10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe măcelăresc copacii la Corabia

Se măcelăresc copacii la Corabia

Deși de mai bine de un an corăbienii se revoltă, acuzându-i pe edilii orașului că taie abuziv copacii de pe străzile din oraș, de-abia după ce un fost parlamentar a distribuit fotografia cu tei „decupați“ pentru a face loc bordurilor subiectul a luat amploare, iar cetățenii au șansa să fie băgați în seamă.

În Corabia, acuză Mihaela Safta, unul dintre cetățenii care a criticat constant încălcarea legislației de mediu de către administrația locală, din primăvara anului trecut și până în prezent s-au pus la pământ zeci de copaci, sub pretextul că oamenii solicită acest lucru, pentru că rădăcinile copacilor cu vechime și de 100 de ani le-ar afecta structura de rezistență a locuințelor. Este un răspuns menit doar să scuze adevăratul măcel care se execută în oraș, este însă de părere Mihaela Safta, cetățeanul care de mai bine de doi ani ia atitudine atunci când șefii administrației din localitate acționează împotriva corăbienilor.
„De peste doi ani mă lupt atunci când se adoptă hotărâri împotriva intereselor noastre, ale cetățenilor, dar degeaba. Le fac adrese, la care nu-mi răspund în termen sau o fac în bătaie de joc, am mers și în ședințele de consiliu, unde consilierii n-au nici o treabă, am stat de vorbă cu primarul, am făcut fotografii și filmulețe și le-am postat pe Facebook, pe public. La Garda de Mediu nu am făcut încă plângere, dar asta am de gând să fac acum“, a declarat Mihaela Safta, menționând că sunt mulți corăbieni care îi susțin, teoretic, demersul, dar nu au curajul să semneze vreo hârtie, de teamă că s-ar putea afla și ar avea de suferit.
„În oraș sunt câteva firme, care au 5-10- până la câteva zeci de angajați, ceilalți lucrează în instituții și se tem, pentru ei sau pentru rude, așa că-mi spun că mă susțin, dar cam atât“, a mai spus Safta.
De când în oraș au început lucrările de modernizare a străzilor, mai spune Mihaela Safta, se taie copaci în neștire, fără autorizații, fără ca aceștia să reprezinte un pericol, fără ca autoritățile să aibă la bază solicitări, pur și simplu pentru că altfel lucrările nu ar putea avansa cu repeziciune, fiind nevoie de alte soluții.

„Pentru ei renovare asta înseamnă, să taie toți copacii“

Dacă faptul că zeci de copaci de pe mai multe străzi au fost deja puși la pământ n-a determinat vreo reacție din partea autorităților, soluția absolut halucinantă la care s-a apelat săptămâna trecută, când pe strada Cuza Vodă, pentru a se monta borduri, mai mulți tei au fost decupați pur și simplu, a determinat zeci de comentarii și o reacție din partea autorităților.
„Este un eveniment regretabil, pe care vom încerca să-l îndreptăm, încă nu știm cum. Am aflat de cele întâmplate la câteva ore“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan Oltean, cu privire la „decuparea“ trunchiurilor masive ale copacilor.
„Am vorbit cu domnul primar, cred că de vreo șase ori. Copacii au diametrul de vreo doi metri jumătate, cam așa, nu sunt cu probleme, nu au nimic. Și în ședința de consiliu când mergeam să-i întreb – pentru că doar acolo puteam să obțin o reacție și doar când un președinte de ședință mai binevoitor mă lăsa să vorbesc, consilierii locali nu-i poți găsi altfel, nu au cabinete, date de contact undeva – îmi motivau că au solicitări și că din această cauză îi taie. Îi taie însă pentru că așa vrea el. Pentru că trebuie să cumpere cine știe ce alți puieți, probabil, și asta este. Deocamdată, n-au plantat nimic, spun că vor planta, probabil că peste 100 de ani vor planta“, a mai comentat, revoltată, Mihaela Safta, relatând episodul în care chiar la poarta locuinței sale un copac a fost pus la pământ și un altul a scăpat în ultimul moment de zelul drumarilor veniți să repare strada, în condițiile în care nu doar că nimeni nu-i solicitase să-i taie, dar chiar se făcuseră demersuri să fie salvați.

General Trust, contract de 7 milioane de lei

Străzile de pe care se taie copacii care au făcut din Corabia „orașul teilor“ sunt cuprinse într-un amplu plan de reparații și modernizări, cu bani de la Guvernul României. În total, aproximativ 7 milioane de lei, contractul fiind atribuit firmei argeșene General Trust, cu ai cărei reprezentanți nu am putut lua legătura, pentru a comenta cele întâmplate săptămâna trecută.
Nici reprezentanții Gărzii de Mediu nu au auzit până zilele acestea de minunile de la Corabia, dar vor face acolo, imediat după zilele libere, cel mai probabil miercuri sau joi, un control, „pentru a se verifica în ce condiții autoritatea locală, cu atribuții clare conform Legii nr. 24/2007, a emis autorizațiile în baza cărora s-a procedat, după caz, la îndepărtarea copacilor sau la «decuparea» acestora“, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Olt, comisar Aura Mandache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS