19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBucătar de succes la doar 18 ani

Bucătar de succes la doar 18 ani

Ionuț Ochișor, elev la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, a ajuns să lucreze în echipa de bucătari profesioniști a unui restaurant de top din Craiova

Pasionat de mic de arta culinară, Ionuț Ochișor, elev la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, se numără printre tinerii care au reușit să se remarce din perioada cursurilor. De ziua liceului, pe 20 decembrie, a fost premiat pentru că a obținut locul I la concursul regional pe meserii – calificarea bucătar. Premiul nu este singura certificare a faptului că este un tânăr care stăpânește arta de a pregăti bucatele. La doar 18 ani, este bucătar la un restaurant renumit din Craiova. Ionuț se bucură că a reușit să se dezvolte într-un domeniu care îi place și că în doar câteva luni a ajuns să se întrețină singur.

Ionuț Ochișor este din satul Giorocu Mare, comuna Bratovoiești. El se numără printre cei 22 de elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova care, în 2017, au obținut primele locuri la diverse competiții. Ionuț a câștigat premiul I la Concursul pe meserii la modulele din aria curriculară Tehnologii – calificarea bucătar, faza județeană și regională.
Pasiunea lui pentru bucătărie s-a manifestat de când era copil. „Mi-a plăcut de mic să gătesc. Stăteam mult pe lângă bunica. Am făcut mai întâi cartofi prăjiți, apoi mi-am lărgit paleta preparatelor. Când eram acasă, făceam inclusiv cozonaci. Cred că aveam zece ani când am făcut primii cozonaci“, ne-a povestit Ionuț.
În timpul liber, nu stătea doar la bucătărie, ci și desena. „Am talent la desen. Îmi plăcea să desenez peisaje de iarnă, de toamnă, dar și portrete“, a explicat tânărul. Pasiunea pentru arta culinară a primat întotdeauna. „În clasa a VIII-a, profesorii m-au îndrumat spre colegiul de arte și meserii, având în vedere că eram talentat la desen. Am ales însă școala profesională de la Colegiul Național «Gheorghe Chițu», specializarea bucătar, pentru că mi-a plăcut foarte mult partea aceasta culinară și îmi doream să fac cât mai multă practică. În primul an, în programă am avut mai multă parte teoretică, adică am învățat ustensilele din bucătărie și cum se folosesc. În acel an, practică am făcut doar în laboratoare. Din clasa a X-a, am început practica în restaurante și am fost în multe localuri de trei stele din Craiova. Mereu mi-au plăcut însă restaurantele cu rețete sofisticate“, a spus elevul.
Pasiunea pentru bucătărie și-a demonstrat-o și în ultimul an ca elev la școala profesională, când a obținut locul I la concursul pe meserii. „A fost o competiție care a avut mai multe faze, de la cea pe școală, la faza județeană și apoi cea regională. La faza regională am fost singurul elev care a reprezentat județul Dolj și am reușit să obțin premiul I. Concursul nu a constat numai în probe practice, ci și în teorie, iar juriul a apreciat și ținuta, și modul cum am lucrat cu materia primă“, a explicat Ionuț.
De talentul și priceperea lui s-a convins toată lumea, inclusiv conducerea liceului la care învață. „Am avut ocazia să îl văd pe elevul Ochișor în laboratorul școlii, la o oră de practică. Mi-a fost prezentat de un profesor de instruire practică, pentru că nu doar se pricepe să facă preparate, ci le și așază pe farfurie într-un mod inedit, așa cum se face în restaurantele mari din Europa. Știe să facă tot felul de aranjamente moderne, care apar la «MasterChef». Probabil cu acest mod de a prezenta preparatele a reușit să câștige și concursul regional pentru bucătari“, a spus Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova.
Faptul că este cel mai bun este susținut și de colegi. „Și un simplu sandviș poate arăta într-un mod extraordinar dacă este pregătit de Ionuț“, ne-a spus Erika Dricu, una dintre colegele sale de clasă.

Primul pas spre carieră, la începutul vacanței de vară

De la certificarea calităților la concursul școlar pentru bucătari până la punerea lor în practică a mai fost doar un pas. În vara anului trecut, a reușit să se angajeze la un restaurant de patru stele din Craiova. „Diriginta de la clasă, doamna Smaranda Maria, mi-a dat curajul să încerc să mă angajez. Am făcut primii pași la începutul vacanței de vară. Am fost angajat mai întâi ca ajutor de bucătar. În contract era prevăzut ca după trei luni să fiu avansat bucătar. Mi-am dorit să ajung bucătar și am depus tot efortul pentru a-i convinge că pot și merit. Și am reușit. Pot spune că acum am ajuns să mă întrețin singur. De curând am reușit să închiriez o garsonieră împreună cu fratele meu, pentru că până acum am stat la o mătușă, care m-a găzduit în perioada școlii profesionale. Cred că este una din cele mai importante realizări ale mele. Părinții mei sunt foarte bucuroși că am ajuns aici“, a spus Ionuț Ochișor.
Băiatul de doar 18 ani lucrează acum în echipă cu 11 bucătari cu experiență. „M-au primit foarte bine. Împreună suntem o familie. Merg cu bucurie la serviciu pentru că fac ceea ce îmi place. Avem aparatură modernă și materie primă de calitate. În bucătărie suntem împărțiți pe domenii. Eu pregătesc salate și deserturi“, a precizat tânărul.
Mâinile îndemânatice ale lui Ionuț pregătesc acum rețete rafinate, cum ar fi înghețată prăjită sau salată cu brânză crocantă. Prin intermediul serviciului pe care îl are, a ajuns să cunoască personaje importante din domeniu. „L-am cunoscut pe chef Hadad, unul din cei mai renumiți bucătari. La restaurantul unde lucrez a mai venit chef Florin Dumitrescu, dar și unul din câștigătorii concursului «MasterChef», Robert Petrescu, care este medic stomatolog. Au preparat diverse produse“, a spus Ionuț, care chiar și-a făcut o fotografie cu trofeul «MasterChef», pe care visează să-l câștige și el într-o zi.
Lui Ionuț, fire creativă, îi place nu numai să gătească, ci să și aranjeze preparatele pe platouri. Iar cunoștințele și le pune în practică și acasă. „Și acasă tot eu gătesc. Îmi place să fac diferite mâncăruri, de la ciorbe, la paste. Ale mele au mereu câte un ingredient care le dă un gust aparte“, a spus tânărul bucătar.
Ionuț Ochișor își dorește și să-și continue studiile. „Am absolvit școala profesională și sunt la liceu. Este mai greu la cursurile de zi. Îmi doresc să continui studiile și chiar să urmez o facultate“, a spus Ionuț. Toate planurile lui de viitor vor merge însă în paralel cu pasiunea pentru arta culinară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS