8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o estimare a evoluţiei valorilor termice li a precipitaţiilor în intervalul 08 – 21 ianuarie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În OLtenia, m edia temperaturii maxime va fi în scădere semnificativă la începutul intervalului, de la o medie în jur de 11 grade, spre 5…6 grade, ulterior în următoarele trei
zile va fi relativ staționară, iar spre sfârșitul săptămânii se va răci accentuat până spre o medie regională în jurul a 0 grade. Din 15 ianuarie se va încălzi, spre maxime de 4…6 grade în 18 ianuarie. Minimele se vor menține ridicate, peste normalul termic al perioadei, cu medii de 1…3 grade, până în data de 12 ianuarie când vor marca un proces de răcire, spre valori medii în jurul a -6 grade. În intervalul 15 – 18 ianuarie vor crește ajungând la medii de 0 grade iar spre final vor coborî spre -3…-2 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în intervalul 9 – 21 ianuarie. Acestea se vor semnala pe arii mai extinse înperioada 11-13 ianuarie și apoi în 17-20 ianuarie.

La munte, vremea va debuta cu un proces de răcire ușoară care se va accentua în intervalul intervalul 10 – 14 ianuarie. În acest context temperaturile maxime vor porni de la valori medii de 4…6 grade și vor ajunge la -6 grade. După această perioadă maximele vor fi în creștere, la medii în jurul a 0 grade ce se prognozează pentru data de 17 ianuarie, după care tendința va fi de răcire spre -2 grade. Temperaturile minime vor avea un parcurs asemănător maximelor, astfel că vor fi în scădere până în data de 14 ianuarie. Valorile medii vor porni de la 0 grade și vor ajunge la -12 grade. În a doua săptămânăvor marca o creștere, spre medii de -4 grade în 18 ianuarie, coborând ulterior spre
-8 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în intervalele 10 – 14 și 16 – 21 ianuarie când se vor semnala pe arii mai extinse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS