Festivalul a reunit sute de folclorişti
Festivalul a reunit sute de folclorişti
Festivalul a reunit sute de folclorişti

Mii de persoane au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Festivalul pastoral „Coborâtul oilor de la munte“, de la Baia de Fier, judeţul Gorj. Manifestarea a ajuns la cea de-a 25-a ediţie şi a reunit ansambluri renumite din Gorj şi din alte câteva judeţe. Este vorba de Olt, Vâlcea, Argeş, precum şi un ansamblu din Bulgaria. Timp de trei zile, de vineri şi până duminică, locuitorii comunei şi cei ai localităţilor învecinate au putut participa la spectacolele de muzică şi dansuri populare organizate pe platoul din zona Peşterii Muierilor. Tot acolo a fost organizat un târg de produse alimentare şi nealimentare. Au fost amenajate şi terase cu mici şi bere, dar participanţii la eveniment au putut degusta şi preparate tradiţionale din zona pastorală.

Paradă a portului popular

Ieri a avut loc şi o paradă a portului popular ciobănesc. Ansamblurile populare s-au deplasat din centrul localităţii până pe platoul din zona Peşterii Muierilor. „Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Coborâtul oilor de la munte a debutat vineri, de la ora 19.00, cu un spectacol folcloric susținut de formația General Music condusă de Florin Ionaş, alături de soliştii: Mihaela Petrovici, Diana Selagea, Claudia Ionaș și Daniel Ilie. Sâmbătă, de la ora 18.30, a fost spectacol folcloric susținut de formația Frații Plotogea alături de soliștii: Sanda Argint, Roberta Crintea, Adi Ologu, Ilie Dură, Simona Velicia Bîrdăcel, Ana Cristina Măgureanu și Ana-Maria Gheorghescu. Duminică, de la ora 10.30, festivalul a fost deschis cu parada portului, cântecului și dansului popular, care a avut loc în fața primăriei. Alaiul și-a continuat parada până la platoul de la ieșirea din Peștera Muierilor, unde formațiile invitate și-au prezentat programul artistic. Seara s-a încheiat cu un frumos foc de artificii, începând cu ora 20.30“, a declarat primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.