11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiscul nu mai pune sechestre pe bunurile firmelor mici

Fiscul nu mai pune sechestre pe bunurile firmelor mici

Bunurile vândute de ANAF la licitație pot fi cumpărate în 12 sau 24 de rate
Bunurile vândute de ANAF la licitație pot fi cumpărate
în 12 sau 24 de rate

Dacă societățile au bunuri de valoare mică în patrimoniu și datorii mici sau dacă datoriile sunt mari, dar valoarea bunurilor societății este mică, atunci Fiscul nu le mai sechestrează bunurile. Dar, atenție! Debitele acestor entități economice vor fi recuperate prin popriri pe conturile bănești. Doritorii pot cumpăra la licitații mașini, echipamente și utilaje de la Fisc la prețuri chiar mai mici decât prețul de pornire a licitației.

Sub pretextul că va avea o schimbare de abordare în atitudinea față de societățile mici care au datorii și care abia reușesc să reziste pe piață, organele ANAF renunță să mai execute silit bunurile firmelor mici, cu datorii mici sau care au datorii mai mari decât valoarea bunurilor din patrimoniu. „Fiscul nu își mai canalizează eforturile pentru sechestrarea bunurilor de la firmele mici, de la care nu avem prea multe de recuperat, ci astfel de firme vor fi lăsate să funcționeze cu toate bunurile pe care le dețin, pentru că este mult mai important ca o firmă să aibă activitate și să achite în continuare taxe și impozite decât să se închidă sau să nu mai aibă bunuri cu care să își desfășoare activitatea. La firmele mici se va merge în continuare pe somații și popriri de conturi, pentru recuperarea debitelor“, a explicat directorul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu.
Și dacă firmele au datorii mari către bugetul consolidat, dar au în patrimoniu bunuri de valoare foarte mică, atunci respectivele bunuri nu vor mai fi sechestrate, pentru că Fiscul riscă să nu recupereze mai nimic din executarea silită. La art. 238, din Codul de procedură fiscală, la aliniatul 7) se spune că Fiscul nu mai are voie să pună sechestru pe bunurile unei firmei dacă: „a) prin valorificarea acestora nu s-ar putea acoperi decât cel mult cheltuielile executării silite; b) valoarea acestora este mai mică de 1% în cazul în care valoarea obligațiilor de plată este peste 500.000 lei“.

Cum se vând la licitație bunurile sechestrate

Fiscul poate scoate la vânzare în mod repetat bunurile pe care a pus sechestru. În realitate, la Dolj, rar se vinde un bun de la prima licitație. La a doua licitație, prețul de pornire scade cu 25%, iar la a treia scade cu 50%. În situația în care nici la a treia licitație nu se vinde bunul, se organizează o nouă licitație. În acest caz, bunul va fi vândut la cel mai mare preț oferit, „chiar dacă acesta este inferior prețului de pornire a licitației, dar nu mai mic decât cuantumul taxei de participare la licitație“, se precizează în OG 30/2017, care a modificat recent Codul de procedură fiscală. Taxa de participare la licitație este de 10% din prețul de pornire. Practic, de acum încolo este reglementată clar situația în Codul de procedură fiscală, în sensul că suma la care se vindeau bunurile la ultima licitație nu poate fi mai mică de 10% din valoarea inițială a licitației.
Au apărut diferențieri între bunurile mobile și imobile oferite la licitație. Lucrurile se schimbă doar atunci când este un singur ofertant la licitațiile la care Fiscul scoate la vânzare bunuri imobile ale firmelor. În această situație, vânzarea se face doar în condițiile în care se oferă „cel puțin prețul de pornire a licitației“.

Ce bunuri sunt vandabile

În multe cazuri, organele fiscale din Oltenia nu reușesc să vândă anumite bunuri la licitație nici după ce se epuizează numărul legal de licitații. Potrivit datelor din ultimii ani de la Fiscul regional cu sediul la Craiova, cele mai greu vandabile sunt bunurile imobile, de natura halelor de producție, a clădirilor ce găzduiau sediile secundare ale unor firme etc. În ultimii ani, conform datelor de la Fisc, bunurile sechestrate cel mai ușor de vândut, după executarea silită a firmelor debitoare la stat, au fost mașinile și utilajele (în special utilajele agricole), terenurile agricole și autovehiculele de orice tip.
Persoanele care cumpără bunuri la licitație de la Fisc pot cere plata în 12 rate a produsului achiziționat, cu un avans de 50% atât la bunuri mobile, cât și la imobile, sau în 24 de rate, în cazul bunurilor imobile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS