Chinurile „programului de lucru cu publicul“

La paşapoarte, marţea este program prelungit până la 18.30 (Foto: Bogdan Grosu)


Vrei să-ți plătești taxele și impozitele, îți este necesar un certificat de atestare fiscală, vrei să obții pașaportul sau cartea de identitate, ai probleme cu cardul de asigurări de sănătate, trebuie să depui ori să ridici un act de la Agenția de Șomaj sau Casa de Pensii, soliciți eliberarea unui certificat de nomenclatură stradală de la primărie? Ca să îți rezolvi problemele la aceste instituții ale statului, unde programul este fix până la ora 16.00, ești nevoit să-ți iei o zi de concediu, dacă nu mai multe, ori să te învoiești câteva ore. Doar unele dintre aceste unități au câte o zi pe săptămână în care programul cu publicul se prelungește până la 18.00 sau 18.30. Dacă orarul de muncă al craioveanului care solicită un document sau trebuie să-și plătească dările coincide cu intervalul în care se desfășoară programul de relații cu publicul, cu greu reușește să ajungă la timp în fața ghișeului. Acesta este unul dintre motivele pentru care mai tot timpul aici se formează cozi. Cetățenii se îmbulzesc la primele ore ale programului, dornici să-și rezolve problemele, mai ales dacă este necesar să ridice un act de la o instituție și să-l depună la alta.

Astfel de exemple încep din Primăria Craiova și se încheie la Casa de Asigurări de Sănătate. În primărie, programul de lucru „al personalului care desfășoară activitate de relații cu publicul“ în cadrul diverselor servicii (Registratură, Direcția urbanism și amenajarea teritoriului) este până la ora 16.30. Sunt însă servicii ale administrației locale care își încheie programul de lucru cu publicul la ora 11.00 sau 12.00. Sunt în această situație Fondul Locativ și Serviciul Coordonare Asociații de proprietari, ale căror uși se închid publicului la ora prânzului. La Direcția de Impozite și Taxe (DIT), atât la registratură, cât și la ghișee, unde craioveanul merge să îndestuleze bugetul local prin plata taxelor și impozitelor, administrația locală a stabilit două zile pe săptămână (marți și joi) în care programul se încheie la ora 18.30. Sau cel puțin așa scrie pe site-ul instituției. Dacă mergi la sediul DIT, vei avea surpriza să vezi afișat la intrare că program prelungit este doar în ziua de miercuri și doar până la ora 18.00. Pe lângă DIT, mai sunt alte câteva direcții care au activitate până la ora 18.30, dar o singură zi pe săptămână. Nu putem garanta însă că programul menționat pe site-ul primăriei este și cel de la ghișeu.

Pentru CI poți aștepta alegerile

La Direcția de Evidență a Persoanelor, pentru cărțile de identitate poți să depui documentele solicitate până la ora 16.00, cu excepția zilei de miercuri, când programul este prelungit cu două ore, și să-ți ridici cartea de identitate până la ora 15.00, iar marți până la ora 18.00 și miercuri până la 18.30. Cei care nu se pot încadra nici în acest program, mai au șansa programului special din preajma alegerilor locale sau prezidențiale, când actele de identitate se eliberează pe bandă rulantă.

CAS Dolj are program scurt cu publicul

La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, programul de lucru cu publicul se termină imediat după ora prânzului, mai precis la ora 13.30, iar în zilele de vineri nu se lucrează cu publicul. Așa scrie pe afișul care tronează pe ușa de la intrarea în clădirea CAS Dolj. Asta face ca bătălia pentru încadrarea în program să fie și mai mare, căci orice document sau informație necesare craiovenilor se înregistrează sau se ridică în prima parte a zilei. Cine se încadrează bine, cine nu, se învoiește de la serviciu sau își ia o zi-două de concediu. Totuși, de pe site-ul CAS aflăm că eliberarea cardului de sănătate se poate face până la ora 15.00, iar a celui european doar până la ora 12.00. Cum nu știm care informații sunte reale – cele de pe site-ul CAS Dolj sau cele de pe afișul de la intrare, cetățeanul de rând nu are decât să se așeze în fața unui ghișeu și să se informeze la fața locului.

Pentru pașapoarte, marți nu sunt trei ceasuri rele

Depunerea documentelor necesare emiterii unui pașaport și eliberarea acestuia se fac în intervalul orar 08.30-16.30. Ziua de marți face excepție, cu două ore în plus, pentru că programul se prelungește până la 18.30. Un angajat care își încheie programul la ora 17.00 are la dispoziție o oră și jumătate să „se repeadă“ să-și facă pașaportul. Poate pe ultima sută de metri scapă de cozile epuizante care sunt în această perioadă la Serviciul pașapoarte, cu condiția să aibă toate documentele necesare.


Dacă plecatul în vacanță și necesitatea unui pașaport sunt o opțiune, șomajul este privit ca o fatalitate care implicit te trimite la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj. Trebuie știut că la șomaj trebuie să ajungi până la ora 16.30, iar vinerea până la ora 14.00. Este un program unic pentru toți cei care se încadrează în categoria „public“ fie că sunt șomeri, despre care se poate spune că au timp la dispoziție, sau persoane angajate.

În schimb, la Casa de Pensii Dolj, programul diferă de la un ghișeu la altul, după cum sunt diferite și solicitările.

La Finanțe

anaf

Declarații fiscale, contra­cte de închiriere, adeverință de venit, taxă timbru de mediu, pentru toate contribuabilii din Craiova, trebuie să ajungă la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj, unde programul este până la 16.30, cu excepția zilei de miercuri, când se prelungește până la 18.30. Nu trebuie uitat că pentru a ajunge în fața ghișeului este nevoie de bon de ordine.

În concluzie, pentru orice craiovean care urmează să solicite sau să depună documente la una sau mai multe dintre aceste instituții și are un program de lucru care coincide cu programul acestor unități, singura rezolvare este să-și ia zilele de concediu, câteva ore libere și, totodată, să se înarmeze cu multă răbdare pentru statul la cozi.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 iunie 2017

Actualitate

» USR protestează: Este inadmisibil ca primarul Craiovei să fie ales de 8% dintre locuitorii oraşului
» Camera Deputaților / Comisia juridică: Proiectul privind grațierea – dezbateri pe fond săptămâna viitoare
» Viorel Cataramă nu poate candida la şefia PNL pentru că nu a strâns semnături de la cel puţin 10 filiale
» CSM cere preşedintelui Iohannis să întoarcă în Parlament legea salarizării
» Cutremur cu magnitudinea de 6,3 în largul coastei vestice a Turciei
» Iohannis a promulgat legea prin care medicii militari, polițiștii, funcționarii din penitenciare primesc salarii mai mari
» Înmatriculările de maşini second-hand din import au depăşit 47.000 în luna mai
» Tudorel Toader: Pachetul de legi privind Justiţia este finalizat
» MApN: Pilotul MiG-ului prăbușit a raportat o defecțiune majoră la motor
» Lucrări pe autostrada Bucureşti-Piteşti
» MIG prăbușit în județul Constanța

Local

» Elevi din Slatina au excelat la Concursul național de robotică

Dolj

» Agent de penitenciar, judecat pentru trafic de influență
» Șofer de 19 ani, în arest pentru ucidere din culpă
» Ține-te de nas și intră!
» Legumicultorii doljeni aşteaptă sprijinul de 3.000 de euro
» Maşinile parcate neregulamentar, greu de atins de poliţişti
» Marea lehamite de la Craiova
» Opt copii trăiesc în bordeie, în satul Lişteava
» Sute de litri de whisky și votcă fără documente, descoperite la PTF Calafat
» Final de stagiune la Filarmonica Oltenia
» Un an de Mercur Center
» Olteni in Caucaz
» S-a lansat Acțiunea pentru Renașterea Craiovei
» Valentin Pîrlogea, maestru de sunet al Teatrului Naţional din Craiova, s-a stins din viaţă
» Sute de sticle cu whisky și votcă ascunse în două camioane ce veneau din Bulgaria, confiscate la P.T.F. Calafat
» Final de stagiune la Filarmonica Oltenia
» 420 de acte de identitate, eliberate sâmbătă şi duminică la Craiova şi Işalniţa
» Se opreşte apa în câteva cartiere craiovene
» Dolj: Bărbat rănit într-un accident la Radovan

Gorj

» Romanescu a spulberat PSD la Târgu Jiu şi a devenit primar
» Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni un profit de 260 de milioane de lei
» Gorj: Festival de romanţe, la Ţânţăreni
» Gorj: Tânăr, reţinut în urma unui accident rutier
» Biblioteca Judeţeană Gorj se extinde prin mansardare
» Gorj: Muncă „la negru” în taximetrie

Olt

» Olt: Primarul unei comune a fost achitat pentru abuz în serviciu
» Rezultate finale pentru alegerile din localităţile din Olt

Vâlcea

» Vâlcea: Dosar penal în rem pentru alunecarea de teren de la Alunu
» Circulaţie deviată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tricolorii, amical cu Chile
» Dinamyk U15, pe locul doi la Brașov
» Nouă medalii pentru luptătorii craioveni la Campionatul Național
» Mangia, pregătit de provocare
» Fotbal / Mangia a condus primul antrenament la Craiova (galerie foto)

Bani & Afaceri

» Câți bani a încasat statul, forțând mii de firme să devină microîntreprinderi

Educatie

» Concursul pentru directori de școli, condiționat de numărul de elevi

Magazin

» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop

Top