10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea polițistului angajat „fraudulos“ la IPJ Dolj

Povestea polițistului angajat „fraudulos“ la IPJ Dolj

Agentul Alexandru Băran a fost angajat fraudulos la IPJ Dolj, potrivit polițiștilor doljeni
Agentul Alexandru Băran a fost angajat fraudulos la IPJ Dolj, potrivit polițiștilor doljeni

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj este în pragul unui proces cu un agent dat afară pe 23 august, motivul fiind unul mai puțin obișnuit. În dispoziția șefului IPJ Dolj, cea prin care a fost concediat ajutorul şefului de Post Sălcuţa, se precizează că acesta „a fost încadrat fraudulos în poliție“. Cum s-a putut întâmpla acest lucru și ce se va întâmpla în continuare puteți citi în rândurile de mai jos.

Necazurile agentului Alexandru Băran, căci despre el este vorba, au început în martie 2006. Pe 8 martie, agentul principal Alexandru Băran, agent de siguranță publică la Secția 3 Craiova, era programat sa intre de serviciu la ora 22.00. În drum spre Secția 3, pe strada Spaniei, în timp ce se afla la volanul Daciei personale, a provocat un accident ușor, în care a fost implicat un taxi.
Ulterior, colegii de la Rutieră ai agentului Băran au constatat că acesta consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,38 mg/l în aerul expirat. Mai departe, Consiliul de Disciplină a propus destituirea lui Băran din poliție pentru comportament necorespunzător, care aduce atingere onoarei și prestigiului instituției, iar șeful de atunci al IPJ Dolj a dat curs propunerii și l-a dat afară pe agent printr-o dispoziție din 4 mai 2006. Băran a făcut contestație la conducerea Inspectoratului General al Poliției Române, care i-a fost respinsă, ca și acțiunea din justiție (februarie 2008).

Dat afară a doua oară din poliție

După câțiva ani, mai exact la începutul lunii octombrie 2016, IPJ Dolj a scos la concurs două posturi de agenți prin reîncadrare. Este vorba de un post de ofițer specialist la Secția Rurală Rast și de unul de ajutor șef de post la Sălcuța. Alexandru Băran a crezut că aceasta este șansa lui de a purta din nou uniforma de polițist, așa că și-a depus dosarul pentru postul de la Sălcuța.
În noiembrie, anul trecut, a fost declarat admis la examenul medical, sportiv, psihologic și scris, iar pe 29 decembrie, printr-o dispoziție a șefului IPJ Dolj, Alexandru Băran a fost reîncadrat ca agent principal de poliție. A mers la Postul de Poliție Sălcuța, iar până spre sfârșitul lunii august și-a făcut treaba fără a avea nici o abatere disciplinară.
Pe 23 august, Băran a aflat că, de fapt, fusese încadrat fraudulos în poliție, motiv pentru care a fost dat din nou afară. A fost chemat la sediul IPJ Dolj, unde, după ce i-a fost luată arma, a fost rugat să își dea demisia, lucru pe care nu l-a făcut.
„Mi s-a reproșat că am dat examen, deși nu aveam voie. Fiind foarte bulversat de ceea ce mi se întâmplă și de atitudinea șefului Serviciului Resurse Umane, l-am rugat pe acesta să-mi comunice la ce se referă, ca să înțeleg și eu despre ce este vorba. În această împrejurare, mi-a fost pusă în față o coală albă și un pix și mi s-a cerut imperativ să-mi dau demisia“, a explicat Băran.
Polițistul nu și-a dat demisia, iar a doua zi, chiar șeful IPJ Dolj i-a reproșat că, atunci când a susținut concursul, nu a constatat că nu întrunea condițiile pentru reîncadrare. Tot atunci i-a fost înmânată dispoziția șefului IPJ Dolj prin care i-au încetat raporturile de serviciu cu Inspectoratul. În această dispoziție se precizează că agentului Băran îi încetează raporturile de serviciu cu unitatea „întrucât s-a stabilit că a fost încadrat fraudulos în poliție“.

„Nu îndeplinea condițiile pentru a putea fi recrutat în vederea reîncadrării ca polițist“

Întrebați despre această situație, reprezentanții IPJ Dolj nu au oferit prea multe explicații, precizând doar că Băran nu a îndeplinit condițiile pentru reîncadrare. „Vă comunicăm faptul că persoanei la care faceți referire i-au încetat raporturile de serviciu cu instituția noastră conform dispoziției șefului Inspectoratului emisă în baza art. 69, alin. 1, lit. l, din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, întrucât la data de 4.05.2006, acesta a fost destituit din poliție și, potrivit normelor legale în vigoare, nu îndeplinea condițiile pentru a putea fi recrutat în vederea reîncadrării ca polițist“, au precizat polițiștii doljeni pentru GdS. Oamenii legii nu au explicat însă dacă va fi dispusă cercetarea disciplinară a polițiștilor care au acceptat dosarul depus de Băran, dar nici cum și-au dat seama că acesta nu îndeplinea condițiile după aproape un an de la reangajare.
De altfel, președintele Sindicatului Polițiștilor „Mihai Viteazul“, subcomisarul Marius – Gheorghe Bărbulescu, îi ia apărarea lui Băran și susține că și cei care l-au reangajat trebuie să primească aceeași sancțiune. „Dacă încadrarea în Poliția Română a membrului nostru de sindicat s-a făcut fraudulos, după cum bine scrieți, semnați și recunoașteți, iar pentru această faptă a trebuit să plătească cu încetarea raporturilor de serviciu, nu credeți că cel puțin aceeași sancțiune trebuie să primiți și Domniile voastre, cei care tot fraudulos ați dispus verificarea, testarea și încadrarea lui în Ministerul Afacerilor Interne? Că doar nu și-a dispus Băran Alexandru, lui însuși, reîncadrarea în Poliția Română!“, a susținut Bărbulescu.

Ce spune legea

Să vedem care a fost, de fapt, problema. Alexandru Băran a fost dat afară din poliție în mai 2006, în baza art. 69, alin.1, lit. g din statutul polițistului (încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului are loc la (lit. g) destituirea din poliție).
Ori la condițiile de participare la concursul pentru ocuparea postului de la Sălcuța s-a precizat clar că nu pot fi recrutate în vederea reîncadrării ca poliţist persoanele cărora le-au încetat raporturile de serviciu în condiţiile art. 69, alin. 1, literele a, c, g, h, i, k, l şi n.
Totuși, IPJ Dolj i-a emis lui Băran o adeverință în care scria că, în 2006, acestuia i-au încetat raporturile de serviciu în baza art. 69, alin.1, lit. g din statutul polițistului, adeverință care a fost depusă la dosarul pentru participarea la concurs. Se pare că, la acea vreme, nu a observat nimeni că Băran nu are dreptul să participe la acel concurs.
Mai trebuie spus că statutul polițistului prevede și situația în care o persoană ajunge să fie încadrată fraudulos în poliție. Este vorba de articolul în baza căruia Alexandru Băran a fost dat afară a doua oară din poliție: încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului are loc „când s-a stabilit că a fost încadrat în mod fraudulos în poliţie, chiar dacă această situaţie a fost depistată ulterior“.
De altfel, Băran a depus la dosar și o declarație pe propria răspundere, în care se precizează: „în situaţia în care vor rezulta aspecte contrare celor declarate în prezenta declaraţie ori incompatibilităţi determinate de neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de recrutare nu voi fi încadrat, chiar dacă rezultatele obţinute la concurs ar permite acest fapt. Dacă o asemenea situaţie se va constata după încadrare urmează să îmi înceteze raporturile de muncă“.
În legătură cu această situație, Alexandru Băran spune că problema a plecat de la condițiile de participare la concurs. Una dintre condiții a fost că nu se poate înscrie la concurs persoana căreia i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii șapte ani. Ori Băran a fost dat afară din poliție pentru motive disiplinare în urmă cu aproape 11 ani.

Urmează judecata

Alexandru Băran a mai spus că a contestat dispoziția prin care a fost dat afară din poliție a doua oară atât la șeful IPJ Dolj, cât și la Inspectoratul General al Poliției Române și Ministrul Afacerilor Interne. De asemenea, Băran a explicat că se va adresa din nou justiției pentru a i se face dreptate. „Îi voi da în judecată și voi câștiga, pentru că ei m-au angajat, iar eu nu am greșit cu nimic. Va urma!“, a spus Băran. De altfel, reprezentanții IPJ Dolj au mai precizat pentru GdS că, „în măsura în care respectivul consideră că i-au fost încălcate anumite drepturi, se poate adresa instanței de judecată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS