15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocat trimis în judecată pentru trafic de influență

Avocat trimis în judecată pentru trafic de influență

Avocatul mehedințean este acuzat că, în schimbul unor sume de bani, a obținut de la fratele său buletine de analiză toxicologică falsificate (bzi.ro)
Avocatul mehedințean este acuzat că, în schimbul unor sume de bani, a obținut de la fratele său buletine de analiză toxicologică falsificate (bzi.ro)

Procurorii anticorupție au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a unui avocat mehedințean, acuzat că, în schimbul unor sume de bani, și-a convins fratele să falsifice mai multe buletine de analiză toxicologică. În același dosar au fost deferiți justiției doi chimiști ai Serviciului de Medicină Legală Arad, unul dintre ei fiind fratele avocatului mehedințean, dar și alți trei inculpați.

Arestat preventiv pe 28 iulie, Adelin Vlai, avocat în cadrul Baroului Mehedinți, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. În același dosar sunt judecați Florin Vlai, chimist al Serviciului de Medicină Legală Arad, fratele avocatului, Nicoleta Burchiu, chimist în cadrul aceleiași instituții, dar și Diana Groza, Adrian Brănișcan și Marian Rohozneanu.
Printre infracțiunile reținute de procurorii DNA în acest dosar se numără traficul de influență, falsul intelectual, uzul de fals, favorizarea făptuitorului sau cumpărarea de influență.
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au reținut că, în perioada februarie-iunie 2017, „inculpatul Vlai Adelin a pretins și primit de la inculpații Brănișcan Adrian, Groza Diana și o altă persoană, toți cercetați pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, sumele de 14.500 lei (9.000 lei și 5.500 lei) și 2.300 euro. Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru a-și folosi influența reală ce o avea asupra fratelui său, Vlai Florin, pentru ca acesta din urmă, chimist în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Arad, să emită buletine de analiză toxicologică favorabile persoanelor respective“.
Mai exact, la cererea fratelui său, Florin Vlai a menționat în buletine de analiză toxicologică valori ale alcoolemiei situate sub limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge, astfel încât inculpații să scape de răspunderea penală pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Procurorii anticorupție au mai precizat că „în aceeași manieră a procedat și inculpata Burchiu Nicoleta, în total cei doi chimiști emițând buletine de analiză toxicologică false pentru patru persoane. Prin această conduită, inculpații Vlai Florin și Burchiu Nicoleta au oferit ajutor celor patru persoane în scopul îngreunării sau împiedicării tragerii acestora la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului“.

Cei șase inculpați, judecați la Curtea de Apel Timișoara

Pe 22 iunie, procurorii DNA au formulat la Curtea de Apel Timișoara o propunere de arestare preventivă a avocatului Adelin Vlai, însă instanța a dispus față de inculpat măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.
Anchetatorii nu au fost de acord cu hotărârea instanței și au formulat contestație la Curtea Supremă, instanță care a dat o hotărâre definitivă pe 28 iunie. Judecătorii bucureșteni au admis acțiunea procurorilor și au dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 23 de zile. Ulterior, pe 12 iulie, procurorii DNA au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a celor șase inculpați. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Timișoara, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS