Craioveni condamnaţi pentru retrocedarea ilegală a trei munți

Inculpații au fost acuzați că au obținut în mod fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, în județul Vâlcea(Foto: calauzaoffroad.blogspot.ro)
Autori


Judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au hotărât să condamne doi craioveni acuzați că au falsificat o serie de documente în baza cărora au obținut fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. În același dosar a fost condamnat și fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, pedepsele primite de cei trei inculpați fiind de zece, respectiv 12 ani de închisoare. În iunie, anul trecut, cei trei inculpați au fost condamnați definitiv într-un dosar asemănător, pedepsele fiind ceva mai mici.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup-ție dispuneau, în martie 2014, trimiterea în judecată a craiovenilor Mircea Basarabă, administratorul SC Consult Turist Company SRL Craiova, Mihai Petrulian, fost asociat al firmei administrate de Basarabă, precum și a lui Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa. Infracțiunile reținute de procurorii anticorupție au fost abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave, respectiv participația improprie la această infracțiune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada iunie 2004 – august 2006, Basarabă, Petrulian și Deaconeasa „au desfășurat o serie de activități pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Inculpații au acționat ca reprezentanți ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susținut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective și, în susținerea acestor afirmații mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate“.

Concret, cei doi craioveni au apelat la sprijinul lui Gheorghe Deaconeasa, care a identificat terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie statul român. „Ca și modalitate de operare, inculpații și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și, ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă“, au reținut anchetatorii.

Prin aceste „inginerii“, inculpații au intrat în posesia unei suprafețe totale de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Prejudiciul a fost stabilit la suma totală de 12.913.761 de lei.

Dosarul s-a judecat la Tribunalul Vâlcea, după care a ajuns pe rolul Curții de Apel Pitești, instanță care s-a pronunțat la sfârșitul lunii noiembrie.

Deaconeasa a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare, iar craiovenii Petrulian și Basarabă au fost condamnați la câte zece ani de închisoare. În plus, cei trei inculpați au fost obligați să achite statului suma de 13.492.498 de lei.


Pedepse mai mici într-un dosar asemănător

În iunie, anul trecut, cei trei inculpați, dar și Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, au fost condamnați într-un alt dosar privind restituirea frauduloasă a sute de hectare de teren forestier.

Procurorii anticorupţie au reţinut că Basarabă, Deaconeasa şi Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale. Ca mod de operare, inculpaţii au scos de la Arhivele Naţionale un testament prin care era stipulat că moştenitorii Mariei Pârvulescu aveau dreptul la o treime din terenurile amplasate pe mai mulţi munţi, printre care şi Galbenu. Inculpaţii au falsificat testamentul în sensul că au adăugat, alături de Galbenu, şi Munţii Puru şi Petrimanu. Procurorii mai spun că, în plus, „inculpaţii au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul «Copie contract de vânzare» datat 24 februarie 1907“. Rolul lui Păduraru a fost ca, la 18 aprilie 2007, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, să introducă în mod nelegal în fondul arhivistic un document falsificat, după care a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În acest fel, Basarabă şi Petrulian au pus mâna pe alte 544 de hectare de păduri, paguba făcută statului fiind calculată la suma de 17.668.111 de lei.

Pe 3 iunie, anul trecut, Curtea de Apel Pitești i-a condamnat definitiv pe cei trei inculpați. Basarabă a fost condamnat la șapte ani de închisoare, Petrulian la șase ani, iar Deaconeasa la șapte ani și șase luni, toate pedepsele fiind cu executare. Păduraru a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanța a hotărât ca inculpații să achite statului suma de 17.668.111 lei.

Tot la începutul lunii iunie 2016, craiovenii Basarabă și Petrulian au fost ridicați și duși la Penitenciarul Craiova în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanța de judecată.Comenteaza acum

Alte stiri

28 ianuarie 2019

Situaţia drumurilor în judeţul Vâlcea

Instituția Prefectului Județului Vâlcea, informează asupra situației existente la ora 08:00, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice înregistrate la nivelul judeţului Vâlcea în ultimele zile, astfel că administratorii reţelelor de drumuri ...

Sumarul ediției de miercuri, 27 decembrie 2017

Actualitate

» Autoritatea Palestiniană îl convoacă pe reprezentantul României după declaraţiile lui Liviu Dragnea despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim
» Poşta Română a cumpărat cu 27.500 de euro uniforme noi pentru angajaţii din front office
» Turiştii români au cheltuit în ţară 15 milioane de euro în minivacanţa de Crăciun
» Legea prevenirii a fost promulgată. Contravențiile și modelul planului de prevenție așteaptă o decizie de guvern 
» Şedinţă de guvern joi / S-ar putea amâna până la 1 iulie 2018 plata contribuţiilor, a TVA şi a impozitului pe profit în contul unic de la Trezorerie
» Rusia: Vladimir Putin şi-a depus dosarul de candidatură pentru alegerile prezidenţiale  (VIDEO)
» Fostul deputat Mihai Banu, trimis in judecată de DNA pentru trafic de influenţă
» Vremea în Oltenia şi la munte până pe 7 ianuarie
» Tel Drum şi trei reprezentanţi ai firmei, trimişi în judecată de DNA
» Organizaţiile civice, după întâlnirea cu Tudose privind Legile Justiţiei: Protestele continuă până vor fi stopate modificările la legislaţia penală
» Trageri duble la Loto 6 din 49 de Anul Nou
» PNL contestă la CCR legile privind funcţionarea CSM, guvernanţa corporativă şi supraimpozitarea gazelor
» Porţile IPJ Dolj s-au deschis pentru 18 noi poliţişti
» Euro a sărit după Crăciun de pragul psihologic de 4,65 lei
» PSD vine cu noi modificări la codurile penale
» BNR anunţă că populaţia şi firmele deţin depozite în lei de aproape 200 de miliarde şi în valută de 20,8 miliarde de euro
» Dumitru Dobrică, fostul consilier judeţean cercetat alături de Valeriu Zgonea, acord cu procurorii DNA
» CFR, trimisă în judecată de Parchetul General pentru un accident în care un tren a amputat mâna unei persoane
» Iohannis a promulgat legea privind plata defalcată a TVA

Local

» Mehedințean suspectat de contrabandă cu țigări, urmărit în trafic
» Atacați de propriul animal de companie

Dolj

» Zeci de abuzuri asupra minorilor, reclamate lunar în Dolj
» Craiovean condamnat la şapte ani de închisoare pentru evaziune
» Zile libere în 2018
» Plăți limitate prin Trezorerie, pe final de an
» Energia electrică din Oltenia, cea mai scumpă din ţară
» 12 bebeluși născuți în ziua de Crăciun
» Suspans și în 2018 la două mari licitații din Bănie
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: A murit la spital după ce i-a căzut un palet cu marfă în cap, într-un hypermarket
» Primăria Craiova a anunţat numele artiştilor care vor concerta de Revelion
» Craiova: Primăria anunță că s-a semnat contractul de lucrări pentru modernizarea Pieţei Gării
» Craiova: Prins circulând cu autorizaţia expirată

Gorj

» Varianta ocolitoare a rămas în aer
» Au început lucrări de consolidare a malurilor în zona DN 66
» Gorj: Incendiu la Biserica baptistă din Cărpiniș
» Nordul judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea sub Cod Galben de vânt
» Gorj: CEO are profit de 300 de milioane de lei brut la 11 luni
» Gorj: Director nou la UM Sadu

Olt

» Olt: 14 agenţi şi-au început astăzi cariera în poliţie la IPJ

Mehedinţi

» Dolj: Maşină încărcată cu 100 de cartuşe de ţigări de contrabandă, urmărită şi oprită în trafic de poliţişti

Vâlcea

» Vâlcea: Bărbat reţinut de poliţişti după ce şi-a agresat concubina şi l-a înjunghiat pe fratele acesteia

Sport

» CSM, 119 medalii și două dorințe: stadion de atletism și sală de box
» Baschet (m): Macedoneanul Aleksandar Todorov va antrena echipa SCM-U Craiova
» Fotbal / Apără Tătărușanu și o face bine. Internaționalul român, în echipa ideală din Ligue 1

Sanatate

» Povești despre oamenii în halate albe (I)
» Oltenia: Spitalele supraviețuiesc într-un sistem bolnav

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema în  perioada 29 decembrie – 4 ianuarie

Top