8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe se întâmplă când două soții de polițiști deschid un bar

Ce se întâmplă când două soții de polițiști deschid un bar

Barul de la parterul blocului M53 a încăierat patronii cu locatarii (Foto: Lucian Anghel)
Barul de la parterul blocului M53 a încăierat patronii cu locatarii (Foto: Lucian Anghel)

Când două femei își deschid un bar cu terasă la parterul unui bloc, iar programul distracției se prelungește până târziu în noapte, acest lucru nu este deloc pe placul locatarilor. Reclamațiile pentru tulburarea liniștii publice curg gârlă, nervii sunt întinși la maximum. În mod misterios, barul nu primește nici o amendă, în ciuda apelurilor repetate în miez de noapte la 112. Lucrurile se complică în momentul în care se află că patroanele barului sunt neveste de polițiști, unul dintre ei coleg de secție cu agenții chemați să pună la punct clienții petrecăreți…

Redacția GdS a fost sesizată recent de câțiva cetățeni din zona Pieței Valea Roșie, scandalizați de modul în care autoritățile se ocupă de cazul lor. Concret, locatarii blocului M 53 din strada Henri Coandă
ne-au semnalat că începând cu luna martie 2017 la parterul imobilului în care locuiesc s-a deschis un bar. Proprietarii barului au obținut ulterior de la primărie un acord pentru ocuparea temporară a domeniului public, deschizând și o terasă în fața blocului. Din construcție, blocul este prevăzut cu spații comerciale la parter. Până în prezent, aici au funcționat diverse magazine, niciodată însă un bar cu terasă care să le amenințe liniștea în nopțile toride de vară. Din cauza gălăgiei, proprietarii stabilimentului au intrat încă de la început în conflict cu locatarii din bloc.
„Proprietarii acestui bar dau muzica foarte tare, înjură, și asta până la orele două-trei din noapte, deranjând liniștea publică. Au fost atenționați că nu trebuie să facă zgomot de nici un fel și au răspuns că au făcut o investiție aici și trebuie să-și scoată banii. Au mai spus că trebuia să ne așteptăm la așa ceva, pentru că este spațiu comercial. Pentru a porni activitatea respectivă, aveau nevoie de aprobarea locatarilor de la apartamentele învecinate, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Ei trebuia să schimbe destinația spațiului, dar nu au aprobări de la locatari“, ne-au scris oamenii nemulțumiți.

DSP susține că nu are scule să măsoare gălăgia

Văzând că nu se înțeleg cu proprietarii barului cu vorba bună, locatarii au făcut sesizări către autorități. Pentru început, s-au adresat Primăriei Craiova. În scurt timp, la fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști locali, care au constatat că societatea care patrona barul (Evares Company SRL) nu deține autorizația obligatorie care se emite de primărie pentru activitatea de alimentație publică. Poliția susține că firma a fost sancționată contravențional. De asemenea, polițiștii au constatat că firma avea un acord de la primărie pentru terasa din fața barului, valabil în perioada 1 mai – 1 octombrie 2017. În răspunsul către locatari, poliția mai susține că a supravegheat permanent zona și nu a constatat încălcarea liniștii publice.
Nici Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj nu i-a putut ajuta pe locatarii din bloc. În răspunsul către aceștia, instituția susține că a făcut verificări în data de 11 iulie 2017 și că a luat unele măsuri doar în ceea ce privește legislația sanitară, fără a preciza care sunt acestea. Reprezentanții DSP nu au uitat să precizeze însă că „la data și la ora controlului nu se asculta muzică“. Evident, nu se spune care a fost ora controlului, dar se poate bănui că nu a fost noaptea, ci ziua, în timpul orelor de program ale inspectorilor sanitari. „Referitor la depășirile nivelului de zgomot la orele serii și nopții, momentan instituția noastră nu dispune de capacitatea tehnică pentru măsurarea nivelului de presiune acustică“, conchide DSP. Potrivit normelor legale (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014, art. 16, alin 1-2), în perioada nopții (orele 23.00 – 7.00) nivelul de presiune acustică continuu măsurat la exteriorul locuinței (la 1,5 m față de sol) nu trebuie să depășească 45 de decibeli, iar în interiorul locuinței nu trebuie să depășească 30 de decibeli. Pentru a ne face o idee, iată și câteva praguri de zgomot apropiate, măsurate de specialiști: liniștea neobișnuită dintr-un studiou de înregistrări – 10 decibeli; foșnetul frunzelor într-o grădină liniștită – 20 decibeli; zgomotul dintr-un birou liniștit sau bibliotecă, unde se poartă discuții cu voce scăzută – 40 decibeli; zgomotul ploii sau cel dintr-un restaurant tihnit, pașnic – 50 de decibeli; zgomotul făcut de un automobil în deplasare – 60 de decibeli. Cercetările au demonstrat că pe termen lung zgomotul are impact asupra sănătății, poate provoca angoasă, agresivitate, stare nevrotică gravă, depresie, perturbarea tensiunii arteriale.

Legislația este permisivă cu barurile de bloc

Jurnaliștii GdS au întrebat Primăria Craiova care sunt actele necesare pentru obținerea autorizației aferente activității de alimentație publică în spațiul de la blocul M 53. Potrivit autorității locale, sunt necesare următoarele acte: cerere tip; copie a certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului (RC); copie de pe buletinul administratorului; declarație tip; copie de pe actele doveditoare de la RC care să ateste obiectul de activitate (CAEN 5610 – restaurante, 5630 – baruri și alte activități de servire a băuturilor); copie de pe actele de la RC care să ateste calitatea de administrator al societății; copie de pe actele doveditoare care să ateste deținerea spațiului utilizat; certificat de atestare fiscală privind plata taxelor și a impozitelor; copia contractului de salubrizare; planșă foto. Așadar, nu se spune nimic de acordul vecinilor. La rândul ei, Poliția Locală (PL) Craiova a precizat pentru GdS că autorizația pentru activitatea de alimentație publică este emisă de primărie pentru a justifica perceperea unei taxe, iar lipsa ei nu atrage suspendarea activității, ci o amendă. Taxa pentru această autorizație este instituită prin Codul Fiscal (art. 473 și art. 475). Potrivit primăriei, după controlul polițiștilor locali, firma Evares Company a obținut totuși autorizația (nr. 51/2017).
Situația semnalată de locatarii din Valea Roșie nu este singulară în Craiova, la parterul multor blocuri din oraș au fost deschise baruri/restaurante cu terasă. Așadar, în mod legitim se pune întrebarea dacă pentru deschiderea unei asemenea unități de alimentație publică este necesar sau nu acordul vecinilor, care ar putea fi afectați de zgomot.
Legea nr. 230/2007 privind asociațiile de proprietari (art. 42) spune că schimbarea destinației spațiilor de la parterul blocurilor față de destinația inițială din proiect „se poate face numai cu avizul comitetului executiv și cu acceptul proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării“. Cu alte cuvinte, dacă din construcția blocului la parter au fost prevăzute spații comerciale nu ar mai fi nevoie de acordul vecinilor. Legislația invocată mai sus nu face așadar distincție între specificul spațiilor cu destinație comercială.
Totuși, din punct de vedere al poluării fonice există, spre exemplu, o diferență importantă între un magazin de vânzare piese auto și un bar/terasă cu program de noapte, cum este cazul amintit mai sus. Pe lângă respectarea legislației sanitare, unitățile de alimentație publică de acest tip sunt obligate să ia măsuri pentru încadrarea în limitele de zgomot prevăzute de lege. Am văzut mai sus care sunt limitele acceptate. Cine să facă însă măsurătorile și cine să aplice amenzi? La sesizarea locatarilor, DSP Dolj a răspuns că nu are „momentan“ aparatură pentru măsurarea nivelului de zgomot, iar polițiștii au spus în urma nenumăratelor sesizări că liniștea publică nu a fost deranjată.

Patroanele barului sunt soții de polițiști

Sesizările locatarilor s-au înmulțit în ultima perioadă, pentru că programul de funcționare al barului a fost extins până la ora 4.00 dimineața. Potrivit IPJ Dolj, ultimul apel la 112 a fost făcut duminică, 17 septembrie, ora 00.55. În „două-trei minute“, o echipă de la Secția 3 Poliție Craiova s-a deplasat la fața locului, consemnând că „liniștea nu era tulburată, clienții discutau normal“, susține IPJ. Consecvenți cu obiceiul de a verifica toate pistele, jurnaliștii GdS au vrut să vadă dacă buba nu era cumva în altă parte. În consecință, au verificat al cui este barul. Conform actelor, societatea Evares Company, care are punct de lucru la parterul blocului M 53 de pe str. Henri Coandă, este deținută de Stăncuța-Mihaela Sălcianu (50%) și Eva Andrada Busuioc (50%). Cele două tinere asociate sunt soții de polițiști. Unul dintre ei, Florin Sălcianu, este agent de ordine publică chiar la Secția 3 Poliție Craiova. Cu alte cuvinte, coleg de serviciu cu cei care au venit să controleze barul în noaptea de 17 septembrie și au constatat că este liniște. Polițistul spune că barul funcționează legal, chiar dacă a primit foarte multe reclamații din partea locatarilor. „Au fost doar câteva zile în care programul a fost prelungit. Știu că s-au făcut reclamații, dar nu era gălăgie la bar, ci în bloc“, susține el. Unul dintre locatarii reclamanți, Viorel Perșu, spune însă că nu este deloc așa: „Am sunat și săptămâna trecută de trei ori la 112. Au venit polițiștii de la Secția 3 și au spus că e liniște. I-am întrebat dacă își bat joc de mine. Cum domne’ să le dea amendă, că e vorba de polițiști acolo, ce dracu?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS