22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMistreţii distrug culturile sătenilor

Mistreţii distrug culturile sătenilor

Sute de hectare de culturi de porumb şi cartofi din sudul judeţului Vâlcea au fost distruse de porcii mistreţi. Animalele sălbatice ies din pădure în căutare de hrană şi, acolo unde intră, fac prăpăd. Sătenii se tem în special de femelele cu pui, care sunt extrem de agresive. „Scroafele cu pui după ele fac urât. Nu e chip să ieşi în calea lor, că te sfâşie! Vor ajunge să ne omoare pe câmp dacă nu vin să-i împuşte“, este de părere Niculina Curiman, o localnică afectată de distrugerile produse de mistreţi.
În comunele Nicolae Bălcescu şi Goleşti, de câteva săptămâni, mistreţii intră în fiecare noapte în cultura de porumb. „Nici nutreţ de vite nu mai rămâne pe câmp, distrug tot. Eu am tăiat porumbii verzi ca să fac măcar coceni pentru aşternut de iarnă la vite“, a spus Gheorghe Burduşel.
Oamenii sunt disperaţi şi nu ştiu ce să facă pentru a-şi salva culturile şi aşa afectate de secetă. Unii şi-au pus sperietori în lanurile de porumb, alţii le-au îngrădit, iar cei mai curajoşi stau noaptea de pază în câmp. Aprind focuri şi bat din tălăngi ca să alunge animalele sălbatice. „Au ajuns până lângă casă, erau 30 – 40 de porci. Am crezut că fac infarct, am strigat la toţi vecinii să vină să mă ajute să-i alung. Suntem în pericol şi nimeni nu ne ajută. Noi nu putem să-i omorâm pentru că intrăm la puşcărie“, a spus Maria Popescu.

Şacalii şi vulpile atacă găinile şi iepurii

Altă problemă apărută în sudul judeţului este înmulţirea peste măsură a vulpilor şi şacalilor. Sălbăticiunile au început să atace găinile şi iepurii din gospodăriile oamenilor. Veterinarii atrag atenţia că trebuie luate urgent măsuri întrucât şacalii pot transmite turbarea, vulpea – rabia, iar mistreţii – pesta porcină. „Deocamdată, nu s-a semnalat apariţia vreunei boli, însă trebuie anunţat decesul oricărui animal omorât de vulpe sau de şacali“, susţine directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Vâlcea.
Reprezentanţii Gărzii Forestiere Vâlcea acuză Ocoalele Silvice că nu hrănesc animalele sălbatice şi nici nu vânează mistreţii. „Mai ales în această perioadă ar trebui să organizeze vânători la mistreţi, însă nu o fac. Din cota de 1.200 de mistreţi, până acum au fost împuşcaţi şapte. De ce? Pentru că nu este rentabil. Vara nu se vinde bine carnea de porc mistreţ. Şi a doua problemă este legată de transport, până scoţi animalul din pădure pe căldurile astea se alterează carnea“, susţine Eugen Simionescu, director la Garda Forestieră.

Fiecare autoritate trebuie să se implice pentru alungarea sălbăticiunilor

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Vâlcea a constatat că în nici una din cele 15 localităţi primarii nu au anunțat atacul mistreţilor la 112 şi nici nu au convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, aşa cum prevede legea. În plus, sătenii ale căror culturi agricole au fost distruse nu s-au prezentat atunci când au fost chemaţi de către Direcţia Agricolă şi Garda Forestieră pentru evaluarea pagubelor. „Autoritatea locală este prima care poate să ia măsuri în funcţie de risc, sunt legi în acest sens. Nu ştiu de ce nu a făcut-o, nu am nici o explicaţie, au cerut convocarea Comitetului Judeţean de Urgenţă, dar ei nu au făcut nimic înainte“, susţine Florian Marin, prefect de Vâlcea.
Comitetul a decis ca fiecare autoritate – primărie, Ocol Silvic, Garda Forestieră, Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia Agricolă, Poliţie, Jandarmerie – să se implice pentru alungarea sălbăticiunilor din zonele locuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS