10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum încearcă unii fermieri să facă șmecherii cu subvențiile APIA

Cum încearcă unii fermieri să facă șmecherii cu subvențiile APIA

Dumitru Stroe, directorul executiv adjunct al APIA Dolj, a spus la „Economia Sudului“ de la Alege Tv, că anul acesta controalele la fermieri încep mai devreme decât de obicei, respectiv de la 1 iulie
Dumitru Stroe, directorul executiv adjunct al APIA Dolj, a spus la „Economia Sudului“ de la Alege Tv, că anul acesta controalele la fermieri încep mai devreme decât de obicei, respectiv de la 1 iulie

În cazul în care fermierii încearcă să treacă în cererile depuse la APIA suprafețe mult mai mari decât cele cultivate în realitate, atunci sancțiunile pot fi drastice, mergând până acolo încât agricultorii care fac fals în declarații să nu mai primească subvenții nici în anii următori (așa-numitele sancțiuni multianuale) și se aleg și cu dosare penale.

Anul acesta, până la expirarea termenului de depunere a cererilor, în Dolj au solicitat obținerea de subvenții de la UE, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), 38.094 de fermieri, mai puțini față de anul trecut, când depuseseră cereri 39.741 de agricultori. În schimb, suprafața lucrată anul acesta pentru care s-au cerut subvenții agricole a crescut semnificativ față de anul trecut. În 2016, suprafața utilizată declarată la APIA a fost de 405.000 de hectare (din care suprafață eligibilă la plata subvențiilor 390.751 de hectare), iar în 2017 a crescut suprafața utilizată pe care au declarat-o fermierii doljeni la APIA, la 411.872 de hectare, din care suprafața eligibilă la plată anul acesta este de 399.414 hectare, a spus directorul executiv adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. El a explicat că diminuarea numărului de fermieri și creșterea suprafeței pentru care se cer subvenții demonstrează că au început să se comaseze terenurile și mai puțini fermieri să lucreze suprafețe mai mari.

Urmează perioada de efectuare a controalelor

Anul trecut, Doljul a avut cea mai mare suprafață supusă controlului APIA, cu cele mai multe parcele (circa 12.500) și cu cel mai mare număr de fermieri verificați. S-a ajuns la această situație de a fi controlați foarte mulți agricultori, prin sondaj, din cauză că anii anteriori în Dolj au fost foarte multe suprapuneri de terenuri (aceeași parcelă a fost declarată și de unii și de alții la APIA), respectiv au fost multe suprafețe declarate ca fiind însămânțate cu diverse culturi, însă la verificări se dovedise că nici măcar nu fuseseră înființate culturile pe acele terenuri. Ca urmare a acestor nereguli, consecințele au fost nefaste, inclusiv și pentru fermierii corecți, la care nu s-a descoperit nimic în neregulă, după efectuarea controalelor. Toți cei care au picat la controlul anual trecut și-au primit subvențiile fracționate și cu foarte mare întârziere. Nici acum nu s-a încheiat la Dolj plata subvențiilor pe anul trecut, însă conducerea APIA susține că au mai rămas de făcut plăți doar la 34 de fermieri, care aveau penalizări de anii anteriori. Având în vedere că anul trecut sute de fermieri corecți nu și-au încasat la termen subvențiile pentru că au picat la control, iar APIA motiva o problemă de soft, atunci ce se va întâmpla anul acesta cu fermierii care vor pica în eșantionul de control? „Anul acesta, ministrul agriculturii a spus că vor începe controalele la 1 iulie, ca să avem timp să terminăm verificările în timp util, astfel încât fermierii să își încaseze avansurile până în octombrie (…) Aceia care au picat anul trecut la control și la care s-a găsit totul în regulă, nu vor mai fi anul acesta verificați“, a mai spus Stroe.

Suprafețe mai mari declarate

Tendințele fermierilor de a declara la APIA suprafețe mai mari decât cele cultivate de ei în realitate, adică tentativele de fraudare a subvențiilor provenite din fonduri europene, s-au diminuat, spune directorul adjunct al APIA, din cauza verificărilor exigente care se fac atât de către auditul intern al APIA de la București, cât și de Curtea de Conturi: „Nu mai declară așa de multe suprafețe nelucrate, pentru că acum le trebuie adeverință de la primărie care să arate ce suprafață au fermierii respectivi, iar când vine organismul de control cere la primărie mai multe. Controlorii cer contractele de arendă și toate documentele care îi dau fermierului dreptul de utilizare a terenului“. Acolo unde există foarte multe suprapuneri de teren, se observă în sistemul informatic al APIA de la APIA central și îi verifică pe cei care au făcut controlul la anumiți fermieri și, din nou, pe agricultorii care și-au supradeclarat suprafețele cultivate. Acolo unde „matrapazlâcurile“ fermierilor sunt foarte mari, ajutați fiind de anumiți funcționari de la APIA, se ajunge în situația ca cei de la supracontrol să sesizeze organele de cercetare penală. Așa se face că Direcția Națională Anticorupție a intrat pe fir la APIA Dolj, iar până la această dată trei funcționari au plătit cu funcția pentru neregulile permise și trebuie să restituie prejudiciul cauzat.

Ce penalități plătesc fermierii dacă declară culturi inexistente

În cazul în care fermierii declară la APIA că au o suprafață cultivată cu anumite culturi, iar la control se constată că nu există acea cultură înființată, ei sunt penalizați proporțional cu subvenția pentru dublul numărului de hectare care nu există din acea cultură. „Suprafața pe care nu o găsesc controlorii pe teren este respinsă la plată. Dacă această suprafață este 3% și 20% din suprafața totală cultivată, atunci sancțiunea este dublul suprafeței care nu s-a găsit înființată, la control. De exemplu, dacă suprafața lipsă este de două hectare, atunci suprafața se dublează ca sancțiune. Nu va mai primi subvenția pentru patru hectare. Dacă suprafața lipsă este peste 20% din suprafața totală, atunci excluderea este totală, adică nu mai primește bani din subvenție. Dacă depășește 50% din suprafață, fermierul nu mai primește nimic și mai are și sancțiuni multianuale. Pedeapsa e drastică. Și mi se pare corect să fie așa. Atunci când iei bani nerambursabili trebuie să fii cinstit și să îți declari exact cât cultivi și ce cultivi“, a explicat directorul adjunct al APIA Dolj, la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV. El a mai spus că pentru campania din 2016 au fost respinși la plată 741 de fermieri doljeni, din motive diverse care nu țin neapărat de tentative de fraudă. Unii fermieri și-au declarat la APIA toate suprafețele cultivate, inclusiv cele neeligibile, adică sub un hectar, pentru a putea accesa fonduri europene pe PNDR, prin intermediul AFIR, fapt ce obligă fermierii să declare acele suprafețe la APIA, în special pe cele de legume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS