19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjClopoţelul va suna printre ruine în anumite localităţi

Clopoţelul va suna printre ruine în anumite localităţi

Autoritățile locale și județene nu au o situație cu unitățile de învățământ unde încă se mai execută diferite lucrări, cu toate că în mai puțin de o săptămână elevii încep cursurile. Nereguli există la multe școli de pe raza județului și acestea diferă de la o unitate de învățământ la alta. O recunoaște și subprefectul județului Gorj, Sorin Arjoca, cel care vorbește de mai multe unităţi cu probleme. Este vorba de Şcoala din Padeş. Aici se intenţionează să se efectueze lucrări de reparaţii la acoperiş, însă subprefectul are îndoieli că autorităţile vor avea timp să construiască un acoperiş nou. „Eu nu cred că cei de la Padeş se vor încadra cu acoperişul până pe 11 septembrie, oricât de repede ar lucra. Ar fi trebuit să înceapă lucrările mult mai devreme. Există şi pericolul ca dând acoperişul vechi jos să vină ceva ploi şi să fie afectate zidurile şi problemele să fie mult mai mari. Prefectul va lua legătura cu autorităţile din Padeş şi vor decide ce soluţie va fi adoptată“, a spus Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj.
Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, recunoaşte faptul că mai sunt unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară din partea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. De asemenea, există în continuare şcoli fără autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj derulează propriile controale la unităţile de învăţământ. Potrivit lui Sorin Arjoca, numai la Târgu Jiu pentru ca şcolile să îndeplinească toate criteriile de securitate la incediu ar fi nevoie de bugetul pentru întreg municipiul pentru un an de zile. Autorităţile judeţene au precizat că verificările vor continua şi după începerea anului şcolar. De asemenea, subprefectul a precizat că va fi greu ca până pe 11 septembrie să fie executate lucrări mari de reabilitare sau de construire a unor spaţii noi. Alt element pe care insistă reprezentantul guvernului în teritoriu este faptul că acolo unde şcolile sunt programate să fie închise peste un an sau doi, nu mai au loc nici un fel de investiţii. „Este adevărat că nu vor reuşi să îşi obţină toţi avizele. Cel puţin la această dată mai sunt unităţi de învăţământ care nu au avize sanitare de funcţionare şi nici avize de securitate la incendiu. Mai sunt câteva zile. Poate mai au timp să depună documentaţiile, dar nu trebuia să lase totul pe ultimle zile. Sigur că unde este toaleta în grădină nu ai ce să mai faci. Sunt şcoli despre care se ştie sigur că se vor închide peste doi sau trei ani şi din acest motiv au fost sistate toate investiţiile şi nu vor exista avize. Primarii şi-au făcut calculele şi nu mai investesc unde ştiu că vor închide“, a mai spus Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.

Lucrări de executat şi la Târgu Jiu

La rândul său, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că mai sunt lucrări de executat la unităţile de învăţământ. Edilul susţine că lucrările vor fi gata până pe 11 septembrie, astfel încât să nu fie perturbat procesul de învăţământ. Romanescu a precizat că va discuta cu şeful Serviciului Investiţii, Raul Chiriac, pentru a face o inventariere a tuturor lucrărilor de modernizare şi igienizare care au mai rămas de executat până la debutul noului an şcolar. „Ştiu că încă se mai lucrează în anumite unităţi şcolare, dar ni s-a spus că lucrările vor fi gata înainte de 11 septembrie. Vom verifica până atunci stadiul lucrărilor, să nu fie probleme după 11 septembrie“, a spus Marcel Romanescu, edilul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS