20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Malu Mare rămâne deocamdată în libertate

Fostul primar din Malu Mare rămâne deocamdată în libertate

Tribunalul Dolj a hotărât ieri să amâne judecarea contestației formulate de procurori împotriva unei hotărâri a Judecătoriei Craiova, instanță care a respins cererea de arestare preventivă a fostului primar din Malu Mare, Alexandru Dicu. În schimb, acesta și alți patru inculpați sunt cercetați sub control judiciar într-un dosar de abuz în serviciu înșelăciune și fals.

Primar al comunei doljene Malu Mare până în iunie 2016, Alexandru Dicu a fost reținut joi, pe 17 august, alături de contabila primăriei, Rodica Cotea, dar și de Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu, reprezentanți ai unor societăți comerciale.
Cercetările în acest dosar au fost făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au stabilit că, în perioada 2009 – 2012, Primăria Malu Mare a încheiat o serie de contracte de achiziții publice de servicii, produse și lucrări cu mai multe societăți comerciale, ocazie cu care au fost plătite bunuri și servicii la preţuri supraevaluate.
Anchetatorii au detaliat fiecare ilegalitate, începând cu înființarea parcului comunal din Malu Mare. În acest caz s-a constatat că „decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate“, după cum au reținut procurorii craioveni. Situaţiile de plată au arătat că primăria a achitat nejustificat suma de 519.808 lei.
În cazul achiziționării de plăcuţe numere case şi nomenclatură stradală, panouri avertizare, panouri intrare/ieşire localitate s-a achitat în plus şi în mod nejustificat suma de 61.885 către SC Mitdur Service SRL, din Drăgăneşti-Olt, administrată de Constantin Petrache, şi 135.360 de lei către SC Silvia Metal SRL, din Băileşti, reprezentată de Gheorghe Ardeleanu.
Probleme au fost găsite și la investiţile pentru reprofilare și pietruirea unor drumuri din comună, paguba fiind calculată la suma de 105.321 de lei. Procurorii au mai reținut că plățile nejustificate au fost făcute de Rodica Cotea, contabila primăriei şi persoana responsabilă cu viza de control preventiv. Prejudiciul total din acest dosar a fost stabilit la suma de 822.000 de lei, iar în urma anchetei penale a fost recuperată suma de 500.000 de lei. Pentru diferenţa de 322.000 de lei au fost instituite măsuri asigurătorii.

Instanța vrea tot dosarul înaintede a se pronunța

În cursul zilei de vineri, 18 august, după o noapte petrecută în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, cei cinci inculpați au fost duși la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă.
Instanța nu a fost de acord cu solicitarea procurorilor și a dispus punerea inculpaților sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Anchetatorii au contestat hotărârea Judecătoriei la Tribunalul Dolj, instanță care ar fi trebuit să hotărască ieri dacă dispune sau nu arestarea preventivă a celor cinci inculpați. În schimb, la termenul de ieri, Tribunalul Dolj a cerut tot dosarul de urmărire penală, urmând să fie fixat un nou termen de judecată.
„Amână cauza pentru a se emite adresă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în vederea înaintării întregului dosar de urmărire penală nr.260/P/2016. Dispune înaintarea cauzei preşedintelui de secţie în vederea repartizării în sistem ciclic, urmând ca părţile să fie citate pentru noul termen“, se arată în hotărârea de ieri a Tribunalului Dolj.
Astfel, cel puțin până la următorul termen de judecată, inculpații din acest dosar vor rămâne sub control judiciar.

Alexandru Dicu, judecat într-un dosar de tentativă de omor

În octombrie, anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a lui Alexandru Dicu, inculpat într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de tentativă de omor, lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Fostul edil din comuna Malu Mare și alți șapte inculpați sunt acuzați că, în campania electorală din 2012, au sechestrat și bătut trei persoane care făceau campanie altui partid. În timpul scandalului, una dintre victime a fost rănită grav, fiind lovită în cap cu o bâtă. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 6 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS