Incendii provocate de un chiştoc şi o scânteieZecile de incendii de vegetaţie care dau bătăi de cap pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Oltenia au de cele mai multe ori cauze probabile şi autori necunoscuţi. Un muc de ţigară aruncat la întâmplare, o scânteie de la o locomotivă sunt „vinovate“ de producerea, în ultima lună, a incendiilor produse în oraşul Craiova.

În Craiova şi în zonele limitrofe au avut loc, în ultima lună, incendii de vegetaţie uscată și în spaţii deschise.

„ISU Oltenia a acționat pentru stingerea a 59 de incendii, dintre acestea 23 au fost de vegetație uscată și 36 de altă natură. La cele 23, cauza a fost foc deschis în spații deschise și o țigară aprinsă aruncată la întâmplare. Focul s-a propagat și la case de locuit, culturi de păioase, cereale, păduri de salcâm și pin. Sfatul nostru este ca oamenii să nu folosească focul în spații deschise, să nu dea foc la vegetație uscată. Amintim incendiile din Parcul «Romanescu», de la Balta Craiovița, de la Apele Vii, de la Gura Văii. Au fost cuprinse de flăcări cinci hectare de vegetație uscată, şapte hectare de cultură de grâu, stâlpi de electricitate și a fost nevoie de intervenția ambelor detașamente ale ISU Dolj. Am avut și un accident în lanț la Beharca și au fost avariate nouă autoturisme din cauza fumului de la incendiul de vegetație. Am avut până la acest moment doar distrugeri materiale și nu pierderi de vieți omenești“, a declarat reprezentantul ISU Dolj, plutonier major Tania Vâlceanu. Cauzele probabile care au dus la provocarea acestor incendii au fost o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare și o scânteie de la o locomotivă, dar nici un vinovat. „Noi stabilim cauza probabilă a incendiului, cine se face vinovat stabilesc structurile MAI“, a mai precizat Tania Vâlceanu, reprezentant ISU Dolj.

Numai că reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Dolj spun că, în ciuda preconizărilor făcute de pompieri, este aproape imposibil să identifici o persoană care ar fi aruncat o ţigară aprinsă dintr-un autoturism în trecere prin acel loc. Din aceste motive, de cele mai multe ori incendiile în spaţii deschise, cu precădere cele de vegetaţie, nu sunt urmate şi de întocmirea unui dosar penal.

„De la începutul anului și până în prezent, pe raza județului Dolj nu au fost sesizate incendieri de vegetație sau culturi agricole care să fi fost cauzate cu intenție de către anumite persoane, fapt pentru care nu au fost întocmite dosare penale în acest sens. De asemenea, nici specialiști din cadrul ISU nu ne-au sesizat cu privire la existența unor suspiciuni referitoare la o așa zisă mână criminală care să stea la baza incendiilor. Nu au fost întocmite dosare penale, nu există indicii că ar fi fost produse cu intenție“, a declarat inspector principal de poliţie Cătălin Dochia, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Dolj.

Cu focul nu-i de joacă


Pentru împiedicarea pro­­­­­­ducerii incendiilor, reprezentanţii ISU Dolj recomandă respectarea unor minime măsuri de prevenţie.

„Avertizăm persoanele care dau foc la mirişti, vegetaţie uscată sau resturi vegetale să respecte anumite reguli. Acestea trebuie să ştie că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis. Acest permis este valabil o singură zi, iar un exemplar al acestuia este transmis şi serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă. Se izolează zona de ardere faţă de căi de comunicaţii, de construcţii, culturi agricole învecinate, instalaţii, fond forestier. Zona respectivă se asigură prin executarea unei fâşii arate cu lăţimea de cel puţin 2 metri. Parcelarea miriştilor se va realiza în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate. La arderea suprafeţelor mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare. Pentru suprafeţele de ardere mai mari de 5 ha se vor asigura obligatoriu un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei. Vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată. Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi unde nu există posibilitatea să fie afectate reţele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 de metri faţă de depozitele de furaje şi 200 de metri faţă de liziera pădurii. Stingerea focului se va face în mod obligatoriu înainte de părăsirea locului arderii.

Este obligatorie instruirea personalului care execută, controlează şi supraveghează arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, cu privire la măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor, precum şi informarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă“, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 18 iulie 2017

Actualitate

» O locomotivă CFR a pierdut vagoanele cu pasageri pe drum
» Instanţa supremă revocă măsura controlului judiciar penrtu Ioana Băsescu. Elena Udrea rămâne cu măsura preventivă
» Deputaţii au cumpărat bolizi BMW de 450 de cai putere
» Iohannis despre demiterea șefului ANAF: Probabil nu și-a făcut treaba suficient de bine
» Portugalia şi România îşi protejează reciproc cetăţenii aflaţi în Siria, respectiv Guineea-Bissau şi Mozambic
» Român condamnat la 14 zile de închisoare în Danemarca, în contextul înăspririi legislației împotriva cerșetoriei agresive
» Iohannis, avertisment dur pentru PSD: Să meargă acasă şi, când ştiu ce vor, să vină în faţa naţiei
» UNJR: Ministrul Justiției dezinformează în legătură cu demersurile în instanță privind arhiva SIPA
» Cine este şi ce avere are Mirela Calugăreanu, prima femeie numită la şefia Fiscului
» Premierul Tudose l-a demis pe şeful ANAF, Bogdan Stan. Noua şefă a Fiscului este Mirela Calugăreanu
» Omul de afaceri Dan Voiculescu poate fi eliberat condiţionat. Decizia este definitivă
» UPDATE Craiova: Accident pe strada Vasile Alecsandri
» Lucrări pe DN7 în judeţul Argeş
» ANAF în control la ştranduri și piscine
» A doua aterizare de urgență pe Otopeni într-o singură zi
» Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni
» Muntenegru: Focare active de incendii de vegetaţie
» Prins pe Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva circulând cu 223 km/h. Record de amenzi pentru viteză

Publireportaj

» Licitaţia.ro a monitorizat în lunile aprilie-mai-iunie 36.388 de licitaţii

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Dolj

» Banii pe care sistemul de sănătate îi are alocați nu sunt cheltuiți
» Drumul expres Craiova – Piteşti, în viteza greşită
» Noile sensuri unice din Sărari dau bătăi de cap şoferilor şi locatarilor
» Bărbat găsit mort în apartament
» Termo închide robinetul de apă caldă şi altor datornici
» Devesel, intre agricultura si cresterea animalelor
» Sensuri unice fără sens
» Craiova: Festivalul de datini şi obiceiuri “Tradiţiile verii” la a VI-a ediţie
» Craiova: Accident de circulaţie și dosar penal pentru conducere fără permis

Gorj

» Un make-up artist din Gorj a obţinut 1.20 la Titularizare

Olt

» Deveselu, inclus în bugetul Pentagonului
» Un tren de persoane a rămas în câmp mai bine de o oră în zona Radomireşti, judeţul Olt

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetată penal pentru sustragerea unui telefon mobil

Vâlcea

» Vâlcea: Şedință pe tema depozitului de deșeurilor din comuna Măldărești
» Râmnicu Vâlcea: Primarul Mircia Gutău a fost vizitat de o delegaţie de militari americani după încheierea exerciţiului Saber Guardian 17
» Vâlcea: Percheziţii într-un dosar penal cu un prejudiciu de 500.000 de lei
» Vâlcea: A fost inaugurat locul de joacă modernizat de la Grădina Zoologică

Sport

» Oana Gavrilă, deșteaptă, frumoasă și bună la tenis
» Papură, consecvent în privința „satelitului“
» Fotbal / Liga Campionilor, turul doi preliminar – retur
» Fotbal / Nusmir Fajic a acceptat rezilierea contractului
» Angel Maria Villar, vicepreședinte FIFA, arestat

Educatie

» Concurența directorilor de școli, redusă după prima probă
» Profesorii de 10 la titularizare, ţinuţi în şah
» Rezultatele la proba scrisă pentru ocuparea catedrelor vacante din învăţământul preuniversitar
» Dolj: Șase note de zece la examenul de titularizare

Magazin

» Horoscop
» Un medic de 105 ani și-a tratat pacienții până cu câteva luni înainte de a muri
» Bancul zilei

Top