21.2 C
Craiova
joi, 12 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraioveni condamnaţi pentru retrocedarea ilegală a trei munți

Craioveni condamnaţi pentru retrocedarea ilegală a trei munți

Inculpații au fost acuzați că au obținut în mod fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, în județul Vâlcea(Foto: calauzaoffroad.blogspot.ro)

Judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au hotărât să condamne doi craioveni acuzați că au falsificat o serie de documente în baza cărora au obținut fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. În același dosar a fost condamnat și fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, pedepsele primite de cei trei inculpați fiind de zece, respectiv 12 ani de închisoare. În iunie, anul trecut, cei trei inculpați au fost condamnați definitiv într-un dosar asemănător, pedepsele fiind ceva mai mici.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup-ție dispuneau, în martie 2014, trimiterea în judecată a craiovenilor Mircea Basarabă, administratorul SC Consult Turist Company SRL Craiova, Mihai Petrulian, fost asociat al firmei administrate de Basarabă, precum și a lui Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa. Infracțiunile reținute de procurorii anticorupție au fost abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave, respectiv participația improprie la această infracțiune.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada iunie 2004 – august 2006, Basarabă, Petrulian și Deaconeasa „au desfășurat o serie de activități pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Inculpații au acționat ca reprezentanți ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susținut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective și, în susținerea acestor afirmații mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate“.
Concret, cei doi craioveni au apelat la sprijinul lui Gheorghe Deaconeasa, care a identificat terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie statul român. „Ca și modalitate de operare, inculpații și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și, ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă“, au reținut anchetatorii.
Prin aceste „inginerii“, inculpații au intrat în posesia unei suprafețe totale de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Prejudiciul a fost stabilit la suma totală de 12.913.761 de lei.
Dosarul s-a judecat la Tribunalul Vâlcea, după care a ajuns pe rolul Curții de Apel Pitești, instanță care s-a pronunțat la sfârșitul lunii noiembrie.
Deaconeasa a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare, iar craiovenii Petrulian și Basarabă au fost condamnați la câte zece ani de închisoare. În plus, cei trei inculpați au fost obligați să achite statului suma de 13.492.498 de lei.

Pedepse mai mici într-un dosar asemănător

În iunie, anul trecut, cei trei inculpați, dar și Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, au fost condamnați într-un alt dosar privind restituirea frauduloasă a sute de hectare de teren forestier.
Procurorii anticorupţie au reţinut că Basarabă, Deaconeasa şi Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale. Ca mod de operare, inculpaţii au scos de la Arhivele Naţionale un testament prin care era stipulat că moştenitorii Mariei Pârvulescu aveau dreptul la o treime din terenurile amplasate pe mai mulţi munţi, printre care şi Galbenu. Inculpaţii au falsificat testamentul în sensul că au adăugat, alături de Galbenu, şi Munţii Puru şi Petrimanu. Procurorii mai spun că, în plus, „inculpaţii au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul «Copie contract de vânzare» datat 24 februarie 1907“. Rolul lui Păduraru a fost ca, la 18 aprilie 2007, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, să introducă în mod nelegal în fondul arhivistic un document falsificat, după care a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În acest fel, Basarabă şi Petrulian au pus mâna pe alte 544 de hectare de păduri, paguba făcută statului fiind calculată la suma de 17.668.111 de lei.
Pe 3 iunie, anul trecut, Curtea de Apel Pitești i-a condamnat definitiv pe cei trei inculpați. Basarabă a fost condamnat la șapte ani de închisoare, Petrulian la șase ani, iar Deaconeasa la șapte ani și șase luni, toate pedepsele fiind cu executare. Păduraru a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanța a hotărât ca inculpații să achite statului suma de 17.668.111 lei.
Tot la începutul lunii iunie 2016, craiovenii Basarabă și Petrulian au fost ridicați și duși la Penitenciarul Craiova în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanța de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS