la nivel internațional încă din vara anului 2015, omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru a fost prins de polițiști duminică noaptea, pe Aeroportul Craiova. Iulian Siclitaru, care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul „Transgaz“, alături de Dinel Staicu, a fost reținut după ce a coborât dintr-un avion care venea din Marea Britanie.

Omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru, de 58 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2007, alături de Dinel Staicu și alți șapte inculpați, toți fiind acuzați că au fraudat Transgaz SA Mediaş cu peste 26 de milioane de lei.
Dacă Dinel Staicu a fost considerat de procurorii anticorupție „creierul“ afacerii păguboase pentru Transgaz, Iulian Siclitaru a fost acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În acest dosar, anchetatorii au reținut că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea, directorul Transgaz, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Prin încheierea acestor convenţii, Coconea a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăţi private – SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SRL Bucureşti – toate controlate de Dinel Staicu. Ulterior, tot cu încălcarea normelor legale, la solicitarea Transgaz, cele cinci societăţi de stat consumatoare de gaze au virat sume importante de bani în conturile celor patru firme controlate de Dinel Staicu. Procurorii DNA au mai reținut că Iulian Siclitaru a fost reprezentantul uneia dintre cele patru societăți interpuse de Dinel Staicu între Transgaz și cele cinci societăți cu capital de stat. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că „cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul Dinel Staicu, reprezentate de inculpaţii Volintiru Cornel și Rebega Vlad, Popescu Carmen Ioana, Siclitaru Tudorică și Siclitaru Iulian nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare“.

Iulian Siclitaru, urmărit internațional după condamnare

Pe 10 iunie 2015, Curtea de Apel București a dat o hotărâre definitivă în dosarul fraudării Transgaz Mediaș. Dinel Staicu a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, iar Iulian Siclitaru a fost condamnat la patru ani de închisoare. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între patru și șapte ani de închisoare. În plus, instanța a dispus ca inculpații să achite Transgaz Mediaș suma totală de 24.185.728 de lei și a menținut sechestrul pus pe bunurile mobile și imobile ale acestora.
În aceeași zi, după ce instanța a emis mandatele de executare, polițiștii doljeni i-au dus la Penitenciarul Craiova pe Ioana Carmen Popescu, Tudorică Siclitaru și Vlad Rebega. Dinel Staicu era deja în penitenciar când a fost condamnat definitiv în dosarul Trasgaz. În schimb, omul de afaceri Iulian Siclitaru nu a fost găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire națională și internațională. Timp de doi ani și jumătate, oamenii legii nu au reușit să dea de urma lui Siclitaru. Acesta a fost reținut de polițiștii de frontieră duminică noaptea, pe Aeroportul Craiova, pe sensul de intrare în țară din direcția Marea Britanie.

Boerică a fost prins în Italia

Condamnat definitiv în mai multe dosare penale, și omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fugit din țară înainte de a fi încarcerat. Acesta a fost dat în urmărire internațională la începutul anului 2014, după ce a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Pe data de 22 iunie 2017, Genică Boerică a fost localizat în Milano, iar la sfârșitul lunii august a fost adus în țară sub escortă și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Extrădarea lui Boerică a fost dispusă de Curtea de Apel din Milano pe data de 16 august 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

CFR Cluj îşi începe aventura europeană în Malta

CFR Cluj și-a aflat prima adversară din...

ȘTIRI GdS

Coronavirus: Peste 1.000 de cazuri în ultima zi. 27...

Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 61.768 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Craiova: Incendiu la un apartament de pe str. Madona...

UPDATE: Au fost suplimentate forțele de interveție. Sunt în total trei autospeciale cu apă și spumă și două autospeciale de lucru la...

Vâlcea: Minor rănit într-un accident rutier

Accident rutier la Gura Văii. Un bărbat care conducea un autoturism înmatriculat în Italia din direcția Vâlcea-Sibiu nu a păstra distanța de...

Gorj: Elevi care au mers în tabere la munte...

Două cazuri de coronavirus au fost depistate în rândul unor elevi de gimnaziu, din Gorj care au mers recent în tabere la...

6 decese din cauza coronavirusului în județul Gorj

Șase persoane au murit de coronavirus în județul Gorj în ultimele 24 de ore. Din datele raportate de către Direcția de Sănătate...

Un bărbat a dus la poliție o importantă sumă...

Un agent de poliție din cadrul Compartimentului Poliție Rutieră în cadrul Poliției Orașului Târgu Cărbunești a găsit pe stradă, în fața magazinului...