Acasă Local Dolj Investiții din banii CJ Dolj ratate în 2017

Investiții din banii CJ Dolj ratate în 2017

-

La High Tech Industry Park Craiova nu a fost timp, anul acesta, decât pentru defrișări de vegetație, realizarea rețelelor
exterioare de utilități și a drumurilor de acces fiind lăsată pentru anul viitor (Foto: arhiva GdS)

Consiliul Județean (CJ) Dolj a alocat în acest an, din excedentul bugetar al anului 2016, mai multe sume de bani pentru realizarea unor investiții, însă unele dintre acestea nu s-au putut înfăptui, așa că banii se vor întoarce la bugetul județului. Potrivit unui raport întocmit de Direcția Economică a instituției, în situația de a da înapoi banii necheltuiți se află, printre altele, DGASPC Dolj și Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, în timp ce la High Tech Industry Park, al doilea Parc Industrial al Craiovei, nu a mai fost timp anul acesta pentru realizarea rețelelor exterioare de utilități și a drumurilor de acces.

Proiectul de modificare a utilizării excedentului bugetar al anului 2016 pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare în anul 2017, care se va afla, astăzi, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Dolj, prezintă situația banilor alocați pentru realizarea unor investiții, dar care nu au putut fi cheltuiți în acest an. Nerealizările sunt puse pe seama termenelor care trebuie respectate atunci când sunt demarate achiziții publice, respectiv cele pentru elaborarea documentațiilor de atribuire, validarea în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) a anunțurilor de participare sau pentru deschiderea și evaluarea ofertelor, după cum se menționează în raportul întocmit de Direcția Economică a instituției. În acesta, CJ Dolj arată că a repartizat, în anul 2017, pentru realizarea unor obiective de investiții, suma de 44.428.000 de lei, dar o parte din bani se va întoarce la bugetul județului.
La High Tech Industry Park, spre exemplu, al doilea Parc Industrial al Craiovei, nu a mai fost timp anul acesta pentru realizarea rețelelor exterioare de utilități și a drumurilor de acces. Potrivit raportului Direcției Economice a Consiliului Județean, documentația tehnico-economică (PT+DE) pentru acest obiectiv a fost recepționată pe 9 mai, autorizația de construire a fost emisă pe 18 iulie, la sfârșitul aceleiași luni s-a demarat și procedura de achizițe publică, dar etapa de validare a documentației de atribuire a durat până în octombrie (ANAP a cerut mai multe clarificări). În noiembrie, pentru lucrările de la High Tech Park existau patru oferte, societatea propunându-și până la sfârșitul anului doar să evalueze ofertele și să desemneze un câștigător, execuție urmând să demareze din primăvara anului viitor.
Nici pentru modernizarea Drumului Județean 604 Leu – Puțuri – Castronova – Apele Vii – Celaru – Marotinu de Jos – Zvorsca (DJ542) – Amărăștii de Sus – Amărăștii de Jos, până la limita cu județul Olt, nu s-a mai cheltuit vreun ban. La acest obiectiv erau alocați 217.000 lei, pentru proiectare, în baza unui contract încheiat de CJ Dolj încă din 2016, dar el a fost întrerupt după ce proiectantul a sesizat existența unor suprapuneri reale cu numere cadastrale situate în extravilanul comunei Amărăștii de Jos. Cum nu s-a reușit nici până acum refacerea documentației cadastrale, suma de 217.000 lei a trebuit disponibilizată.
Și Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna dă înapoi 367.000 lei, din suma de 417.000 lei primită în 2017 pentru modernizare (servicii de proiectare). Unitatea sanitară motivează că nu a primit decât o ofertă, declarată neconformă, așa că a reluat procedura de achiziție, cu termen de depunere a ofertelor 11 decembrie. Spitalul a păstrat doar 50.000 lei, sumă considerată necesară pentru încheierea și semnarea contractului. Pe lângă acești bani, unitatea mai returnează și cei 500.000 lei primiți pentru execuție, având în vedere că „documentația tehnico-economică pentru execuția lucrării nu va fi finalizată până Ia 31.12.2017“. La bugetul județului se întorc alți 370.000 de lei, din suma de 385.000 lei alocată inițial pentru desființarea unor clădiri din Craiova aparținând CJ Dolj, diferența de 15.000 lei fiind considerată suficientă pentru încheierea contractului și plata documentației tehnico-economice pentru desființare.

DGASPC Dolj dă înapoi 900.000 lei, dar cere 500.000 lei

La „rubrica“ bani necheltuiți apare și Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului (DGASPC) Dolj, unitate din subordinea Consiliului Județean. Aceasta a anunțat că restituie suma de 600.000 de lei primită pentru reabilitarea și recompartimentarea clădirii Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călărași și că dă înapoi alți 300.000 de lei primiți pentru reabilitarea imobilului de la Segarcea, deoarece „nu s-au luat toate avizele necesare obținerii autorizației de construire și nu se poate demara procedura de achiziție a lucrărilor de execuție“. În schimb, DGASPC Dolj solicită în ședința de astăzi aprobarea alocării sumei de 500.000 lei pentru achiziția de imobile, motivând prin „creșterea numărului de copii care necesită protecție în sistem rezidențial, pentru crearea atât de spații de cazare, cât și de spașii destinate recuperării acestora“.
Pe masa consilierilor județeni se va afla, astăzi, și solicitarea SC Parc Turism SA, societate deținută de CJ Dolj, de a primi 1.070.000 lei ca aport de capital social în vederea „angajării de cheltuieli investiționale pentru perioada 2017-2020“. SC Parc Turism SA a venit cu o solicitare similară și în urmă cu două luni, însă ea nu a întrunit atunci numărul necesar de voturi și a fost respinsă. Tot în raportul Direcției Economice a Consiliului Județean Dolj se mai menționează că instituția a achiziționat niște terenuri din incinta curții Vilei Jianu și a SC Parc Turism SA, prețul de achiziționare a acestora stabilit în urma negocierii fiind de 1.696.957 lei. Cum pentru acest lucru fuseseră alocați 1,6 milioane lei, se propune suplimentarea acestei sume cu 100.000 lei, din excedentul bugetar al anului 2016 destinat finanțării obiectivelor de investiții în 2017.
Mai trebuie menționat că în bugetul propriu al județului Dolj, pe anul 2017, apare suma de 286.197.000 lei – pentru secțiunea de funcționare, și 97.163.000 lei – pentru secțiunea de dezvoltare, potrivit proiectului de aprobare a bugetului de venituri și cheltuieli al județului. „Din contul de execuție al bugetului de venituri și cheltuieli al Doljului rezultă că, la data de 30 septembrie 2017, veniturile au fost realizate în sumă de 237.043.000 lei, față de prevederea la nouă luni de 279.517.000 lei, iar cheltuielile totale au fost executate în sumă de 215.071.000 lei, față de prevederea la nouă luni de 318.401.000 lei. Pentru bugetul local, cheltuielile secțiunii de funcționare au fost executate în sumă de 187.119.000 lei, față de o prevedere la nouă luni de 235.522.000 lei, în timp ce execuția cheltuielilor secțiunii de dezvoltare este în sumă de 27.952.000 lei, față de prevederea de 82.879.000 lei“, se mai arată în document.

ȘTIRI VIDEO GdS