16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChinurile „programului de lucru cu publicul“

Chinurile „programului de lucru cu publicul“

La paşapoarte, marţea este program prelungit până la 18.30 (Foto: Bogdan Grosu)
La paşapoarte, marţea este program prelungit până la 18.30 (Foto: Bogdan Grosu)

Vrei să-ți plătești taxele și impozitele, îți este necesar un certificat de atestare fiscală, vrei să obții pașaportul sau cartea de identitate, ai probleme cu cardul de asigurări de sănătate, trebuie să depui ori să ridici un act de la Agenția de Șomaj sau Casa de Pensii, soliciți eliberarea unui certificat de nomenclatură stradală de la primărie? Ca să îți rezolvi problemele la aceste instituții ale statului, unde programul este fix până la ora 16.00, ești nevoit să-ți iei o zi de concediu, dacă nu mai multe, ori să te învoiești câteva ore. Doar unele dintre aceste unități au câte o zi pe săptămână în care programul cu publicul se prelungește până la 18.00 sau 18.30. Dacă orarul de muncă al craioveanului care solicită un document sau trebuie să-și plătească dările coincide cu intervalul în care se desfășoară programul de relații cu publicul, cu greu reușește să ajungă la timp în fața ghișeului. Acesta este unul dintre motivele pentru care mai tot timpul aici se formează cozi. Cetățenii se îmbulzesc la primele ore ale programului, dornici să-și rezolve problemele, mai ales dacă este necesar să ridice un act de la o instituție și să-l depună la alta.

Astfel de exemple încep din Primăria Craiova și se încheie la Casa de Asigurări de Sănătate. În primărie, programul de lucru „al personalului care desfășoară activitate de relații cu publicul“ în cadrul diverselor servicii (Registratură, Direcția urbanism și amenajarea teritoriului) este până la ora 16.30. Sunt însă servicii ale administrației locale care își încheie programul de lucru cu publicul la ora 11.00 sau 12.00. Sunt în această situație Fondul Locativ și Serviciul Coordonare Asociații de proprietari, ale căror uși se închid publicului la ora prânzului. La Direcția de Impozite și Taxe (DIT), atât la registratură, cât și la ghișee, unde craioveanul merge să îndestuleze bugetul local prin plata taxelor și impozitelor, administrația locală a stabilit două zile pe săptămână (marți și joi) în care programul se încheie la ora 18.30. Sau cel puțin așa scrie pe site-ul instituției. Dacă mergi la sediul DIT, vei avea surpriza să vezi afișat la intrare că program prelungit este doar în ziua de miercuri și doar până la ora 18.00. Pe lângă DIT, mai sunt alte câteva direcții care au activitate până la ora 18.30, dar o singură zi pe săptămână. Nu putem garanta însă că programul menționat pe site-ul primăriei este și cel de la ghișeu.

Pentru CI poți aștepta alegerile

La Direcția de Evidență a Persoanelor, pentru cărțile de identitate poți să depui documentele solicitate până la ora 16.00, cu excepția zilei de miercuri, când programul este prelungit cu două ore, și să-ți ridici cartea de identitate până la ora 15.00, iar marți până la ora 18.00 și miercuri până la 18.30. Cei care nu se pot încadra nici în acest program, mai au șansa programului special din preajma alegerilor locale sau prezidențiale, când actele de identitate se eliberează pe bandă rulantă.

CAS Dolj are program scurt cu publicul

La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, programul de lucru cu publicul se termină imediat după ora prânzului, mai precis la ora 13.30, iar în zilele de vineri nu se lucrează cu publicul. Așa scrie pe afișul care tronează pe ușa de la intrarea în clădirea CAS Dolj. Asta face ca bătălia pentru încadrarea în program să fie și mai mare, căci orice document sau informație necesare craiovenilor se înregistrează sau se ridică în prima parte a zilei. Cine se încadrează bine, cine nu, se învoiește de la serviciu sau își ia o zi-două de concediu. Totuși, de pe site-ul CAS aflăm că eliberarea cardului de sănătate se poate face până la ora 15.00, iar a celui european doar până la ora 12.00. Cum nu știm care informații sunte reale – cele de pe site-ul CAS Dolj sau cele de pe afișul de la intrare, cetățeanul de rând nu are decât să se așeze în fața unui ghișeu și să se informeze la fața locului.

Pentru pașapoarte, marți nu sunt trei ceasuri rele

Depunerea documentelor necesare emiterii unui pașaport și eliberarea acestuia se fac în intervalul orar 08.30-16.30. Ziua de marți face excepție, cu două ore în plus, pentru că programul se prelungește până la 18.30. Un angajat care își încheie programul la ora 17.00 are la dispoziție o oră și jumătate să „se repeadă“ să-și facă pașaportul. Poate pe ultima sută de metri scapă de cozile epuizante care sunt în această perioadă la Serviciul pașapoarte, cu condiția să aibă toate documentele necesare.

Dacă plecatul în vacanță și necesitatea unui pașaport sunt o opțiune, șomajul este privit ca o fatalitate care implicit te trimite la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj. Trebuie știut că la șomaj trebuie să ajungi până la ora 16.30, iar vinerea până la ora 14.00. Este un program unic pentru toți cei care se încadrează în categoria „public“ fie că sunt șomeri, despre care se poate spune că au timp la dispoziție, sau persoane angajate.
În schimb, la Casa de Pensii Dolj, programul diferă de la un ghișeu la altul, după cum sunt diferite și solicitările.

La Finanțe

anaf

Declarații fiscale, contra­cte de închiriere, adeverință de venit, taxă timbru de mediu, pentru toate contribuabilii din Craiova, trebuie să ajungă la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj, unde programul este până la 16.30, cu excepția zilei de miercuri, când se prelungește până la 18.30. Nu trebuie uitat că pentru a ajunge în fața ghișeului este nevoie de bon de ordine.
În concluzie, pentru orice craiovean care urmează să solicite sau să depună documente la una sau mai multe dintre aceste instituții și are un program de lucru care coincide cu programul acestor unități, singura rezolvare este să-și ia zilele de concediu, câteva ore libere și, totodată, să se înarmeze cu multă răbdare pentru statul la cozi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS