11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum poți salva o viață - sfaturi de la profesioniști

Cum poți salva o viață – sfaturi de la profesioniști

Angajații Prefecturii Olt au fost primele persoane care au beneficiat de rezultatele parteneriatului semnat la începutul săptămânii între mai multe instituții din județ, beneficiind de un curs rapid de prim ajutor.
Cum acționezi în caz de incendiu sau de cutremur, cum faci diferența între viață și moarte dacă ești prima persoană care observă o persoană căzută, cu ce manevre ajuți pe cineva care tocmai s-a înecat cu mâncare etc. au fost situațiile în care mai mulți angajați ai Prefecturii Olt au fost puși ieri.
Profesorii funcționarilor Prefecturii au fost pompierii salvatori din cadrul ISU Olt, care au explicat, timp de aproape două ore, diverse manevre de prim ajutor. Evenimentul face parte dintr-un program amplu de acțiuni ce se vor derula în instituții publice, școli, primării etc., după ce la începutul săptămânii a fost semnat un parteneriat între Prefectura Olt, Consiliul Județean Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt și Crucea Roșie – filiala Olt, proiectul fiind denumit generic VOLUNTAR (VOINȚĂ – OPERATIVITATE – LINIȘTE – UNITATE – NORMALITATE – TENACITATE – AJUTOR – RESPONSABILITATE).
Deși la prima vedere totul pare simplu, formatorii au demonstrat că de la teorie și simpla urmărire a mișcărilor celor care execută manevrele și până la practică e ceva cale. Angajații instituției publice au aflat, astfel, că înainte de a acorda primul ajutor e necesar ca voluntarul să se asigure că este în siguranță. După acest prim pas, se face evaluarea situației, se verifică dacă persoana care are nevoie de ajutor este conștientă sau nu, respiră sau nu etc. Are importanță și dacă situația de urgență este urmare a unui accident, a unui accident vascular, infarct etc. Cu aceeași ocazie, cursanții au aflat și ce rol au obiectele pe care le regăsim în trusa de urgență pe care fiecare șofer o are în autoturism.
Cât de important este ca populația să cunoască manevrele de prim ajutor au explicat, de asemenea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, care au menționat că între 18-20% dintre victimele aflate în stare gravă reușesc să fie salvate de echipajele de prim ajutor, chiar dacă manevrele de resuscitare sunt inițiate la minute bune de la producerea evenimentului. Șansele ar crește proporțional dacă la locul producerii evenimentului, cu alte câteva minute înainte, o persoană competentă ar începe aceleași manevre. Creierul, au mai spus salvatorii ISU Olt, rezistă fără oxigen doar trei minute, o persoană resuscitată după acest termen după toate probabilitățile rămânâd cu sechele, dacă resuscitarea reușește.
Funcționarii care au luat parte la prima acțiune a proiectului, iar printre ei s-au numărat și prefectul Silviu Neacșu și subprefectul Radu Ioniță, s-au arătat încântați să afle atâtea lucruri noi, deși au mărturisit că volumul de informații a fost enorm, iar timpul – foarte scurt pentru a le putea „procesa“, astfel că se impune parcurgerea unui curs de prim ajutor după toate regulile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS