14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Creierul“ programului de guvernare al PSD, sub control judiciar

„Creierul“ programului de guvernare al PSD, sub control judiciar

Curtea de Apel Craiova a hotărât, miercuri, ca fostul ministru Darius Vâlcov să fie cercetat în continuare sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență (Foto: m.click.ro)
Curtea de Apel Craiova a hotărât, miercuri, ca fostul ministru Darius Vâlcov să fie cercetat în continuare sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență (Foto: m.click.ro)

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, miercuri, ca Darius Vâlcov, fost ministru al finanțelor publice și unul dintre specialiștii care au elaborat programul de guvernare al PSD, să rămână în continuare sub control judiciar. În prezent, Vâlcov este judecat în două dosare de corupție și este cercetat în al treilea.

Judecat în două dosare penale privind infracțiuni de corupție și cercetat în al treilea, Darius Vâlcov, unul dintre „oamenii de bază“ care au lucrat la programul de guvernare al PSD, după cum susținea chiar Liviu Dragnea, rămâne în continuare sub control judiciar. Asta au hotărât, miercuri, judecătorii Curții de Apel Craiova, în timp ce același Darius Vâlcov citea în Comitetul Executiv Național al PSD raportul de evaluare al Guvernului Grindeanu întocmit chiar de el.
Din primăvara anului 2015, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, fost senator și fost ministru al finanțelor publice în Guvernul Ponta, a fost pus sub acuzare în trei dosare penale.
Astfel, în noiembrie 2015, Vâlcov a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de două infracțiuni de luare de mită și una de trafic de influență. Anchetatorii au reținut că „în perioada noiembrie – decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior“. Ulterior, în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013, Vâlcov a primit, în mai multe tranșe, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei. În schimb, firma denunțătorului trebuia să nu aibă probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de un contract privind izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, în valoare de 24.833.258 de lei fără TVA. Același procent ar fi fost cerut de Vâlcov și în cazul reabilitării centrului istoric al oraşului Slatina, dar și pentru reabilitarea reţelelor de apă din Potcoava şi Scorniceşti.
Acest dosar se află în prezent pe rolul Tribunalului Olt, instanță care a hotărât, pe 31 mai, să mențină măsura controlului judiciar dispusă față de inculpat. Hotărârea judecătorilor din Olt a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, iar miercuri, pe 14 iunie, instanța a respins acțiunea lui Vâlcov ca nefondată. Astfel, fostul ministru va fi judecat în continuare sub control judiciar în acest dosar penal.

Darius Vâlcov, iubitor de artă… aur și bani

În luna mai 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Darius Vâlcov într-un dosar în care este acuzat că ar fi băgat în buzunar șpagi de peste șase milioane de lei, cu complicitatea lui Minel Prina, și el fost primar al Slatinei, dar și a altor trei inculpați – Lucian Șușală, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu. Vâlcov este acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcțiile deținute în ultimii ani: primar, senator și ministru. În acest prim dosar, care este pe rolul Curții Supreme, anchetatorii au pus sechestru pe trei lingouri din aur în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 lire sterline, 290.334 de euro, 73.077 de dolari, dar și pe sumele de 600.000 de lei, 90.000 de dolari și 1.322.950 de lei. Cele 172 de opere de artă ar fi fost achiziționate cu banii obținuți din comiterea infracțiunilor. Tablourile au fost descoperite în urma unor percheziții făcute la cererea procurorilor DNA în București și Olt.
După o lună, în iunie 2015, procurorii DNA au anunțat că a fost începută urmărirea penală față de Vâlcov în alt dosar, unul în care fostul ministru este acuzat de trafic de influență.
Anchetatorii au reținut că, la sfârșitul anului 2012, Vîlcov „i-a pretins unui denunțător, administratorul unei societăți comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea denunțătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior“. Din șpaga cerută, Darius Vâlcov ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 2.146.270 de lei.
Contractul cu pricina avea ca obiect execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS