20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDescinderi la romii cu firme „abonate“ la banii publici

Descinderi la romii cu firme „abonate“ la banii publici

Trei foști edili din Dolj au fost condamnați până acum pentru afacerile cu romii  din Drăgănești-Olt, unul dintre ei fiind fostul primar din Daneți
Trei foști edili din Dolj au fost condamnați până acum pentru afacerile cu romii din Drăgănești-Olt, unul dintre ei fiind fostul primar din Daneți

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din județul Olt au făcut, în cursul zilei de joi, 20 de percheziții în Dolj, Olt, Dâmbovița, Giurgiu și Teleorman, într-un dosar penal de evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit unor surse judiciare, acțiunea oamenilor legii a vizat câteva societăți comerciale administrate de romii din Drăgănești-Olt, care au livrat unor primării bunuri fără documente de proveniență.
Una din percheziții a fost făcută la sediul social al unei societăți comerciale din localitatea doljeană Poiana Mare.
Potrivit anchetatorilor, din cercetările făcute până în prezent s-a stabilit că „în cadrul unui circuit economic, s-ar fi desfăşurat operațiuni fictive cu bunuri, prin intermediul unor firme de tip fantomă. În fapt, persoanele implicate ar fi livrat, către instituții, bunuri (mobilier urban), fără a avea documente justificative de provenienţă. Prin activitatea infracţională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 6.830.000 de lei“. Instituțiile în cauză ar fi mai multe primării care au achiziționat bunuri de la firmele controlate de romii din Drăgănești-Olt.
Cercetările în acest dosar privind comiterea de infracțiuni economice sunt făcute sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, infracțiunile reținute până în prezent fiind evaziunea fiscală și spălarea de bani.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt au mai precizat că cinci persoane vor fi duse la Slatina pentru a fi audiate de procurorul de caz, însă, deocamdată, nu au făcut publice numele suspecților din acest dosar.

Primari condamnați pentru afacerile cu romii din Drăgănești-Olt

Anii trecuți, procurorii doljeni au instrumentat trei dosare penale în care au fost puși sub acuzare tot atâția primari acuzați că au achiziționat de la firmele romilor din Drăgănești-Olt și Potcoava bunuri a căror valoare a fost supraevaluată.
Astfel, în februarie 2016, Paulică Neagoe, fostul edil al comunei doljene Țuglui, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de abuz în serviciu. Din cercetările făcute de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj s-a stabilit că, între anii 2008-2012, Paulică Neagoe a achiziţionat direct diverse produse şi a acceptat la plată facturi pentru produse şi bunuri a căror valoare a fost supraevaluată. Era vorba de pichete PSI, coşuri de gunoi, tobogane şi balansoare pentru mai multe locuri de joacă, dar şi bănci ori indicatoare rutiere.
În martie, anul acesta, Tribunalul Dolj a hotărât să-l condamne la cinci ani și patru luni de închisoare pe Mircea Guță, fostul edil al municipiului Calafat, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. Anchetatorii au reținut că, în schimbul unui autoturism Chrysler, Mircea Guță a făcut o serie de achiziții de la mai multe firme din Drăgănești-Olt, toate administrate de Constantin Coman, prin care a păgubit bugetul orașului cu peste 300.000 de euro. La rândul lui, Coman a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar ambii inculpați au fost obligați să achite întreg prejudiciul, care a fost calculat la suma totală de 346.434 de euro.
Hotărârea Tribunalului a fost atacată cu apel, în prezent acest dosar fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.
O lună mai târziu, în aprilie, Judecătoria Craiova l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar al comunei Daneți, Constantin Spiridon, acuzat că a făcut o serie de achiziții la prețuri supraevaluate de la firme controlate de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial. În același dosar, Anghel a fost condamnat la șase ani și o lună de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS