Pedepse cu închisoarea pentru asigurări false și piese contrafăcute

Potrivit noii legislații privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, păgubiții vor fi despăgubiți mai repede, iar montarea de piese contrafăcute pe mașinile avariate se pedepsește cu închisoarea
Autori


Începând de ieri a intrat în vigoare Legea nr. 132/2017 privind asigurările RCA, care aduce câteva modificări importante legislației valabile până ieri. Noua lege prevede pedepse penale pentru cei care emit polițe RCA false, dar și pentru utilizarea de piese falsificate ori contrafăcute la reparația autovehiculelor avariate. Altă noutate este obligația depunerii numerelor de înmatriculare la autoritatea emitentă în cazul suspendării contractului RCA.

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost publicată în Monitorul Oficial pe 12 iunie 2017, urmând să intre în vigoare după 30 de zile, adică ieri, pe 12 iulie. Practic, această lege aduce câteva modificări și înlocuiește OUG nr. 54/2016, care a fost abrogată.

Începând de ieri, a apărut asiguratul cu risc ridicat, care este definit ca fiind persoana pentru care cel puțin trei asigurători RCA ofertează un tarif de primă de „N“ ori mai mare decât tariful de referință. Persoanele încadrate la această categorie se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar Biroul le face o ofertă și le alocă unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.

Altă modificare privește suspendarea contractului RCA, noutatea fiind obligativitatea depunerii numerelor de înmatriculare la autori-tatea emitentă (Serviciul de Înmatriculări). „Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligația depunerii plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat“, se arată în legea intrată ieri în vigoare. De asemenea, pe toată durata suspendării poliței RCA, asiguratul are obligația depozitării mașinii într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Încălcarea acestor obligații se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

Răspuns în 30 de zile pentru cererile de despăgubire

În ceea ce privește soluți-onarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 schimbă semnificativ regulile vechi, reducând termenul de răspuns al asigurătorilor. Aceștia din urmă, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de despăgubire, sunt obligați fie să formuleze în scris o ofertă de despăgubire justificată, fie să transmită în scris motivele pentru care nu au aprobat cererea de despăgubire. Dacă asigurătorul nu face acest lucru în termen de 30 de zile, este obligat să achite despăgubirile. OUG nr. 54/2016 prevedea că asigurătorul are la dispoziție trei luni pentru soluționarea unei cereri de despăgubire.

O noutate este și obligația asigurătorului de a-și informa asigurații atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai exact, noua lege obligă asigurătorii RCA „să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA“.

Pedepse penale pentru emiterea de asigurări false și folosirea de piese contrafăcute


Legea intrată în vigoare pe 12 iulie prevede și două infracțiuni care pedepsesc atât emiterea de poliție RCA false, cât și folosirea de piese contrafăcute. Art. 38 prevede că „emiterea și comercializarea polițelor de asigurare RCA false sau falsificate constituie infracțiune, care se pedepsește conform Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal“. Este vorba de art. 320 din Codul Penal, prin care falsificarea unui înscris oficial se pedepseşte cu închisoarea de la șase luni la trei ani.

În schimb, „utilizarea în reparația vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafăcute și/sau falsificate de către unitățile reparatoare auto“ se pedepsește potrivit prevederilor Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice. Contrafacerea și punerea în circulație a unor produse se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Potrivit reprezentanților unui service auto din municipiul Craiova, această nouă prevedere legală îi afectează mai mult pe asigurători și mai puțin unitățile care oferă servicii de reparații auto. „Pentru noi este ideal să lucrăm numai cu piese de origine, pentru că întâlnim situații în care piesele aftermarket nu se potrivesc pe mașini. Aceste piese sunt recomandate de firmele de asigurări datorită prețului mult mai mic. Probabil, în perioada următoare, va fi un proces de eliminare de pe piață a pieselor contrafăcute, care sunt și cele mai ieftine“, a precizat pentru GdS reprezentantul unui service auto.

Despăgubiri mai mari pentru accidente

Potrivit Legii nr. 132/2017, pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, limita de despăgubire este de 1.220.000 de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului.

Pentru vătămări corporale și decese, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de 6.070.000 de euro.

Până în prezent, pentru prejudicii materiale, limita de despăgubire era de un milion de euro, iar pentru vătămări și decese de cinci milioane de euro. Aceste limite minime sunt reglementate la nivelul Uniunii Europene și se revizuiesc din cinci în cinci ani.Comenteaza acum

Alte stiri

1 martie 2019

Dolj: Produse contrafăcute în valoare de 20.000 de lei, confiscate

La data de 28 februarie, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Rutier Dolj au efectuat un control în trafic unui autocar, ce aparţinea unei societăţi care efectuează ...

Sumarul ediției de joi, 13 iulie 2017

Actualitate

» DNA, tot mai aproape de Dragnea
» Vremea în următoarele trei zile
» Gestionarea emisiilor de la instalațiile mari de ardere în atenţia CE
» Ajutor de minimis pentru crescătorii de ovine care comercializează lână
» Bursele medicilor rezidenți vor fi plătite în continuare la nivelul de 670 de lei lunar
» Până la 1 septembrie se va înfiinţa Centrul Național pentru Informații Financiare
» Turcia: Posibilele manifestații cu ocazia zilei de 15 iulie
» România respectă legislaţia europeană din domeniul migrației legale
» Marea Britanie: Nu vom plăti UE niciun penny în plus faţă de cât este nevoie
» 71 de milioane lei pentru susținerea internaționalizării IMM-urilor
» China: A murit disidentul Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace
» România trebuie să respecte decizia Curții de Justiție a UE referitoare la deșeurile miniere
» Noi atribuții de control pentru Inspecția Muncii
» Peru: Grevă și acțiuni de protest în Cusco, cu efecte asupra vizitării obiectivelor turistice
» Transpunerea normelor privind infrastructura pentru combustibilii alternativi
» Fostul preşedinte al CJ Teleorman, urmărit penal de DNA
» Guvernul va aproba actul normativ privind acordarea burselor pentru medicii rezidenţi
» Loteria bonurilor fiscale continuă cu o nouă extragere în data de 16 iulie
» Premierul i-a cerut ministrului Sănătății să ia măsuri pentru ca românii să înțeleagă necesitatea vaccinării copiilor

Publireportaj

» Şemineul sau cel mai modern obiect de decor
» Derulare proiect “Dezvoltarea durabilă a firmei SC INSACONS SRL”
» Derulare proiect “Dezvoltarea durabilă a firmei SC MAS LAW SRL”

Local

» Avocat trimis în judecată pentru trafic de influență

Dolj

» Arestat pentru o șpagă de 5.000 de euro
» Elevi cu media 1, 2 și 3 admiși la liceu, la matematică-informatică
» Florin Ciută, de la Afumaţi la Balcaniada factorilor poştali
» Şapte căţei caută un adăpost
» Dan Buzărnescu, profesorul care schimbă vieţi în penitenciar
» Începe judecata în al doilea dosar al Dianei Boerică
» Cine supraveghează Parcul „Romanescu“
» Olteni – la Balcaniada Factorilor Poștali
» Când e gata stadionul?
» Poliţia Locală Craiova: Au fost promovate în instanță un număr de 126 acțiuni împotriva celor au realizat construcții fără autorizație

Gorj

» Gorj: Proba practică a examenului de conducere, monitorizată video şi audio

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident soldat cu o victimă pe DN 6

Vâlcea

» Delegaţie militară româno-americană în vizită la Primăria Râmnicu Vâlcea

Sport

» Ancuța Bobocel, pe locul doi la o cursă de 10 kilometri în Portugalia
» Succes important pentru Ducu Gavrilescu în Spania
» „Cupa de vară“ a ajuns la ediția a doua
» Gata, se joacă pe puncte!
» Fotbal / Liga I, ediția 2017/2018 – etapa 1
» Trofeul de la Wimbledon disputat de Venus Williams şi Garbine Muguruza
» Fotbal / Ionuț Cimpoeru, la Repriza de Sud

Bani & Afaceri

» Firmele care fac producție au afaceri în creștere

Sanatate

» Hepatita B, boala tăcută a ficatului

Educatie

» Elevele de 10 după contestații: „Ar trebui să fie mai mulți profesori la corectare“

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Roşiile şi sănătatea
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Salată de paste cu avocado și pui la grătar

Top