12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Regional Craiova se mută peste stradă

Spitalul Regional Craiova se mută peste stradă

Ministerul Sănătății va primi alt teren pentru a demara proiectul de construire a Spitalului Regional Craiova, pentru care există deja 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Suprafața inițială de 9,7 hectare, care i-a fost dată în administrare în noiembrie 2016 prin hotărâre de guvern, a fost considerată acum prea mică, deși, la început, toți cei implicați în proiect se declarau mulțumiți de amplasament. Noul teren, care are 18 hectare și aparține tot Ministerului Apărării Naționale, ar urma să fie trecut la Ministerul Sănătății printr-o altă hotărâre de guvern. Amplasamentul cel nou se află tot pe Centura de Nord a Craiovei, chiar vizavi de terenul stabilit inițial.

Noul teren destinat construirii Spitalului Regional Craiova are 18 hectare, se află tot pe Centura de Nord  și aparține Ministerului Apărării Naționale (FOTO: Claudiu Tudor)
Noul teren destinat construirii Spitalului Regional Craiova are 18 hectare, se află tot pe Centura de Nord și aparține Ministerului Apărării Naționale (FOTO: Claudiu Tudor)

Ceea ce Gazeta de Sud prezenta în urmă cu două săptămâni legat de posibila modificare a amplasamentului Spitalului Regional Craiova tinde să se materializeze. Surse apropiate proiectului susțin că „după lungi discuții și negocieri“ a fost identificată și agreată altă suprafață de teren, aproape dublă față de precedenta, unde să fie construită unitatea sanitară pentru care UE a alocat încă de anul trecut 50 de milioane de euro. Salvarea a venit tot de la Ministerul Apărării Naționale (MApN), care după ce a cedat Ministerului Sănătății (MS), în noiembrie 2016, cele 9,7 hectare de teren de pe Centura de Nord a Craiovei (de la intersecția cu strada Teilor), ar fi pregătit să ofere alte 18 hectare pentru construirea spitalului, chiar vizavi de suprafața stabilită inițial. „Când s-a discutat despre cele trei spitale regionale de la Cluj, Iași și Craiova, cei de la minister au remarcat că terenul de la Craiova era mult mai mic decât cele aflate la dispoziția celorlalte două orașe, așa că au solicitat găsirea unei suprafețe mai mari, de circa 20 de hectare. Așa s-a ajuns la modificarea amplasamentului inițial“, susțin surse din cadrul MS.
Acestea au mai menționat că și cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova au avut o contribuție la schimbarea terenului, pentru că au solicitat și construirea unui campus universitar în preajma spitalului regional, ceea ce făcea ca suprafața inițială de 9,7 ha să nu poată „satisface“ ambele tabere. „Au fost discuții aprinse, negocieri, iar până la urmă s-au obținut de la Armată aceste 18 hectare, cu o deschidere mai mare la Centura de Nord. Inițial s-au cerut 22 de hectare, Armata a oferit doar 13, dar s-a ajus la 18, o suprafață rezonabilă până la urmă pentru un spital regional“, au mai precizat sursele GdS.

Noul teren ar fi fost și pe placul proiectanților

Pentru a consfinți înțelegerea cu MApN, doi dintre proiectanții străini implicați în proiectul celor trei spitale regionale din țară au și făcut o vizită la Craiova, pentru a vizualiza noul teren. Și se pare că au fost încântați, atât de suprafața lui, cât și de amplasament. „La Craiova au ajuns un proiectant din Luxemburg și unul din Germania, au analizat noul teren, toate coordonatele și ne-au transmis că suprafața corespunde pentru ceea ce dorim să facem, un spital cu 900 de paturi, cu parcare și heliport“, spun sursele apropiate proiectului. Acestea au mai precizat că primul pas care ar urma să se facă în acest sens este emiterea unei noi hotărâri de guvern prin care cele 18 hectare de teren deja stabilite să treacă de la MApN la Ministerul Sănătății, pentru continuarea procedurilor.
Practic, proiectul privind construirea Spitalului Regional Craiova s-ar întoarce în punctul zero, de la care a pornit în noiembrie 2016. MS ar urma apoi să solicite Primăriei Craiova un Certificat de Urbanism pentru noua suprafață, în vederea construirii spitalului și introducerii terenului în intravilan, următorul pas fiind discuțiile cu furnizorii de utilități. Asta pentru că și la acest teren ar fi ceva probleme, cu unele conducte. Dacă la terenul precedent trebuia rezolvată problema cablurilor de înaltă tensiune care traversau zona, la cel de peste stradă o conductă de gaze și una de petrol ar încurca puțin socotelile autorităților și constructorilor. „O conductă, despre care am înțeles că este dezafectată, trece pe la marginea terenului și nu ar afecta cu nimic lucrările. Nici cu cealaltă nu ar fi chiar așa o mare problemă, pentru că se poate construi dincolo de ea, iar pe terenul pe sub care trece conducta respectivă se pot amenaja parcări. Deci, ar fi soluții…“, a spus unul dintre cei implicați în proiect.
Ce ar mai urma? Studiul de fezabilitate care să stabilească valoarea investiției și, ceea ce e cel mai important, sursa de finanțare, costurile spitalului fiind de pe acum estimate la peste 200 de milioane de euro, iar sigure ar fi doar cele 50 de milioane de euro de la UE, plus alte 50 de la bugetul de stat. Oricum, despre existența unui spital regional la Craiova nu se poate vorbi mai devreme de anii 2022 – 2023, după cum au susținut în câteva rânduri și autoritățile locale.

Ce se va întâmpla cu terenul preluat inițial?

Despre terenul inițial de 9,7 hectare de pe Centura de Nord, pentru care Ministerul Sănătății a obținut Certificatul de Urbanism în vederea construirii spitalului regional, nu se știu deocamdată prea multe. Surse din minister susțin că se intenționează păstrarea și a acestei suprafețe de teren, tocmai pentru a se construi aici acel campus universitar solicitat de UMF Craiova. „În acest caz, ar mai fi nevoie de ceva investiții în infrastructură, poate de o pasarelă care să traverseze Centura de Nord, pentru accesul mai ușor al studenților și medicilor la noul spital. Dar toate la timpul lor…“, au conchis sursele GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS