11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCrește contribuția la Sănătate pentru cei fără venituri

Crește contribuția la Sănătate pentru cei fără venituri

Deși nu realizează nici un venit înregistrat în acte, anumite persoane care nu sunt asigurate sau coasigurate la sănătate trebuie să plătească la stat dublu față de cât plăteau până acum dacă vor să meargă la medicul de familie pentru o rețetă sau la urgență, pentru chestiuni mai complicate de sănătate

Se scumpesc serviciile medicale pentru cei care nu au venituri și sunt neasigurați, dar care vor să beneficieze de servicii medicale sau cei care au nevoie de servicii de urgență într-o anumită lună. Aceste contribuții minime cresc de la 80 de lei la 190 de lei, respectiv de la 560 de lei, la 1.330 de lei, din cauza majorării salariului minim și a creșterii cotei de contribuție de la 5,5% la 10%, în condițiile transferului de contribuții de la angajator la angajat.

Persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de sănătate, adică acelea care nu au nici calitatea de salariat, nici de pensionar și nu au venituri, dar vor să beneficieze de servicii de sănătate în sistemul public vor fi nevoite să scoată mai mulți bani din buzunar. Contribuția minimă lunară pentru cei fără venituri declarate în acte, dar care vor asigurare de sănătate, se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Cum acesta crește de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei, atunci tot de la data respectivă vor crește și sumele plătite de persoanele neasigurate, care vor să beneficieze de asigurare. În plus, prin transferul de contribuții de la angajator la angajat crește procentul de contribuție la Sănătate de la 5,5%, cât era până acum, la 10%, de la 1 ianuarie.

Contribuția la Sănătate crește de la 80 de lei la 190 de lei pe lună

Persoanele neasigurate au două variante în cazul în care vor să beneficieze de asigurări medicale: fie plătesc o sumă lunară la Fisc, fie plătesc o singură sumă la nevoie, și beneficiază de servicii medicale de urgență în sistemul public, conform Codului fiscal. Să le explicăm pe rând. Dacă o persoană nu are calitatea de salariat sau de pensionar, dar decide să fie asigurat medical în sistemul public, atunci de la 1 ianuarie 2018 trebuie să achite la Fisc o sumă lunară care nu poate fi mai mică de 10% din salariul minim pe economie. Până acum procentul era de 5,5% din salariul minim pe economie, dar după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) crește la 10%, de la începutul anului viitor. Calculat la nivelul actualului salariu minim, procentul care se plătește acum la Sănătate, de 5,5% înseamnă 80 de lei pe lună. De la 1 ianuarie, 10% din noul salariu minim de 1.900 de lei va reprezenta o contribuție de 190 de lei pe lună, deci mai mult decât dublu față de costul de până acum al contribuției la Sănătate. Având în vedere că este vorba despre o contribuție ce este plătită de persoane fără venituri declarate în acte și care iau acei bani de la copii sau nepoți (pot fi și venituri obținute „la negru“), creșterea sumei lunare de plată de la 80 de lei la 190 de lei poate fi o problemă pentru mulți dintre cei care doresc să fie asigurați în sistemul public de sănătate.
Beneficiază de servicii medicale cei care plătesc pentru cel puțin 12 luni consecutiv. Pentru a face plata se depune o declarație la administrațiile fiscale de care aparțin acele persoane, prevăzute la art. 180 și 181 din Codul fiscal valabil în 2017. Plata se poate face lunar, până la 25 a lunii următoare.

Contribuția de urgență crește de la 560 de lei la 1.330 de lei

Cea de-a doua variantă pe care o au persoanele neasigurate la Sănătate este aceea de a plăti la Fisc o cotă unică, pentru ca persoana neasigurată care face plata să beneficieze de serviciile medicale de urgență, cum ar fi, cel mai probabil, o intervenție medicală de urgență. Această contribuție unică era până acum 5,5% din șapte salarii minime pe economie. Calculat la salariul minim din acest moment de 1.450 de lei pe lună, contribuția unică pentru servicii de sănătate la urgență în unități spitalicești publice este de 560 de lei. Cine vrea să fie asigurat și are nevoie o singură dată de asemenea servicii plătea până acum (inclusiv în luna decembrie) suma de 560 de lei. De la anul suma crește foarte mult, atât din cauza majorării salariului minim la 1.900 de lei, cât și din cauza creșterii procentului la 10%, dacă nu cumva legiuitorii îl vor modifica până la sfârșitul anului. Concret, de la 1 ianuarie, persoanele neasigurate care au nevoie o singură dată de servicii medicale de urgență trebuie să achite suma unică de 1.330 de lei, față de 560 de lei, cât era până acum. Persoanele neasigurate care nu achită acești bani nu vor putea beneficia de servicii medicale complexe de urgență la o unitate specializată din sistemul public.
Totuși, există unele servicii medicale de urgență care rămân gratuite, chiar dacă persoana neasigurată nu poate plăti nici contribuția aceasta unică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS