17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de monumente istorice sunt lăsate în ruină

Zeci de monumente istorice sunt lăsate în ruină

Casa „Moangă“ de la Săcelu
Casa „Moangă“ de la Săcelu

Zeci de monumente istorice din judeţul Gorj sunt lăsate în ruină, din cauza lipsei de finanţare. Direcţia pentru Cultură Gorj are pe Lista Monumentelor lstorice 503 poziţii, care cuprind 87 de situri arheologice, 364 de monumente istorice de arhitectură, 24 de monumente de for public şi 28 de monumente comemorative. Situaţia este alarmantă în câteva cazuri, însă autorităţile nu fac aproape nimic pentru a salva patrimoniul naţional. Este şi cazul castrului roman de la Cătunele, unde terenul a fost nivelat în urmă cu mai mulţi ani şi este folosit şi în prezent ca zonă agricolă de către localnici. De asemenea, castrul roman de la Bumbeşti-Jiu este abandonat total de autorităţile locale, în ciuda numeroaselor atenţionări primite din partea Direcţiei pentru Cultură Gorj. Nu au fost luate nici măcar măsuri privind interzicerea păşunatului în perimetrul respectiv, unde se află un sit arheologic de importanţă naţională şi chiar europeană.

Probleme mari cu bisericile din lemn

În urma monitorizării monumentelor istorice de arhitectură s-a constatat că monumentele de arhitectură din lemn, predominant biserici, au nevoi diferite faţă de restul obiectivelor, care sunt executate din cărămidă. Potrivit unui raport al Direcţiei pentru Cultură Gorj, zeci de biserici din lemn de pe raza judeţului au nevoie urgentă de lucrări de restaurare-consolidare, restaurări ale picturii, refacerea tencuielilor exterioare sau lucrări de reabilitare a acoperişului deteriorat. „La toate acestea putem adăuga acele biserici din lemn al căror acoperiş este realizat din tablă sau ţiglă, materiale improprii pentru valoarea lor arhitecturală şi incompatibile cu calitatea de monument istoric a acestora. Situaţia cea mai gravă se găseşte la un număr de 57 de obiective care ar necesita neapărat lucrări de restaurare. Exemplele sunt deja celebre, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea lor, chiar dacă s-a rezolvat la unele problema proiectării: Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu, Cula Cioabă-Chinţescu de la Şiacu, Biserica de lemn «Sfântul Gheorghe» din Pişteştii din Vale, Biserica «Sfântul Nicolae» de la Aninoasa, Casa din Brăneşti, Biserica «Sfântul Nicolae» din Ansamblul Glogoveanu, comuna Glogova, Casa Cepleanu de la Ceplea, Biserica de lemn «Sfântul Nicolae» din Polovragi, Cula de la Groşerea. Este imposibil ca statul să aloce sumele necesare prin Planul Naţional de Restaurare. Bugetele locale şi judeţene sunt insuficiente pentru restaurarea monumentelor de categorie B. Este o oportunitate cu fondurile europene, dar merge foarte greu, deşi există în multe cazuri proiecte de restaurare“, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei pentru Cultură Gorj.

Nu sunt interesaţi de păstrarea istoriei

Potrivit conducerii Direcţiei pentru Cultură Gorj, la nivelul autorităţilor există un dezinteres faţă de conservarea patrimoniului. „Din cercetările noastre pe teren rezultă, în mod evident, absenţa conştiinţei civice şi a interesului public pentru păstrarea şi conservarea patrimoniului, precum şi o defectuoasă cunoaştere la nivel local a legislaţiei privind protejarea monumentelor istorice. Aceasta duce la constatarea unor frecvente intervenţii neautorizate la monumentele istorice, intervenţii care s-au petrecut într-un timp îndelungat şi a căror remediere ne va pune în situaţii conflictuale cu comunităţile locale. Tocmai de aceea, anual am organizat seminarii de instruire a responsabililor cu monumentele istorice şi a urbaniştilor din cadrul primăriilor, privind legislaţia în domeniu. De remarcat este şi lipsa de interes pentru îngrijirea monumentelor istorice, biserici care nu mai sunt folosite şi în jurul cărora sunt lăsate animale să pască, vegetaţia creşte în voie. Sunt multe biserici în stare avansată de degradare: Biserica de lemn din Sâmbotin, Biserica de lemn «Adormirea Maicii Domnului» din Frăteşti, Biserica de lemn «Sfântul Dumitru», Vlădoi, Schela, Biserica de lemn «Sfântul Nicolae» din Polovragi etc.“, a mai declarat Pompiliu Ciolacu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS