24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliștii de la Ford au hotărât deschiderea conflictului de muncă

Sindicaliștii de la Ford au hotărât deschiderea conflictului de muncă

Pe 21 decembrie, sute de angajați de la Ford au declanșat un protest spontan față de condițiile de salarizare negociate de sindicate cu patronatul (Foto: arhiva GdS)

Angajații cer salarii mai mari decât le-a oferit compania. În cazul în care medierea dintre sindicate și patronate va eșua la Ford, sindicaliștii susțin că vor strânge semnături pentru grevă de avertisment.

Angajații de la Ford Craiova au fost înștiințați vineri, 5 ianuarie 2018, de către sindicatul reprezentativ din unitate, respectiv Sindicatul Ford Automobile Craiova, că în cadrul adunării generale din 4 ianuarie s-au luat mai multe decizii, printre care „deschiderea conflictului de muncă la nivelul societății Ford România“, se arată în buletinul de informare nr. 347, transmis vineri salariaților unității. Sindicaliștii au mai stabilit ca pe 10.01.2018 să se desfășoare referendumul pentru revocarea din funcție a liderului de sindicat, suspendat din funcție pe o perioadă de 30 de zile la nici două luni după ce a fost ales. Sindicaliștii i-au mai informat pe membrii de sindicat din Ford că „în data de 31.12.2017 a expirat Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil în societatea Ford România. Până pe 28.02.2018, CCM produce efecte. După această dată, din punct de vedere legal, salariații rămân acoperiți doar de contractele individuale de muncă (CIM)“.

Sindicaliștii vorbesc de grevă de avertisment la Ford, dacă negocierile eșuează

Deschiderea conflictului de muncă la Ford presupune ca Sindicatul să înștiințeze în scris conducerea companiei despre această decizie sindicală și despre nemulțumirile salariaților. Dacă răspunsul patronatului va fi nemulțumitor pentru sindicaliști, atunci se va considera deschis conflictul de muncă. Odată deschis conflictul de muncă, se va solicita medierea de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Potrivit legii, dacă se va anunța conflictul de muncă la ITM, atunci instituția va trimite un reprezentant la negocierile dintre sindicat și patronat, care să asigure medierea. Sindicaliștii de la Ford îi informează pe membrii de sindicat că dacă nici după mediere nu se acceptă solicitările sindicale, atunci se vor strânge semnături pentru greva de avertisment. Și pentru greva propriu-zisă trebuie strânse semnături, iar de la declanșarea conflictului de muncă și până la greva propriu-zisă trebuie să treacă minimum două luni.
Salariații cer, prin vocea sindicatelor, salarii mai mari, în special pentru operatorii de bandă, dar și pentru restul angajaților.
Unii dintre angajații de la Ford au declanșat, în luna decembrie, un protest spontan întrerupând lucrul timp de câteva ore, fiind nemulțumiți de înțelegerile făcute de Sindicat cu patronatul, care anunțau, în tandem, încheierea negocierilor la CCM, pe 20 decembrie 2017.

Sindicaliștii îi sfătuiesc pe angajații Ford să semneze actele adiționale la CIM

De asemenea, reprezentanții sindicatului reprezentativ din Ford îi îndrumă pe salariați să semneze actele adiționale la CIM (care propun creșterea salariului brut ca urmare a transferului de contribuții de la angajator la angajat, plus o creștere de 300 de lei brut a salariului pentru noii operatori de bandă), sindicaliștii precizând că semnarea CIM în forma actuală nu afectează în nici un fel declanșarea și negocierile din timpul conflictului de muncă.
Până vineri, în jurul prânzului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj nu fusese înregistrat nici un conflict de muncă de la Ford, din datele obținute de GdS de la instituție. Potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011 actualizată, la articolul 164 se prevede că „pe durata valabilității CCM nu poate fi declarat conflictul de muncă“. Astfel că sindicaliștii de la Ford ar putea declanșa acest conflict de muncă și ar putea cere medierea celor de la ITM Dolj abia după data de 28 februarie, dacă până atunci cele două părți nu cad de comun acord asupra solicitărilor sindicale și nu semnează un nou CCM. Sindicaliștii de la Ford sunt asistați, pentru negocieri, de specialiști din Blocul Național Sindical, federație sindicală la care este afiliat Sindicatul Ford Automobile Craiova.
Contactați de GdS pentru a-și exprima un punct de vedere față de decizia sindicatului reprezentativ de a deschide conflictul de muncă, reprezentanții conducerii Ford România nu au dorit să comenteze situația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS