8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiaţa din Valea Roşie - pustie, vânzătorii - disperaţi

Piaţa din Valea Roşie – pustie, vânzătorii – disperaţi

Piaţa din Valea Roşie pare că se stinge. Cumpărătorii sunt din ce în ce mai puţini, iar taxele şi munca apasă prea greu pe umerii celor care vând aici și care îşi produc singuri marfa. În plus, condiţiile din această piaţă sunt precare. 

La orele dimineţii, hala cu legume şi fructe din piaţa din Valea Roşie este pustie. Din cauză că vânzarea merge extrem de prost, mulţi dintre comercianţi au golit tarabele din hală şi au plecat în altă parte sau în concediu. „Mai mult stăm degeaba decât să vindem. Lunile iulie şi august sunt moarte. Copiii sunt în vacanţă şi mulți pleacă la ţară, iar foarte mulţi oameni sunt plecaţi în concediu. Nu vindem mai nimic. Mulţi oameni care vindeau în piaţă au renunţat. Nu ştiu dacă se vor întoarce la toamnă“, a declarat o comerciantă care vinde în hală. În afara pieţei acoperite, atmosfera este puţin mai animată. Mulţi comercianţi au întins marfa pe jos, în cutii. Doar aici se mai vede faptul că există comerţ în această piaţă. Puţinii cumpărători care ajung aici îşi procură legumele şi fructele de la vânzătorii din afara halei şi nu mai intră în piaţa propriu-zisă. „Foarte prost merge vânzarea, nu este lume în piaţă. Nu are lumea bani, din cauza asta. Nu prea vrem să intrăm în hală că avem discuţii cu cei de acolo. Noi dăm mai ieftin, însă vânzarea tot prost merge. Cu ce am aici, în cutii, vin şi mâine. Abia ne scoatem investiţia şi cheltuielile cu drumurile. Ne rămân foarte puţini bani, dar sunt buni şi ăia că altfel nu ne-am descurca deloc pentru că avem pensii mici“, a spus o comerciantă din satul Puţuri, comuna Castranova. În jurul halei există şi multe chioşcuri care vând, printre altele, și legume şi fructe, astfel că interesul pentru produsele din hală scade şi mai mult. Condiţiile din piaţă sunt deficitare. În hală, aerul este irespirabil, iar comercianţii sunt nevoiţi să ţină toate uşile deschise pentru a se face curent, pe tavan sunt puse câteva copertine care îi protejează de razele soarelui ce pătrund prin plasticul de pe acoperiş, iar aleile din piaţă au asfaltul ciuruit. Ca să atragă cumpărători, unii comercianţi care au chioşcuri închiriate au scos multă marfă în faţa acestora. Nu lipsesc nici second-hand-urile, în faţa cărora stau atârnate tot felul de haine sau încălţări, ca într-un târg.

Vânzătorii de lubeniţă, nemulţumiţi de chirie

Numărul mic de cumpărători înseamnă câștiguri puține. Comercianţii de lubeniţă, care trebuie să îşi vândă toată marfa în lunile de vară, spun că taxa lunară pe care o plătesc la SC Pieţe şi Târguri SRL este mare şi că abia reuşesc să se descurce. „Plătim 1.000 de lei pe lună şi vindem foarte puţin. Suntem nevoiţi să stăm în fiecare zi până la 22.00-23.00, ca să putem să ne acoperim cheltuielile. Nu ştiu dacă o să scoatem profit cât să ne descurcăm. De la Pieţe ne oferă doar suporţii aceştia din metal, umbrelele şi ce mai avem nevoie le aducem pe toate de acasă. E prea mare chiria pentru aceste condiţii. Alţii vin şi dau câte 5 lei pe zi chirie, şi nu sunt vânzători temporari, vin în fiecare zi cu orice produse, chiar şi cu lubeniţă, dar nu-i întreabă nimeni de nimic“, a declarat o vânzătoare de lubeniţă. „Merge foarte slab vânzarea. Sunt foarte puţini oameni care vin să cumpere. Aşa e în fiecare zi. Avem marfă multă şi vânzare puțină. Până acum, după atâta timp de când am ieşit pe piaţă, abia am reuşit să ne acoperim investiţia. Poate de acum încolo să scoatem ceva în plus, dar tot în pământ îi băgăm. Cu ce luăm de aici arăm, semănăm. Chiar nu ne alegem cu cine ştie ce. Chiria de aici din piaţă e cam mare, dar nu avem ce să facem“, a declarat Ana Iliuţă, o producătoare de lubeniţă din Mârşani.

Nicio investiţie în acest an în Piaţa Valea Roşie

Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri spun că, anul acesta, nu este prevăzută niciun fel de investiţie pentru piaţa din Valea Roşie. Aceştia pun lipsa cumpărătorilor din hală pe seama comercianţilor care vând ilegal, în afara spaţiului care aparţine pieţei. „Nu avem investiţii, până la finalul anului, în piaţa din Valea Roşie. Singura chestiune pe care o urmărim acum este să reuşim să îi facem pe cei care vând ilegal, în afara spaţiului pieţei, să intre în piaţă şi să plătească taxe. Practic, s-a format o piaţă neoficială, unde mai mulţi comercianţi vin şi vând ilegal, fără să plătească nimic şi fără să aibă documente. Când intră în piaţă, noi îi putem controla, putem verifica dacă au documentele în regulă. Avem multe sesizări din partea celor care vând legal în piaţă cu privire la faptul că, din cauza celor care îşi vând ilegal marfa, nu mai au clienţi. Noi sesizăm de multe ori Poliţia Locală să meargă acolo, dar uneori profită de faptul că o parte din spaţiul respectiv este privat, iar Poliţia Locală nu are cum să-i amendeze dacă sunt pe spaţiu privat. Chiar este o mare problemă“, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri SRL.
Cu toate probleme din această piaţă, vânzătorii care plătesc taxe supravieţuiesc cu greu, iar de cele mai multe ori se văd nevoiţi să îşi arunce marfa pentru care au muncit luni întregi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS