6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorul DSVSA Mehedinți, reținut pentru infracțiuni economice

Directorul DSVSA Mehedinți, reținut pentru infracțiuni economice

Anchetatorii susțin că directorul DSVSA Mehedinți a avizat la plată deconturi nereale privind mai multe acţiuni sanitar-veterinare
Anchetatorii susțin că directorul DSVSA Mehedinți a avizat la plată deconturi nereale privind mai multe acţiuni sanitar-veterinare

Trei angajați ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mehedinți, printre care s-ar afla și directorul executiv al instituției, au fost reținuți joi după-amiază, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mehedinți, joi dimineață au fost făcute cinci percheziţii domiciliare, la mai multe persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, conflict de interese, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi omisiunea sesizării.
După percheziții au fost ridicate și duse la audieri trei persoane, iar procurorul de caz a dispus reținerea lor pe o perioadă de 24 de ore. Oamenii legii nu au făcut publice numele suspecților reținuți, precizând doar că au vârstele cuprinse între 33 şi 52 de ani.
Potrivit unor surse judiciare, unul dintre suspecți ar fi directorul executiv al DSVSA Mehedinți, iar ceilalți doi, angajați ai aceleiași instituții. De altfel, și Hotnews l-a indicat ca principal suspect în acest dosar pe Sorin Jianu, directorul DSVSA Mehedinți. Principala acuzație reținută de procurori este aceea că suspecții ar fi preluat o circumscripție sanitar-veterinară din Mehedinți și ar fi avizat deconturi nereale.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009-2015, reprezentantul unei instituții, prin persoane interpuse, ar fi preluat în concesiune o circumscripţie sanitar-veterinară din judeţ, avizând la plată deconturi nereale privind mai multe acţiuni sanitar-veterinare desfăşurate în cadrul unor programe naţionale. În baza acestora, reprezentantul instituţiei ar fi decontat şi retras din conturile bancare suma totală de 882.234 de lei“, au reținut anchetatorii.
În plus, suspectul „ar fi sprijinit activitatea unei alte societăţi, care a concesionat activitatea unei unităţi sanitar-veterinare din judeţ, aprobând la plată deconturi nereale de 430.328 de lei“, după cum au mai reținut anchetatorii mehedințeni.
Oamenii legii au mai precizat că, în cursul zilei de vineri, cei trei suspecți vor fi duși la Tribunalul Mehedinți cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Scandal la DSVSA Mehedinți

În cursul anului trecut, mai mulți angajați ai DSVSA Mehedinți au depus un memoriu la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, prin care cereau să fie luate măsuri împotriva actualului director executiv Sorin Jianu, acuzat că îşi trimitea angajaţii în controale în funcţie de propriile interese, iar cei care nu se supuneau erau jigniţi şi ameninţaţi. Memoriul a ajuns şi la Prefectura Mehedinţi, care a început o anchetă pentru a verifica cele sesizate.
Un medic a explicat atunci că, la circumscripţia Brezniţa-Ocol, ar fi fost decontate servicii medicale sanitar-veterinare care nu au fost executate niciodată, fiind raportate fictiv. Directorul Sorin Jianu a susținut că acuzațiile sunt neadevărate. Astfel, Jianu preciza pentru Jurnalmehedinți.ro: „Legat de banii pe care i-aş sustrage prin circumscripţia sanitar-veterinară Brezniţa-Ocol, vreau să vă spun că aceasta s-a ocupat prin licitaţie. Pentru ca un decont să fie aprobat de director, trebuie să treacă pe la medicul zonal, medicul zonal trebuie să meargă la circumscripţia respectivă să verifice animalele, să vadă dacă sunt efectuate analizele sanitar-veterinare, îşi pune viza, apoi documentele ajung la compartimentul CEICA, după care ajung la compartimentul sănătate animală, care şi acesta trebuie să îşi pună viza, iar acest serviciu răspunde de verificarea acestor documente. În concluzie, ca un director executiv să poată să facă o fraudă, trebuie ca toţi aceşti oameni pe care vi i-am menţionat să facă o fraudă“.
Ulterior, în urma acestui scandal, Jianu a fost detaşat ca director la DSVSA Suceava, iar după ce s-a întors în Mehedinți a fost pus sub acuzare de procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS