32.9 C
Craiova
marți, 9 august, 2022
Știri de ultima orăLocalDolj223 de doljeni au plecat la muncă în străinătate, în ultimul an şi jumătate, cu contracte Eures

223 de doljeni au plecat la muncă în străinătate, în ultimul an şi jumătate, cu contracte Eures

Lipsa locurilor de muncă rămâne o problemă în judeţul Dolj. Peste 15.000 de persoane trăiesc din ajutoare sociale, iar peste 23.000 sunt înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) ca şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului la finele lunii mai 2017 este de 8,48%, corespunzătoare unui număr total de şomeri de 23.327 de persoane, dintre care 2.951 primesc indemnizaţii de şomaj şi 20.376 nu mai primesc. Sutele de locuri de muncă vacante în spaţiul economic european îi tentează tot mai mult pe doljeni. Astfel, de la începutul anului şi până în luna iunie, 82 de persoane au încheiat contracte prin biroul Eures, din cadrul AJOFM Dolj, pentru a desfăşura activitate în Spania, Portugalia, Danemarca, Marea Britanie. „În anul 2016, 141 de doljeni au obţinut contracte de muncă în ţări din Uniunea Europeană. Cei mai mulţi au ales Spania – 125, Danemarca – 5, Belgia – 4, Suedia – 4, Germania – 3. Pe parcursul anului 2016, 1.060 de persoane s-au adresat consilierului Eures din cadrul AJOFM Dolj pentru a solicita informaţii“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.
În prezent, în spaţiul economic european, prin intermediul reţelei EURES, sunt declarate vacante peste 700 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt în Malta – 300, Germania – 139, Republica Cehă – 86, Marea Britanie – 46, Slovenia – 44, Italia – 40. Doljenii care doresc să lucreze în Germania, în domeniul hotelier-gastronomic, trebuie să îşi depună urgent dosarul deoarece interviul de angajare va avea loc în luna septembrie. „AJOFM dispune, prin intermediul Reţelei EURES, de 16 posturi pentru lucrătorii calificaţi (ospătar – 8 posturi, recepționer – 2, bucătar/commis de cuisine – 4, coordonator evenimente – 1 și lăcătuș – 1), care doresc să desfășoare o activitate sezonieră sau permanentă în Germania. Selecţia va avea loc la Braşov, în luna septembrie 2017“, a completat Alina Ghercioiu. Pentru ocuparea posturilor vacante de ospătar, angajatorul solicită: calificare profesională și experienţă în domeniu, precum și cunoștinţe bune/foarte bune de limbă germană și engleză (nivel B1/B2). Pentru posturile de recepționer: calificare profesională și/sau experienţă în domeniu, abilități de utilizare a programului de rezervare Opera și cunoștinţe foarte bune de limbă germană și engleză (nivel C1/C2). Pentru posturile de bucătar/commis de cuisine, angajatorii solicită calificare profesională, experiență în domeniu, precum și cunoștințe foarte bune de limbă germană (nivel B2) sau de limbă engleză (nivel C1/C2). Pentru postul de coordonator evenimente: studii universitare în domeniul turismului și experiență în organizarea de evenimente, abilități de contabilitate și de utilizare a programului Opera Sales & Catering, precum și cunoștinţe foarte bune de limbă germană și engleză (scris, vorbit – nivel B2/C1). Pentru postul de lăcătuș: calificare profesională și experiență, autorizație de sudură și cunoștințe bune/foarte bune de limbă germană și engleză (nivel B1/B2).
Contractele de muncă pot fi pe durată determinată, de 12 luni, cu posibilitate de prelungire sau pot fi permanente. Salariul oferit este de 1.800 – 2.250 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar, 1.850 – 2.095 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar/commis de cuisine, 2.095 euro brut/lună, pentru posturile de recepționer, 2.000 – 2.500 euro brut/lună, pentru postul de coordonator evenimente și 2.513 euro brut/lună pentru postul de lăcătuș.

Un singur angajator doljean a solicitat subvenţie pentru un elev angajat pe perioada vacanţei

Elevii şi studenţii doljeni care doresc să muncească pe perioada vacanţei de vară pot începe să îşi caute de lucru. Statul acordă stimulente angajatorilor care încadrează în muncă elevi sau studenţi. Până în acest moment, în judeţul Dolj, un singur angajator a solicitat acordarea subvenţiei pentru încadrarea în muncă pe perioada vacanţei a unui elev (încadrat ca ospătar). Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţei, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS