15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde se mai duc banii craiovenilor

Unde se mai duc banii craiovenilor

Primăria Craiova mai scoate din buget trei milioane de lei pentru repararea străzilor și măturarea lor
Primăria Craiova mai scoate din buget trei milioane de lei pentru repararea străzilor și măturarea lor

La rectificarea bugetară care va fi supusă la vot în ședința de mâine a Consiliului Local Craiova se propune din nou o suplimentare a sumelor alocate din bugetul local pentru întreținerea și repararea străzilor din oraș și pentru abonamentele gratuite acordate pensionarilor cu vârsta peste 70 de ani. Bani se mai solicită și pentru salubrizarea străzilor sau pentru activitățile de administrare a Grădinii Zoologice și a cimitirelor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2017, care va fi supus votului consilierilor locali în ședința de joi, arată că primăria a avut încasări din impozite și taxe și din cotele defalcate din impozitul pe venit peste prevederea bugetară, însă banii în plus au luat imediat alte destinații, unele devenite deja tradiționale. „Analizând execuţia bugetară la zi, se constată următoarele: încasări peste prevederea bugetară a veniturilor din impozite și taxe locale cu suma de 2.568.000 lei; încasări peste prevedere la sursa «Cote defalcate din impozitul pe venit» – componentă a veniturilor proprii, cu suma de 1.003.000 lei. Propunem, astfel, spre aprobare Consiliului Local suplimentarea prevederii veniturilor bugetului local cu suma de 3.571.000 lei“, se arată în proiectul de hotărâre. Tot de aici aflăm că primăria a mai făcut și ceva economii, cum ar fi cei 40.000 lei rămași necheltuiți după organizarea alegerilor locale pentru funcția de primar al Craiovei, sau cei 606.000 lei – economii determinate de o rată a dobânzii ROBOR mai mică decât cea prognozată inițial.
Dacă la rectificarea de luna trecută a fost alocată suma de șapte milioane de lei pentru întreținere și reparații străzi, alei, trotuare și parcări, acum alte două milioane de lei vor avea aceeași destinație. Banii vor ajunge în contul firmei Delta ACM, cea care și-a adjudecat în urmă cu trei ani acordul-cadru de reparare a străzilor din oraș, și ar fi pentru remedierea degradărilor apărute la structura rutieră existentă (rupturi cu cedări ale fundației, fisuri și crăpături, tasarea fundației, burdușiri, degradări în jurul căminelor de vizitare). Nici RAT Craiova SRL, societatea deținută de primărie care administrează transportul public în comun, nu „scapă“ fără o suplimentare a subvenției. Dacă luna trecută RAT a cerut și a primit două milioane de lei pentru abonamentele gratuite acordate pensionarilor, acum va primi alți 300.000 lei, din același motiv: „creșterea numărului de abonamente distribuite pentru pensionarii cu vârsta de peste 70 de ani și a celor cu venit din pensie de până la 1.200 lei/lună față de numărul de abonamente planificat“.

Primăria mai dă bani la cimitire, Grădina Zoologică și spitale

Bani se vor aloca, la cerere, și pentru activitatea de salubrizare stradală: un milion de lei pentru măturat manual căi publice, întreținut manual curățenie pe căi publice, curățat manual rigole, măturat mecanizat căi publice, spălat mecanizat căi publice, încărcat, transportat la rampă reziduuri stradale și depozitat în rampă. Totodată, Direcţia Servicii Publice cere suplimentarea prevederii cu suma de un milion de lei pentru activitățile de administrare a Grădinii Zoologice și a cimitirelor, după ce, luna trecută, alt milion de lei fusese alocat de la buget pentru „întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, cimitire și toalete ecologice“.
Pe lângă aceste sume, se mai împart bani către două dintre spitalele Craiovei, dar și către Sport Club Municipal și Opera Română. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ a solicitat 90.000 lei pentru „securizarea celor două puncte de acces-evacuare în instituție prin instalarea de bariere, porți culisante acționate electromecanic și cabine pentru personalul cu atribuții specifice“, în timp ce Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie a cerut 130.000 lei pentru reparații curente (lucrări la acoperișul Clinicii Psihiatrie I și lucrări de captare ape pluviale, fațadă și soclu la Clinica Psihiatrie II). Pentru refacerea vestiarelor și a grupurilor sanitare de la Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ din Valea Vlăicii, SCM Craiova a cerut 155.000 lei, iar Opera Română Craiova a solicitat suplimentarea cu 100.000 lei a subvenției, pentru închirierea locațiilor unde se vor desfășura cele 16 evenimente din cadrul Festivalului Internațional „Elena Teodorini“.
Alți 36.000 lei vor ajunge la Direcţia Publică Comunitară de Asistenţă Socială, pentru achiziţionarea unui copiator multifuncţional, „întrucât activitatea desfăşurată în cadrul direcţiei presupune realizarea unui volum mare de documente“, după cum a motivat Direcția. Colegiul Național „Gheorghe Chițu” va primi și el 20.000 lei pentru achiziționarea unui „sistem control acces cu automatizare pe porți“ și încă 60.000 lei pentru achiziționarea unor sisteme audio-video pentru clădirile din strada Brestei nr. 10 și strada Dimitrie Gerota nr. 22. La rândul ei, Școala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“ va primi de la bugetul local 90.000 lei pentru amenajarea cu gazon sintetic a terenului de sport. Proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2017, propune în această lună venituri în sumă de 636.310.000 lei și cheltuieli de 637.897.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS