Oltenii vor reprezenta România la Balcaniada Factorilor Poștali

Autori


Trei olteni îi vor reprezenta pe poștașii români la Balcaniada Factorilor Poștali care va avea loc în această toamnă. Ei se numără printre câştigătorii etapei naţionale a Marşului Factorilor Poştali, desfășurat pe 8 iulie la Drobeta Turnu Severin, la care au participat 84 de factori poştali din toată țara, 42 de femei și 42 de bărbați. Despina Dragomir şi Claudiu Costescu sunt doi dintre poştașii din Oltenia care vor merge la Balcaniadă. Iubesc meseria pe care o practică în ciuda tuturor greutăţilor şi riscului la care sunt expuşi. Marşul la care participă în fiecare an înseamnă foarte mult pentru ei, motiv pentru care se pregătesc extrem de serios săptămâni în şir.

Despina Dragomir are 37 de ani. De zece ani este factor poştal la Agenţia Crasna Deal, din judeţul Gorj. I-a fost repartizat un sector extrem de mare şi greu, însă nu se plânge nici măcar o clipă. Pe jos, cu bicicleta sau cu maşina în cazuri speciale, femeia ajunge zilnic la zeci sau chiar sute de locuitori indiferent dacă sunt temperaturi caniculare sau ger de crapă pietrele. Geanta cu care duce corespondenţa, diversele plicuri de la instituţii, taloanele de pensii, alocaţiile, citaţiile, este grea. Cântăreşte în medie 10-15 kilograme. „Este o localitate extrem de mare. În afară de mine, mai sunt repartizaţi pe celelalte sectoare alţi trei poştaşi. Suntem ca o familie, suntem cei care trecem pragul a sute sau mii de oameni, cunoaştem povestea lor, iar noi le împărtăşim povestea noastră. Oamenii mă strigă «poştăriţa» şi mă aşteaptă cu drag în uşa casei. Vârstnicii sunt cei mai nerăbdători să îi vizităm, să le ducem pensiile. Având în vedere că avem asupra noastră bani este o meserie extrem de periculoasă. Trebuie să recunosc că lucrăm cu sentimentul de teamă, este o responsabilitate imensă“, a spus Despina Dragomir.

„Sportul este extrem de important în meseria noastră, parcurgem distanţe foarte mari şi trebuie să ne încadrăm în timp“

În acest an, la Marşul Naţional al Factorilor Poştali a obţinut locul doi. Din cauza condiţiilor meteo extrem de ridicate, în acest an femeile participante la concurs au avut de parcurs un traseu de 1.600 de metri şi nu de 3.000 metri. „A fost o competiţie grea ce s-a ţinut pe temperaturi caniculare. Sunt însă obişnuită, particip de şapte ani la această competiţie. În fiecare an merg câteva săptămâni în cantonament pentru a mă antrena. Am câştigat numeroase competiţii atât la probele individuale, cât şi la probele de echipă. Am fost deja la două balcaniade care au avut loc în străinătate, la cea din Macedonia şi cea din Turcia, dar şi la Balcaniada ce s-a desfăşurat la Braşov. Îmi doresc foarte mult ca şi în această toamnă să fiu printre câştigători. Sportul este extrem de important în meseria noastră, parcurgem distanţe foarte mari şi trebuie să ne încadrăm în timp“, a adăugat Despina Dragomir.

Este mama a două fete, cea mare tocmai a absolvit opt clase, iar cea mică clasa a III-a.

„De când s-au dezvoltat reţelele de socializare, rar mai duc câte o scrisoare…“

Locul I la băieţi în acest an la Marşul factorilor poştali a fost câştigat de vâlceanul Claudiu Costescu. Are 39 de ani, iar de aproximativ 16 ani lucrează la Oficiul Poştal Horezu. Are aproximativ 1.000 de oameni la care ajunge. Parcurge o distanţă de peste 15 kilometri, pe jos în cele mai multe din cazuri sau ajutat de bicicletă. „Sunt zile în care geanta cântăreşte peste 10-15 kg. Având în vedere că avem asupra noastră bani sau alte valori, responsabilitatea noastră este foarte mare. Mulţi cred că practicăm o meserie uşoară, însă nu este nici pe departe aşa. Lucrăm pe ger, viscol, ploaie, caniculă. Uneori maşina cu corespondenţa ajunge la ora 12.00, motiv pentru care plecăm pe teren pe temperaturi de 35-37 de grade Celsius. Ne este teamă să nu ni se întâmple ceva. Deşi este un oraş mic, în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, s-a întâmplat odată ca o colegă să fie tâlhărită. În primii mei ani ca poştaş duceam foarte multe scrisori de dragoste, realizam acest lucru după zâmbetul celor care le primeau. De când s-au dezvoltat însă reţelele de socializare, rar mai duc câte o scrisoare… Cele mai multe sunt facturi, citaţii“, a spus Claudiu Costescu.


Aleargă zilnic, joacă fotbal

A participat la foarte multe competiţii judeţene, naţionale, dar şi internaţionale destinate factorilor poştali. Se pregăteşte intens pentru fiecare concurs. Mărturiseşte că 75% este munca de zi cu zi, însă pentru a obţine performanţă este nevoie de mult mai mult. „Zilnic alerg câte 10 km. Joc însă şi fotbal la o echipă din liga a IV-a, iar acest lucru mă ajută foarte mult. În acest an, din cauza caniculei, marşul naţional al factorilor poştali s-a desfăşurat pe un traseu de 2.500 de metri, şi nu de 7.000 ca până acum. Mă bucur foarte mult că am obţinut locul I. Până în acest an am fost vicecampion, iar acum sunt deja campion naţional. Experienţa începe să-şi spună cuvântul. Anul trecut, în Turcia, unde proba are 10 km, am fost desemnat vicecampion balcanic la individual şi campion balcanic cu echipa de băieţi“, a spus Costescu.

Este tatăl a două fete, cea mare în vârstă de 11 ani, iar cea mică de numai zece luni.

Marşul Factorilor Poştali a debutat în anul 1977 

Ajunsă la cea de-a 38-a ediție, competiția de tradiție a operatorului național de servicii poștale s-a desfășurat, anul acesta, la Drobeta Turnu-Severin, județul Mehedinți. În 2016, la balcaniada organizată în Turcia, poştaşii români au cucerit două medalii de aur, o medalie de argint şi una de bronz. Marşul Factorilor Poştali a debutat în anul 1977, la Bucureşti şi, an de an, aliniază la start câteva mii de angajaţi ai Poştei Române.

Câștigătorii care vor reprezenta România la Balcaniadă: femei: locul 1: Andreea Arsine – București, locul 2: Despina Dragomir – Gorj, locul 3: Marinela Szekely – Hunedoara. băieți: locul 1: Claudiu Costescu – Vâlcea, locul 2: Tiberiu Crăciun – Sibiu, locul 3: Constantin Văcărașu – Iași, locul 4: Florin Ciută – Dolj, locul 5: Marius Atomei – Neamț.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 12 iulie 2017

Actualitate

» Organizatorii de nunţi şi alte evenimente, sancţionaţi de ANAF cu 1,2 milioane de lei
» Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, audiată la DNA
» Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării în licee
» AEP: Partidele au beneficiat în iulie de peste 2,2 milioane de lei subvenții de la bugetul de stat
» Președintele Comitetului Militar al NATO – vizită oficială în România
» Mehedinţi: Portofel găsit şi restituit proprietarului
» Parchetul General a clasat dosarul disjuns de DNA, care-l viza pe Victor Ponta pentru evaziune fiscală
» Surse: CCR a admis sesizarea PNL privind modificarea legii de funcționare a SRR și SRTv
» Dacia recheamă în service peste 2.000 de maşini Duster din cauza unor posibile probleme la claxon
» Peste 600 de copii vor merge la grădinițele estivale deschise de Salvați Copiii
» Proiect de lege la Guvern: persoanele care au suferit condamnari penale dar au fost reabilitate pot fi membri ai Guvernului

Publireportaj

» Șemineul sau cel mai modern obiect de decor
» Derulare proiect “Dezvoltarea durabilă a firmei STYH A & A SRL”
» “Dezvoltarea durabilă a firmei SC EUROTRANS CC-CI SRL”
» De ce ai nevoie de marketing online?
» Intră în echipa Dumagas Transport!

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Comuna Stoicăneşti visează la bunăstarea de altădată
» CNAIR anunţă lucrări de întreţinere pe mai multe drumuri din Oltenia

Dolj

» Câți pui de lup au murit la Zoo Craiova?
» Concurența la titularizare: 82 de candidați pe un post de educatoare
» Condiţii indecente în staţiile RAT Craiova
» Sensuri unice noi în Craiova, din 14 iulie
» Trei polițiști de frontieră, achitați la Tribunalul Dolj
» 1,91 – ultima medie de admitere la liceu în Dolj
» Pedepse cu închisoarea pentru asigurări false și piese contrafăcute
» Poveste învăluită în mister: Cum și-a luat SRI Dolj teren pentru sediu
» Primarul Genoiu: Mai este de lucru la stadion
» Traversarea Dunării cu bacul, prin portul Bechet, suspendată pe timpul nopţii
» Facultatea de Mecanică din Craiova – 40 de ani de existență
» Statii doar cu numele
» Ramane cum am stabilit
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar pe strada Răşinari
» Craiova: “Matineu muzeal de vacanță”, la Muzeul Olteniei
» Sensuri unice noi în Craiova, din 14 iulie
» Craiova: Muncitor rănit în timp ce lucra în curtea unei case
» Craiova: Incendiu de vegetaţie în cartierul Făcăi
» Craiova: “Fun in Summer” la Biblioteca Aman
» Pompierii doljeni sting un incendiu din judeţul Olt

Olt

» Admitere liceu 2017: Un elev din Olt cu medie peste 9 nu a fost repartizat după prima sesiune de admitere

Vâlcea

» Oltchim cumpără gaze naturale de peste 33 milioane lei de la Romgaz
» Cinci militari americani, doborâţi de caniculă în România. Trei dintre ei au ajuns la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Cinci bărbaţi, prinşi în flagrant în timp ce furau lemne
» Vâlcea: Casele de pariuri, casele de schimb valutar şi casele de amanet, verificate de poliţişti

Sport

» Cleonia Rîciu, la primul său aur balcanic
» Craiova și-a prezentat achizițiile

Bani & Afaceri

» De ce folosesc românii bani „gheaţă“ la cumpărături

Educatie

» Angajatorii ce încadrează ucenici primesc o sumă majorată de bani de la buget pentru fiecare ucenic încadrat

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top