22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce nu se înghesuie slătinenii să se pensioneze cu doi ani mai devreme

De ce nu se înghesuie slătinenii să se pensioneze cu doi ani mai devreme

Deși inițial s-a crezut că la Casa Județeană de Pensii (CJP) Olt vor veni nenumărate solicitări de pensionare cu doi ani mai devreme din partea oltenilor care au trăit în Slatina cel puțin 30 de ani sau într-o localitate aflată pe o rază de 8 kilometri în jurul acestui oraș trecut de curând în lista celor cu poluare remanentă, acest lucru nu s-a întâmplat. În mai mult de o lună au fost depuse doar câteva dosare și încă nu a fost emisă nici o decizie de pensionare. „Au venit la ghișeu să întrebe, în mare parte, persoane care se află deja în plata unei pensii, o pensie anticipată sau o pensie de invaliditate. S-au mai prezentat persoane care îndeplineau criteriul de vârstă, dar nu și pe cel privind stagiul de cotizare, care nu se modifică, sau persoane care își făcuseră calculul că din vârsta la care pot beneficia de pensie anticipată mai pot să scadă doi ani. Oamenii trebuie să știe însă că, în cazul acestei legi, este vorba despre o înscriere nouă la pensie, și nu vorbim despre o recalculare. Este o pensie anticipată, fără penalizare“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJP Olt, Constanța Gheorghe.
Tocmai pentru faptul că este o pensie anticipată, nu o pensie la limită de vârstă, în calcul nu se iau stagiile asimilate pentru care nu s-au plătit cotizații, cum este cazul concediilor medicale de care lucrătorul a beneficiat în intervalele de timp în care nu se rețineau sume pentru contribuția la pensie, perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate, concediul pentru creșterea copilului până la 2 ani, perioada în care solicitantul a urmat facultatea la zi sau cursurile unei școli militare sau din sistemul de ordine publică, stagiul militar etc.
„Toate aceste perioade înseamnă și ele ceva, cotizația se calculează la 25% din salariul minim brut, se dau niște punctaje în condițiile pensionării la limită de vârstă. Pe de altă parte, persoanele care solicită pensionarea cu doi ani mai devreme și obțin pensia nu se mai pot reangaja, adică nu pot încasa și pensie, și salariu“, a mai spus Gheorghe.
Legea nr. 144/2017 care a modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se aplică de la 1 iulie 2017, pe lista localităților poluate pentru cetățenii cărora se acordă o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizare, intrând și Slatina, Râmnicu Vâlcea și Turnu Măgurele (erau deja Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu-Mureș).
Documentele necesare dosarului de pensionare sunt, în principiu, aceleași: carnetul de muncă, adeverințe care să ateste stagiul de cotizare, copii după actul de identitate etc., însă în plus se completează o adeverință-tip, eliberată de Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, care atestă că persoana îndeplinește condiția de a fi locuit cel puțin 30 de ani în zona poluată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS