21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCrimele care au zguduit Doljul anul trecut

Crimele care au zguduit Doljul anul trecut

În Craiova, dar şi în judeţul Dolj au avut loc, anul trecut, câteva crime care au zguduit din temelii oraşul sau localităţile unde acestea s-au întâmplat. Crimele din cartierele craiovene Rovine şi Brazdă, omorul de la Malu Mare, dar şi cele de la Melineşti şi Desa au şocat tot judeţul.

Începutul lui 2017 a fost tragic la Craiova. Un tânăr de 19 ani a fost omorât, pe strada Maramureş, din cartierul craiovean Rovine, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie. Robert Adrian Grigorie a fost ucis de Nicolae Bogdan Dosoftei, de 21 de ani, în urma unui scandal. Rechizitoriul întocmit de procurori la vremea respectivă a arătat că Dosoftei „l-a înjunghiat cu un cuţit cu lamă rabatabilă tip briceag în zona toracică pe Grigorie Robert Adrian. După lovitură, victima a ieşit pe uşa din spate a blocului în care a avut loc încăierarea şi a mers într-o parcare din apropiere, unde a fost găsit de un martor, ulterior cadrele medicale sosite la faţa locului constatând decesul lui Grigorie Robert Adrian. Inculpatul a continuat agresiunea şi l-a înţepat cu cuţitul în zona coapsei piciorului drept şi a umărului drept pe Voicu Doru Gheorghe, care a fugit pe strada Maramureş. După comiterea agresiunilor, inculpatul Dosoftei Nicolae Bogdan a revenit în apartament, unde s-a spălat pe mâini de sânge şi a ascuns cuţitul sub pătura de pe patul din sufragerie, unde a fost găsit de organele de anchetă“, au precizat anchetatorii. La patru luni şi jumătate de la odioasa crimă, vinovatul a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Dolj la 14 ani de închisoare. Pe lângă pedeapsa cu închisoare la care a fost condamnat, Dosoftei va trebui să plătească 50.000 de euro daune morale, dar şi aproape 65.000 de lei despăgubiri materiale. „Admite în parte …. să le plătească părţilor civile Grigorie Mariana-Mirela şi Grigorie Marian suma de 14.745 de lei cu titlu de despăgubiri materiale şi 50.000 de euro cu titlu de daune morale. … Obligă inculpatul Dosoftei Nicolae Bogdan să-i plătească părţii civile Voicu Doru Gheorghe suma de 10.000 de lei cu titlu de despăgubiri materiale şi 40.000 de lei cu titlu de daune morale“, se arată în hotărârea magistraţilor. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel, la Curtea de Apel Craiova.

Omor în plină stradă

Altă crimă care a şocat întreaga Bănie s-a petrecut în cartierul Brazdă, în noaptea de 2 spre 3 septembrie, anul acesta. Alt tânăr de 27 de ani a fost ucis cu cruzime, în plină stradă. Felix Cristian Bîscă, zis Bimby, a murit după ce a fost înjunghiat în inimă, de Florentin Popa, de 31 de ani, din comuna doljeană Daneți. Evenimentul tragic s-a petrecut în fața unui magazin nonstop, acolo unde se adunaseră mai mulți tineri. La un moment dat, între aceștia a pornit un conflict, în urma căruia Felix a fost ucis. Acum, în acel loc a fost pusă o cruce, iar rudele şi cunoscuţii îi duc adesea flori şi lumânări. Luni, 11 decembrie, a avut loc un nou termen în dosarul în care Florentin Popa este judecat pentru oribila crimă comisă. Magistraţii au luat decizia de a menţine măsura arestului preventiv faţă de acesta şi au respins cererea lui de înlocuire a măsurii arestului preventiv, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Ucis cu bestialitate şi aruncat în Jiu

Un omor deosebit de grav a avut loc în Malu Mare, pe 17 august. Un bărbat de 42 de ani, din Craiova, a fost omorât cu bestialitate şi aruncat în Jiu. Este vorba despre Lucian Dinulescu, căruia un pescar i-a văzut cadavrul în apă, aproape de mal, cu faţa în jos. Pescarul a sunat imediat la 112, în jurul orei 17.45. Când a fost scos din apă de pompieri, s-a observat că bărbatul avea foarte multe urme de violenţă la nivelul întregului corp. La faţa locului au fost chemaţi poliţiştii de la criminalistică şi un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a preluat cazul. Pe 18 august, polițiștii au prins vinovatul, în persoana lui Claudiu Stoica, de 38 de ani, din Craiova, care la momentul crimei era consilier juridic în cadrul CET Craiova și fost coleg cu bărbatul pe care l-a omorât cu sânge rece. Între ei exista un conflict legat de o sumă de bani.
Criminalul şi-a recunoscut fapta, a refăcut în faţa procurorilor filmul crimei, iar la două zile de la omor a fost arestat preventiv. Cea mai recentă înfăţişare în proces a fost cea de pe 23 noiembrie, când magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât menţinerea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Claudiu Stoica.

Un bărbat din Desa, înjunghiat mortal din cauza unei datorii

Şi în localităţile Melineşti şi Desa au avut loc, anul acesta, două crime. Doi bărbaţi de 37 și, respectiv, 51 de ani, unul din Negoiești și al doilea din Desa, și-au pierdut viața după ce au fost înjunghiați în inimă de doi consăteni.
Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 23 iulie, Nicolae Vlăduțu, de 42 de ani, și Nicușor Lascu, de 37 de ani, ambii din comuna Melinești, satul Negoiești, au avut un prim conflict duminică după-amiază, în jurul orei 16.00. Cei doi s-au certat din cauza unei datorii, iar în timpul altercației Lascu l-a lovit pe Vlăduțu în zona feței, după care cei doi au fost despărțiți de câțiva martori. După câteva ore, în jurul orei 19.30, Nicolae Vlăduțu a mers la un bar din comună, unde, la ieșire, l-a întâlnit pe cel care îl lovise mai devreme. Scandalul dintre cei doi a reizbucnit, iar Vlăduțu l-a lovit cu un cuțit pe Lascu în zona toracică, lateral stânga, lovitura de cuțit fiindu-i fatală. Anchetatorii au precizat că mai mulți martori, dar și autorul, au sunat la 112, iar la fața locului a fost trimisă o ambulanță. Bărbatul înjunghiat a fost dus cu ambulanța pe stadionul din comună, de unde urma să fie preluat de elicopterul SMURD, însă a decedat înainte să fie transportat la spital. Şi în acest caz procesul este încă pe rol, iar următorul termen se judecă astăzi.

Omorât în timpul unui scandal pornit de la un ştecher ars

O crimă asemănătoare a avut loc pe 16 iulie, în localitatea doljeană Desa, unde un bărbat de 51 de ani a fost înjunghiat mortal de un vecin de 49 de ani. Anchetatorii au stabilit că Petrică Marinescu, de 49 de ani, și vecinul său, Iulian Bulin, de 51 de ani, s-au certat din pricina unei fântâni. Cei doi împărțeau o grădină de legume, pe care o udau cu apă din fântâna lui Marinescu. În dimineața zilei de 16 iulie, Bulin s-a apucat de udat, iar Marinescu i-a reproșat că el ar trebui să folosească primul fântâna. După câteva ore, când a încercat să ude și el grădina, Marinescu a găsit ștecherul de la pompa de apă ars, iar de aici a izbucnit scandalul. Ulterior, Marinescu a scos un cuțit și l-a lovit pe vecinul său direct în inimă, Iulian Bilin decedând la scurt timp după ce a fost înjunghiat. Autorul omorului a fost reținut în aceeași zi, iar după ce a fost audiat de un procuror a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis cererea anchetatorilor și a dispus arestarea inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, începând cu 16 iulie și până pe 14 august. Măsura dispusă de instanță a fost contestată de inculpat la Curtea de Apel Craiova, care i-a respins acțiunea. Cea mai recentă înfăţişare în acest proces a avut loc pe 3 noiembrie, când instanţa a dispus „începerea judecării cauzei privind pe inculpatul Marinescu Petrică pentru săvârşirea infracţiunii de omor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS