21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de angajaţi de la Ford au protestat în curtea fabricii

Sute de angajaţi de la Ford au protestat în curtea fabricii

Angajații au întrerupt joi activitatea, oprind linia de producție mai multe ore, fiind nemulțumiți de condițiile financiare propuse de Ford și acceptate cu o zi înainte de sindicatul reprezentativ cu care s-au purtat negocierile Contractului Colectiv de Muncă. Deși cu o zi anterioară reprezentanții sindicatelor și cei ai angajatorului au trimis comunicate că au ajuns la un acord, joi de dimineață s-a anunțat că nu s-a încheiat CCM. Sindicaliștii cer salarii mai mari decât le-a oferit angajatorul.

Sute de angajați de la Ford România, cei mai mulți de la Secția Montaj General, au întrerupt spontan lucrul, joi, în jurul orei 12.30, și au protestat în pavilionul central din curtea fabricii, scandând și huiduind. În jurul orei 13.41, angajații s-au retras în uzină, dar nu au reluat lucrul, ci au mers la diverse secții din fabrică, unde se aflau alți muncitori care au întrerupt activitatea.
Angajații au scandat „Hoții! Hoții!“, „Demisia!“. Din curtea interioară, oamenii se exprimau, din spatele gratiilor de la poarta de acces, spunând care sunt de condițiile de lucru din fabrică, dar și ce salarii primesc. Ei declarau că „e sclavie la Ford“, că „sunt salarii de lumea a treia“, că „nu avem timp nici să ne ducem la toaletă“.
Muncitorii s-au arătat nemulțumiți de ultima ofertă financiară a Ford, în timpul negocierii Contractului Colectiv de Muncă (CCM) și solicită salarii mai mari. Marți după-amiază, angajații au fost anunțați de Sindicat printr-un buletin intern, prin care se preciza: „Vă informăm că în urma negocierilor de azi am ajuns la un acord cu angajatorul, după cum urmează (…)“. Oferta finală a Ford era de a le majora salariile brute cu 20,35%, majorare care acoperă transferul de contribuții de la angajator la angajat, astfel încât să nu se modifice salariul net, iar în plus, pe lângă aceasta, le mai oferea 300 de lei brut noilor angajați ca operatori de bandă, de la 1 ianuarie 2018. Și ceilalți angajați ar fi beneficiat de această majorare de 300 de lei brut, dar din iunie 2018 și în anumite condiții ce țin de regulile interne ale Ford.
Și conducerea Ford comunicase oficial că a căzut la un acord cu Sindicatele. „Ne bucurăm să anunțăm că Ford România a finalizat cu succes negocierile cu sindicatele noastre cu privire la Contractul Colectiv de Muncă, valabil pentru 2018 și 2019“, informa marți după-amiază conducerea Ford, prin purtătorul de cuvânt.
GdS a arătat în repetate rânduri că noii angajați de la Ford (în jur de 1.700, încadrați în muncă în acest an), majoritatea operatori de bandă, tineri și fără experiență în industria auto, au salarii de aproximativ 1.150 – 1.450 de lei net. Ei spun acum că salariile sunt prea mici, comparativ cu munca prestată, că pauzele sunt de doar opt minute și că ritmul de lucru de la linia de producție este prea alert și că unii sunt chemați la lucru inclusiv în weekend, fiind plătite orele prestate cu 180%.
La ora actuală, la Ford lucrează peste 4.000 de angajați.

Nu s-a semnat CCM

Numai că, în ciuda anunțurilor celor două părți (sindicat și angajator) făcute în urmă cu o zi, CCM nu s-a încheiat, din cauză că angajații producătorului auto s-au dovedit în continuare nemulțumiți.
Vicepreședintele Sindicatului Automobile Craiova, Gheorghe Predoaica, a precizat: „Nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă. Se va semna doar când vom ajunge la un acord care să convină la majoritatea membrilor de sindicat. Ei nu sunt de acord cu oferta salarială pe care ne-a făcut-o patronatul, care este de măriri salariale de 300 de lei brut din 2018 și de 300 de lei în 2019 și bonurile de masă vor crește de la 12 lei la 15 lei. În afară de cei 300 de lei, în oferta patronatului este și o creștere de 20,35% a salariului brut“. Întrebat de GdS ce s-a întâmplat de marți, de când Sindicatul a căzut de acord cu patronatul și până miercuri de dimineață, Predoaica a spus: „Membrii de sindicat nu sunt de acord cu ultima ofertă a patronatului. De aceea nu am semnat Contractul Colectiv de Muncă. Sperăm să se continue negocierile. Dacă nu se continuă, atunci vom ajunge să declanșăm conflictul de muncă“. El a mai spus că cer de la conducerea fabricii mai mult decât a oferit aceasta, dar a menționat că sumele solicitate în plus la salariu sunt confidențiale.

Protestele s-au reluat după-amiază

În jurul orei 15.00, protestul a fost reluat și în afara secțiilor, angajații ieșind la Poarta 2, acolo pe unde intrau colegii lor care lucrează în schimbul doi. S-a scandat „Unitate!“ și „Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câștiga demnitatea noastră!“. Protestatarilor li s-au adăugat și alți colegi, de la alte secții, inclusiv din schimbul al doilea, iar întregul șir de muncitori s-a îndreptat către pavilionul central (la Poarta 1), în fața sediului administrativ. Până în jurul orei 17.00, numărul protestatarilor din curtea Ford ajunsese la aproximativ 1.000 de persoane.
Cei mai mulți dintre cei care au oprit lucrul și au ales, în mod spontan, să își ceară drepturile sub geamul conducerii Ford au fost din Secția Montaj General, foarte mulți dintre ei fiind tineri, inclusiv dintre cei angajați anul acesta. Ulterior, lor li s-au alăturat și alții.

Ford consideră negocierile încheiate

Conducerea companiei a răspuns la întrebările adresate de GdS, angajatorul considerând negocierile cu sindicatele ca fiind încheiate încă din ziua precedentă. „Ford România nu face comentarii cu privire la discuțiile interne dintre sindicate și membrii acestora. Negocierile privind noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru 2018 și 2019 au fost finalizate ieri (marți – n.r.). Nu avem nimic în plus de adăugat“, a precizat Ana-Maria Timiș, purtător de cuvânt al Ford România.
Alt vicepreședinte al Sindicatului Automobile Craiova (sindicatul reprezentativ de la Ford), Adrian Motroc, contactat de GdS chiar în timpul protestului spontan, a precizat că speră să se reia negocierile cu angajatorul și că alte aspecte nu are de comentat. Motroc a mai precizat că în a doua parte a zilei de joi „președintele Ford România, John Oldham, ne-a informat că se vor relua negocierile cu sindicatul după 1 ianuarie“.
Până joi seară, la închiderea ediției, unii dintre cei care au participat la proteste în curtea Ford au spus că vineri vor relua lucrul în fabrică, la programul obișnuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS