14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn afacerist, doi angajaţi ai APIA şi fostul primar din Robăneşti, în judecată

Un afacerist, doi angajaţi ai APIA şi fostul primar din Robăneşti, în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă persoane, între care un afacerist din Gorj şi doi funcţionari ai APIA, precum şi a fostului primar al comunei doljene Robăneşti, Romică Niţu. Astfel, a fost trimis în judecată Vasile Toma, la data faptelor administrator al SC Gardentomy SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte), complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri în formă continuată şi instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată.
Au mai fost trimişi în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene următorii: Ionuţ Adelin Toma, Vasile Gabriel Toma, Iulia Toma şi Dana Mihaela Constantinescu.
Un fost şef în APIA

Vor mai fi judecaţi în acelaşi dosar Zamfir Pirici şi Victor Hîncu, la data faptelor șef al Centrului Local Târgu Jiu al APIA Gorj, respectiv funcționar în cadrul aceleiași instituții, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate în formă continuată la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Au mai fost trimişi în judecată Romică Niţu, la data faptelor fost primar al comunei doljene Robăneşti, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de fals intelectual, precum şi Bogdan Nicola, la data faptelor secretar al Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, pentru săvârșirea a două infracțiuni de fals intelectual. Nu în ultimul rând, a fost trimisă în judecată firma SC Gardentomy SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Acuzaţiile aduse de anchetatori

Potrivit anchetatorilor DNA, în cursul anilor 2012 și 2014, inculpatul Vasile Toma, în calitate de persoană fizică și reprezentant al SC Gardentomy SRL, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. În același context, în cadrul campaniei din anul 2014, Vasile Toma i-a ajutat și pe inculpații Gabriel Toma, Ionuț Adelin Toma, Iulia Toma și Dana Mihaela Constantinescu, scop în care le-a procurat mai multe documente false pe care, personal, le-a depus la APIA în numele inculpaților mai sus-enumerați. „În anul 2014, inculpatul Toma Vasile cu intenție i-a determinat pe inculpații Nițu Romică, primarul comunei Robănești, județul Dolj, și Nicola Bogdan, secretarul Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, să completeze și să elibereze în fals mai multe documente, care ulterior au fost depuse la APIA. Inculpații au beneficiat și de sprijinul funcționarilor APIA – Centrul Local Târgu Jiu, Pirici Zamfir și Hîncu Victor, care le-au primit cererile unice de plată pe suprafață, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate sau au semnat diverse documente, cu toate că nu aveau acel drept. Rezultatul acestei activități infracționale a fost crearea unui prejudiciu în cuantum de 117.246 de lei în dauna Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Toma Vasile, Hîncu Victor, Pirici Zamfir, Toma Vasile Gabriel, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela“, potrivit unui comunicat al DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS