20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi copii minunaţi aşteaptă ajutorul oamenilor

Doi copii minunaţi aşteaptă ajutorul oamenilor

Cei doi micuţi au mare nevoie de ajutorul oamenilor
Cei doi micuţi au mare nevoie de ajutorul oamenilor

Gabriela şi Dănuţ sunt doi micuţi, de 4 şi de 6 ani, din Breasta, care s-au născut într-o familie cu prea puţine posibilităţi materiale pentru a le oferi un trai decent. Părinţii lor nu au nici un ajutor şi trudesc în fiecare zi pentru a le putea asigura măcar mâncarea de care au nevoie. Nu au electricitate, iar când vine noaptea stau la lumina unei lămpi pe baterii. Întreaga familie are nevoie de ajutorul oamenilor, mai ales că îi aşteaptă o iarnă grea, în care vor îndura frigul.

Cu zâmbete ştrengăreşti şi priviri curioase, Gabriela şi Dănuţ ne aşteptau cuminţi lângă cele două camere dărăpănate pe care le numesc casă. De când s-au născut, părinţii i-au crescut cu greu. Au încercat din răsputeri să găsească de muncă pentru a putea să le pună ceva pe masă. Cu toţii stau în două camere care sunt gata să cadă şi în care plouă. „E foarte greu. Munceşte soţul cu ziua ca să putem să le luăm de mâncare. Văd la alţi copii că au jucării, biciclete şi spun că vor şi ei, dar nu avem cum să le luăm. Haine nu avem bani să le cumpărăm, dar ne mai aduc oamenii câteodată. Cel mai greu este cu curentul electric, că nu avem. Facem lumină cu lampa pe baterii când avem nevoie. Suntem foarte necăjiţi, dar facem şi noi ce putem. Singurul nostru ajutor este naşa copiilor, pe care a cunoscut-o soţul prin nişte prieteni. Socrul meu are casă, are electricitate, dar ne-a dat afară cu copiii. A zis să venim aici. De fiecare dată când bea ceva ne vorbea urât, nu suporta copiii şi am venit aici ca să avem mai multă linişte, să nu audă copiii certurile. Nu i-a părut rău de copii, a zis că vrea să stea singur“, a spus mama celor doi fraţi.

„Au fost multe zile în care nu am mâncat ca să le dăm lor“

Celor doi micuţi nu le lipseşte iubirea, iar părinţii lor nu s-au gândit niciodată să îi abandoneze. Ştefania şi Dănuţ nu au nevoie de lucruri măreţe ca să zâmbească. În cămăruţa lor sărăcăcioasă găsesc bucuria în oricare dintre puţinele jucării pe care le au. Cu toate că ştiu că părinţii lor nu au bani să le cumpere ce văd la alţi copii, Gabriela şi Dănuţ îndrăznesc câteodată să ceară o lubeniţă, atunci când maşina plină cu pepeni trece prin faţa porţii lor. „Le place mult lubeniţa şi când trece pe drum câte o maşină cu lubeniţă îmi zic să le iau şi lor. Când am bani le iau, când nu le spun că nu se poate. Şi ei înţeleg, că ştiu că suntem săraci. De dimineaţă le-am făcut cartofi prăjiţi şi o să le fac şi o ciorbă. Au fost multe zile în care nu am mâncat ca să le dăm lor. Copiii nu ştiu că ai sau că nu ai, trebuie să le dai“, spune mama copiilor. Chiar dacă nici nu visează să aibă prea mult, micuţii au nevoie de o locuinţă sigură, în care să nu plouă şi în care să poată dormi liniştiţi cu toţii. Pe lângă asta, Gabriela îşi doreşte o păpuşă, iar Dănuţ maşinuţe cu care să se joace pe pătura pe care mama le-o aşterne în fiecare zi în curte. „Nu ne dorim altceva decât să ne construim o cameră şi o bucătărie. Acum avem două camere, dar pe una nu putem să o folosim pentru că este în stare foarte proastă. Gătim în camera în care dormim. Va fi foarte greu la iarnă. Deocamdată nu avem lemne“, a mai spus femeia.

Gabriela şi Dănuţ se bucură împreună de puţinele jucării  pe care le au
Gabriela şi Dănuţ se bucură împreună de puţinele jucării pe care le au

Legea îi împiedică să ridice legal o casă

Pe lângă nevoile pe care le îndură zilnic, mai există o problemă care îi împiedică să aibă vreodată o casă şi curent electric. Cei doi părinţi au ridicat cele două camere pe care le au pe un teren al primăriei, însă autorităţile spun că, în acest moment, legea nu permite să le ofere bucata respectivă de teren. „Nu putem să le dăm terenul din cauză că a căzut Legea nr. 15, care ne permitea să dăm tinerilor căsătoriţi pământ. Ei oricum nu sunt căsătoriţi, dar ar putea face acest lucru. Acum ne împiedică Legea nr. 165/2013, care este în vigoare, şi prin care se inventariază toate terenurile. Abia după ce se va finaliza procesul acesta putem vedea. I-am ajuta cu cea mai mare plăcere, însă legea nu ne permite“, a declarat Alexandru Chirigiu, viceprimarul din Breasta. Reprezentanţii Prefecturii Dolj au confirmat că, până la finalizarea procesului de inventariere a terenurilor, Primăria din Breasta nu poate da nici un teren, nici măcar în concesiune, pentru că ar fi o ilegalitate.

Strângere de ajutoare pentru Gabriela şi Dănuţ

Câţiva tineri s-au gândit să organizeze un eveniment pe Facebook, prin care invită oamenii să îi ajute pe cei doi micuţi. Toţi cei care doresc să contribuie cu haine, jucării, alimente neperisabile, bani sau orice obiecte necesare într-o casă pot merge sâmbătă, la ora 11.00, în zona benzinăriei OMV, de pe strada Calea Severinului. De acolo, toate obiectele strânse vor merge la familia din Breasta, iar cei care îşi doresc pot merge să cunoască întreaga familie. De asemenea, pe numele tatălui celor doi copii, Sorin Cătălin Davidescu, a fost deschis un cont bancar unde oamenii pot face donaţii. RO02INGB0000999907119026.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS