9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au debranșat de teamă să nu stea în frig

S-au debranșat de teamă să nu stea în frig

Craiovenii renunță la sistemul centralizat de încălzire
Craiovenii renunță la sistemul centralizat de încălzire

Sute de craioveni au părăsit și în acest an sistemul centralizat de încălzire de teamă să nu rămână în frig în sezonul rece și, mai ales, din dorința de a fi independenți de furnizorul de căldură și apă caldă al orașului, SC Termo Craiova SRL. Proprietarii au fost determinați să opteze pentru o altă sursă de încălzire și din cauza sistării furnizării apei calde în foarte multe asociații de proprietari. Este cunoscut faptul că mulți craioveni stau de peste două luni fără apă caldă din cauza vecinilor care au acumulat datorii la întreținere de ordinul zecilor de mii de lei. Numărul apartamentelor debranșate în această vară de la căldura centralizată se apropie de 900, după cum rezultă din centralizatorul făcut de SC Termo Craiova SRL. „În anul 2017 au fost 418 debranșări încheiate, dar se estimează în jur de 900 de debranșări. În 2016, în Craiova s-au debranșat 978 de craioveni“, a declarat Stelian Bărăgan, viceprimarul Municipiului Craiova. În realitate, numărul apartamentelor care au re­nun­țat la serviciile SC Termo este mai mare, fiindcă, în ciuda restricțiilor, craiovenii se debranșează fără ca să mai respecte pașii impuși de cadrul legal în domeniu. „În asociația noastră, în această vară s-au debranșat 16 apartamente. Oamenii și-au montat centrale, mi-au adus acordul de la Gaze și eu i-am șters de la întreținere cu căldura și apa caldă. Legea nu spune că trebuie aprobare de la Termoficare. Proprietarul trebuie să aibă acordul vecinilor și al asociației de proprietari și trebuie să demonstreze că și-a instalat o altă sursă de încălzire a locuinței. La Termo trebuie să anunțe în scris că se debranșează. Nu-l poți obliga pe locatar să depindă de sistemul centralizat. Termo este în insolvență, nu mai prezintă siguranță“, a spus Constantin Stănescu, președintele Asociației de proprietari nr. 14 Rovine.
În alte asociații, reprezen­tanții proprietarilor au fost mai exigenți și nu și-au dat acordul pentru debranșare, decât după confirmarea dată de Termo. „La asociația noastră, proprietarii s-au debranșat după ce au adus la asociație negația de la Termo. Eu nu puteam să le dau în alt fel acordul. Am avut trei debranșări în această vară“, a spus Marin Bobu, președintele Asociației de proprietari nr. 37 Craiovița Nouă.

Debranșare necontrolată

Cât de controlat este fenomenul debranșărilor în Craiova, nici măcar operatorul local nu poate spune, deoarece mulți proprietari se debranșează și ulterior anunță furnizorul de agent termic, care nu are decât să constate deconectarea de la rețea. Tocmai din acest motiv, nici zonele unitare statuate printr-o hotărâre de consiliu nu mai coincid cu realitatea din teren. În Craiova s-au stabilit, printr-o HCL din anul 2009 (HCL nr. 459/2009 care are în spate Ordinul nr. 91 din 2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală), cele 147 de zone unitare de încălzire, unde debranşarea este interzisă. 104 dintre acestea sunt arondate punctelor termice şi 43 sunt arondate centralelor termice. Singurii care se mai pot debranşa sunt proprietarii condominiilor în care procentul apartamentelor deconectate este mai mare sau egal cu 25. „Un număr destul de mare de apartamente s-a debranșat și în această vară de la Termo, respectiv 20. Inclusiv eu mi-am pus centrală. Nu poți să nu le aprobi oamenilor, fiindcă mulți dintre ei se deconectează și apoi anunță operatorul, care este pus în fața faptului împlinit. Asociația le dă acordul, fiindcă locatarii vor să fie independenți de sistemul centralizat al orașului. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat din cauza restanțierilor, proprietari bun-platnici au rămas fără apă caldă. Vine iarna, Termo spune că nu va relua furnizarea apei calde și căldurii. Ce să facă locatarii în această situație?“, se întreabă Marin Văduva, președintele Asociației de proprietari nr. 24 Brazda lui Novac.

Metodologie de debranșare

Pașii pe care proprietarii care vor să se deconecteze de la rețeaua de termoficare trebuie să-i urmeze sunt menționați și pe site-ul societății de termoficare a orașului Craiova. Între aceștia, se menționează:
„Anunţarea în scris a furnizorului de energie termică asupra intenţiei de deconectare cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea procedurii.
Depunerea la Termo Craiova SRL a unui dosar care să conţină documentele impuse prin condiţiile cumulative prevăzute în Legea nr. 325/2006 art. 30 şi Ordinul nr. 91/2007 al preşedintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică art. 246, 247, 251 şi 254.
Acordul asociaţiei împreună cu extrasul din hotărârea adunării generale a proprietarilor. Acordul legalizat al vecinilor de apartament. Procesele-verbale de recepţie şi punere în funcțiune a instalaţiei de utilizare gaze naturale. Documentaţia tehnică care reconsideră ansamblul instalațiilor ce rămân branșate la sistemul centralizat, documentație care va fi avizată obligatoriu de un verificator autorizat. Contractul încheiat cu o societate autorizată să execute lucrările de reechilibrare conform documentației tehnice elaborate. Debranșarea se efectuează numai de către operatorul care are și calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condițiilor impuse de lege. Termo Craiova va executa efectiv deconectarea în cel mult 48 de ore de la data la care s-a făcut dovada achitării devizului de lucrări întocmit de operatorul serviciului. La montarea centralei termice, solicitantul va depune în copie și documentele care atestă instalarea sursei alternative de încălzire.
Procesul-verbal de punere în funcțiune pentru microcentrală.
Procesul-verbal de debranșare și constatarea la fața locului a debranșării împreună cu reprezentantul asociației“, se arată pe site-ul SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS