16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAO amenință că închide robinetul asociațiilor cu datorii

CAO amenință că închide robinetul asociațiilor cu datorii

CAO amenință că taie apa de la robinet asociațiilor cu mari datorii, unele dintre acestea fiind lipsite în prezent și de apă caldă. Dacă va fi aplicată, decizia îi va afecta și pe craiovenii care sunt la zi cu plata întreținerii.

Craiovenii care locuiesc în blocuri cu mari restanțe către furnizorul de apă al orașului, Compania de Apă Oltenia (CAO), sunt amenințați să rămână fără apă rece. Locatarii s-au trezit cu somații afișate pe ușa de la intrarea în bloc, în care sunt înștiințați că asociația are restanțe și că în cinci zile urmează să li se sisteze „furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare“. Este și cazul Asociației de proprietari nr. 2 Nicolae Titulescu, care are un debit în valoare de 43.052 de lei, reprezentând contravaloarea facturii apă-canal și penalități de întârziere, aferente perioadei 31.06-15.08 2017. Locatarii sunt somați să plătească întreaga datorie în termen de cinci zile, în caz contrar vor rămâne fără apă. Cei mai revoltați sunt proprietarii care au toate facturile plătite și riscă să rămână fără apă la robinet din cauza restanțierilor. „Eu sunt cu plata întreținerii la zi și dacă se va sista furnizarea apei reci nu mai plătesc. De ce să rămânem noi, bun-platnicii, fără utilități din cauza celor cu datorii?! Anunțul mă determină să nu mai plătesc. Este bătaie de joc!“, a spus Carmen Dumitrescu, proprietar din Asociația nr. 2 George Enescu.
Pe lista neagră a furnizorului de apă se mai găsesc: Asociația de proprietari nr. 14 Romanescu, Asociația nr. 24 Craiovița Nouă, Asociațiile nr. 9 și nr. 7 din 1 Mai, Asociația nr. 16 Craiovița Nouă, Asociațiile nr. 12 și 14 din Rovine, Asociația de proprietari nr. 1 George Enescu, Asociația nr. 26 Brazda lui Novac și Asociația de proprietari nr. 1 Nicolae Titulescu.
În situația de față, cei mai năpăstuiți dintre craioveni sunt aceia care sunt bun-platnici, dar locuiesc în blocuri arondate asociațiilor care au datorii și la furnizorul de căldură al orașului și au sistată și apa caldă. În prezent, în Craiova sunt aproximativ 100 de asociații de proprietari care nu beneficiază de apă caldă din cauza datoriilor. Multe dintre acestea se găsesc pe lista neagră a celor doi furnizori de utilități. Sistarea apei reci ar lăsa mii de locuințe din Craiova fără o sursă de apă.

CAO se apără cu legea

În fața nemulțumirii craiovenilor care își plătesc serviciile de apă și canal, CAO susține că are cadru legal ca să acționeze în acest fel, invocând Contractul încheiat cu asociațiile, Legea 51/2006, Ordinul ANRSPGC nr. 88/2007, Legea 241/2001 și Regulamentul Serviciilor de Alimentare cu Apă și Canalizare. În plus, operatorul susține că: „Datoriile asociațiilor sunt în valoare de 26.069.972 de lei. Toate asociațiile cu datorii au fost somate în data de 31.08.2017“, a precizat Mihaela Chirițescu, reprezentant CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS