21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziţii într-un dosar transfrontalier de trafic de persoane

Percheziţii într-un dosar transfrontalier de trafic de persoane

Polițiștii de combatere a criminalității din Craiova, Piteşti, Ploieşti, Bucureşti, Vâlcea şi Dâmboviţa au făcut 71 de percheziții pentru destructurarea a patru grupări de traficanți de persoane (Foto: Arhiva GdS)
Polițiștii de combatere a criminalității din Craiova, Piteşti, Ploieşti, Bucureşti, Vâlcea şi Dâmboviţa au făcut 71 de percheziții pentru destructurarea a patru grupări de traficanți de persoane (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii DIICOT au dispus, luni, efectuarea a zeci de percheziții domiciliare în județele Olt, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa şi municipiul Bucureşti, dar și în Marea Britanie, Belgia, Elveția şi Cehia, scopul fiind destructurarea a patru grupări de traficanți de persoane. În urma acțiunii oamenilor legii, făcută cu sprijinul Eurojust și Europol, au fost ridicați mai mulți suspecți, dar și importante sume de bani, bijuterii și ceasuri de lux, și a fost pus sechestru pe bunuri în valoare totală de aproape 1,5 milioane de euro.

Acest dosar de criminalitate organizată, intrumentat de procurorii DIICOT din Pitești, vizează 52 de suspecți, care au acționat în ultimii ani atât în România, cât și în Marea Britanie, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia sau Spania. Toți sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.
Anchetatorii au reținut că, „începând cu anul 2009, membrii celor patru grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora“.
Din cercetările făcute până în acest moment, oamenii legii au stabilit că suspecții au obţinut din activitatea infracţională sume importante de bani, doar prin transferuri bancare fiind obţinute cinci milioane de euro.

Percheziții simultane în România și alte patru țări

Procurorii DIICOT au precizat că, pentru probarea activităţii infracţionale a celor patru grupări, în cursul zilei de luni s-a acționat în același timp în Romania, Marea Britanie, Belgia, Elveția şi Cehia, fiind efectuate 71 de percheziții în țara noastră, iar alte 20 în celelalte patru state. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, precum şi 24 de laptop-uri, 92 de telefoane mobile, 9 tablete, o jumătate de kilogram de bijuterii din aur, un pistol și patru cartușe de carabină deținute ilegal, plus 34 de ceasuri de lux, cu o valoare estimată de 210.000 de euro.
De asemenea, anchetatorii au instituit sechestru pe două terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), opt autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) și opt imobile (estimate la 1.200.000 de euro). De asemenea, în urma acțiunii, au fost ridicate 35 de persoane, care au fost duse la audieri. Până ieri, anchetatorii nu au făcut publice numele suspecților din acest dosar.
Oamenii legii au mai explicat că Eurojust (Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene) a asigurat suportul operațional și financiar pentru desfășurarea perchezițiilor, dar a și facilitat cooperarea procurorilor DIICOT cu autoritățile judiciare din Marea Britanie, Belgia, Elveția, Germania și Cehia.
În schimb, Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate, iar la acțiunea din țara noastră au mai participat jandarmii din Craiova, Bucureşti, Argeş, Dâmbovita şi Prahova.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS