22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe majorează tariful de depozitare a gunoiului la Mofleni?

Se majorează tariful de depozitare a gunoiului la Mofleni?

Depozitul de deşeuri de la Mofleni administrat de Eco Sud, unde ajunge tot gunoiul strâns din Craiova
Depozitul de deşeuri de la Mofleni administrat de Eco Sud, unde ajunge tot gunoiul strâns din Craiova

Consilierii locali din Craiova vor avea în faţă, în şedinţa de joi, o nouă solicitare din partea Eco Sud SA de majorare a tarifului de depozitare a gunoiului la gropa de la Mofleni, a doua din ultimele trei luni. Invocând o serie de cheltuieli generate de depozitul de la Mofleni, operatorul acestuia a cerut Primăriei Craiova, în luna iunie, o creşterea a tarifului actual de 21 euro/tonă (TVA inclus) stabilit în 2008, dar nu a obţinut prea multe din partea municipalităţii. Eco Sud dorea ca în fundamentarea noului tarif să fie incluse pierderile rezultate din 2013 până în prezent cauzate de menţinerea lui la nivelul de 21 de euro pe tonă, indicele de inflaţie, fluctuaţiile de TVA, dar nu a primit decât o creştere cu 2,21 euro (23,21 euro/tonă, TVA inclus). Asta deşi solicitarea fusese de 30,02 euro/tonă + TVA, adică 35,72 euro pe tona de deşeuri depozitate. „Majorare rezultată din acea solicitare fundamentată de Eco Sud încă de acum un an, dar de atunci şi până acum au existat foarte multe discuţii pe această temă. Au fost consultări, întâlniri, pe partea de fundamentare a preţului, dar s-a făcut şi o verificare a tuturor obligaţiilor pe care Eco Sud le avea faţă de activitatea de la groapa de gunoi de la Mofleni. Creşterea rezultă din fundamentarea Eco Sud şi este cauzată, în mare parte, de acel fond de postînchidere a depozitului“, explica atunci primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Până la urmă, propunerea de majorare supusă spre aprobare consiliului local la şedinţa ordinară din luna iunie a fost retrasă de pe ordinea de zi chiar la solicitarea celor de la Eco Sud. Primăria a primit o adresă prin care s-a cerut „amânarea adoptării unei hotărâri cu privire la aspectele menţionate la punctele 5-10 pentru una din următoarele şedinţe ale consiliului local, astfel încât Eco Sud SA să-şi poată prezenta în acest interval de timp argumentele în faţa comisiilor de specialitate ale primăriei şi să fie evitată adoptarea unei hotărâri de consiliu local nelegale“, după cum se precizează în raportul municipalităţii.

Ce a cerut şi ce a primit Eco Sud

La punctele 5-10 la care face referire primăria, pentru care operatorul a cerut acel răgaz pentru a-şi prezenta argumentele în faţa comisiilor de specialitate, erau trecute toate acele cheltuieli de care Eco Sud dorea să se ţină cont în fundamentarea noului tarif. Perioada de timp cerută pentru convingerea consilierilor nu i-a ajutat însă cu nimic pe cei de la Eco Sud, noul proiect de hotărâre care va fi supus la vot în şedinţa de joi fiind similar cu cel din urmă cu trei luni. Primăria a respins din nou toate acele cheltuieli enumerate de operator, pe care le-a considerat nejustificate pentru creşterea tarifului, şi a aprobat doar sumele necesare pentru închiderea şi urmărirea postînchidere a depozitului ecologic de la Mofleni, echivalentul unei creşteri de tarif până la suma de 19,51 euro/tonă, fără TVA, adică 23,21 euro/tonă. „Se aprobă proiectul pentru închiderea şi urmărirea postînchidere a depozitului ecologic Mofleni. Se aprobă majorarea tarifului de depozitare la 19,51 euro/tonă, fără TVA, potrivit structurii elementelor de cheltuieli cuprinse în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre“, se specifică la articolele 1 şi 2 din noul proiect de hotărâre.
Mai departe, primăria enumeră sumele introduse de Eco Sud la fundamentarea tarifului şi respinse ca nejustificate: 55.881,91 lei – pierderile rezultate ca urmare a faptului că nu a fost soluţionată cererea de modificare a tarifului din iulie 2013, 21.493.04 lei – fluctuaţiile de TVA din perioada 2010-2016, 2.583.463,46 lei – ajustarea indicelui de preţuri pe perioada septembrie 2008 – iulie 2016, 714.063 lei – taxa pe teren plătită de Eco Sud, 717.938 lei – accesorii ale taxei pe teren. Dacă s-ar fi ţinut cont de acestea, s-ar fi ajuns la un tarif principal de 30,02 euro + TVA, pe tona de deşeuri depozitată. Operatorul dorea implementarea acestui tarif pentru cantitatea de 96.103,38 tone deşeuri ce urma să fie depozitată în următorul an, tariful scăzând apoi la 26,01 euro/tonă + TVA, pentru cantitatea de deşeuri ulterioară celei de 96.103,38 tone, iar, în subsidiar, un tarif de 26,07 euro/tonă + TVA, pentru deşeurile menajere şi industriale asimilabile ce urmează a fi depozitate în viitor la Depozitul Ecologic Mofleni.
Primăria a avut însă altă părere şi a stabilit că „operatorul şi-a fundamentat tariful pe elementele de cheltuieli, în baza documentelor justificative, evidenţiate în contabilitate, pentru tariful fără TVA de 19,51 euro/tona de deşeuri depozitate, rezultând o creştere de 1,86 euro/tonă, fără TVA“. Rămâne de văzut dacă SC Eco Sud SA va accepta până la urmă acest tarif, cu mult mai mic decât cel solicitat, sau va cere alte întrevederi cu municipalitatea pentru a obţine în final un tarif cât mai apropiat de cel dorit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS