21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOpt doljeni au cerut primă de relocare

Opt doljeni au cerut primă de relocare

Opt doljeni au solicitat reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj documentaţia necesară pentru a beneficia de prima de relocare, iar câteva zeci s-au interesat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească. Şomerii doljeni care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă, pot primi cel mult 900 de lei pe lună pe o perioadă de cel mult 36 de luni. „Acest sprijin financiar este denumit primă de relocare şi reprezintă 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi, în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi nu poate depăşi 900 de lei pe lună. Este important de menţionat faptul că prima este neimpozabilă şi se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.
Toţi cei care doresc să beneficieze de această facilitate trebuie să depună o cerere agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă şi să îndeplinească următoarele condiţii: să fie înregistraţi ca şomeri; să se angajeze în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin un an. Localitatea unde va fi prestată munca trebuie să fie situată la mai mult de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu sau reşedinţă, iar beneficiarul trebuie să îşi schimbe domiciliul sau să îşi stabilească reşedinţa în localitatea unde va lucra.
Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situația în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depășesc suma de 5.000 lei pe lună şi să nu beneficieze de locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei asigurate de către angajator sau de către autorităţi publice locale. „Persoanele care îndeplinesc condiţiile legale pot să depună sau să transmită prin modalităţile prevăzute de dispoziţiile legale la AJOFM actele necesare acordării acestui drept în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă. Prin derogare de la acest termen, prima de relocare se acordă şi persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale şi care s-au angajat în perioda dintre 25 ianuarie 2017, data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2017 şi 6 iunie 2017, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr.374/2017 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002“, a completat Alina Ghercioiu. Şi angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 de lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă. Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţei, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii. Beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial sau în baza unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. „În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM Dolj, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor. Suma reprezentând stimulentul financiar se deduce de către angajator din contribuţia de asigurări pentru şomaj datorată de angajator, pe care acesta este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj“, a precizat Alina Ghercioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS