Un profesor a fost exclus ieri dintr-un centru de examen de la evaluarea naţională care a avut loc în Gorj. Este vorba de Miron Chişamera, preşedintele Centrului de examen de la Licurici şi directorul şcolii generale din comună. În acelaşi timp, fiul lui Miron Chişamera susţine evaluarea naţională în centrul de examen de la Berleşti. Potrivit prevederilor legale, profesorul nu avea voie să facă parte din centrul de examen. Comisia judeţeană de examen a început o verificare în acest caz. „Am avut această situaţie în Licurici şi este vizat directorul școlii, domnul Miron Chişamera. Era preşedinte al centrului de examen din localitate, iar fiul dumnealui susţine evaluarea naţională la centrul din comuna Berleşti. Toate persoanele implicate în organizarea evaluării naţionale au dat o declaraţie pe propria răspundere că nu au rude implicate în evaluarea naţională. Profesorul a spus că nu a ştiut şi credea că fiul nu trebuie să susţină evaluarea în centrul de examen de la Licurici. Comisia judeţeană de examen va face verificările necesare şi se vor stabili măsurile care vor fi luate în acest caz“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

77 de elevi au absentat de la prima probă a evaluării naţionale

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, profesorul se afla în incompatibilitate, având în vedere că fiul său susţinea evaluarea naţională la alt centru. Profesorul ar fi trebuit să menţioneze în declaraţii acest lucru şi să nu facă parte din nici o comisie de examen. Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate împotriva directorului respectiv. Acesta ar putea să nu mai aibă voie să participe la evaluările naţionale în următorii ani. Georgeta Popescu, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a precizat că examenul de ieri s-a derulat fără alte incidente. Au absentat 77 de candidaţi, elevi în clasa a VIII-a, care erau înscrişi în examen. În total, la evaluarea naţională din judeţul Gorj participă 2.884 de candidaţi. În judeţul Gorj sunt 84 de centre de examen.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.