CEO va fi condusă de un director general
CEO va fi condusă de un director general
CEO va fi condusă de un director general

Autorităţile judeţului Gorj salută decizia Senatului de a modifica actul normativ care a introdus guvernanţa corporativă la întreprinderile publice. Pe lista companiilor de stat care vor fi scoase de sub incidenţa actului normativ respectiv se află şi Complexul Energetic Oltenia (CEO). Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, este de părere că în multe situaţii organizarea dualistă a managementului la CEO a condus la întârzierea luării deciziilor. CEO are în structura de conducere un Directorat şi un Consiliu de Supraveghere. La cele două se adaugă şi Adunarea Generală a Acţionarilor. Cosmin Popescu a mai declarat că guvernanţa corporativă, cu manageri selectaţi de firme de recrutare, se potriveşte companiilor care au o stabilitate în ceea ce priveşte activitatea economică şi financiară. „Acest act normativ a trecut cu modificări prin Senat. Este propunerea de a se schimba sistemul dualist pentru companiile de stat. Sistemul dualist este bun pentru companiile de stat care traversează o situaţie economică bună. Pentru CEO este mai potrivit un sistem unitar cu director general. Este o companie strategică. Aceasta poate livra energie electrică la orice oră solicită Dispeceratul Energetic Naţional. Am văzut ce se întâmplă cu sistemul dualist, o întârziere a luării deciziei. Consiliul de Supraveghere a întârziat decizia la Complexul Energetic Oltenia. Cred că este necesar să fie o analiză clară dacă un sistem unitar este benefic. Este o perioadă în care trebuie luate decizii radicale în partea de mentenanţă a sistemului de producere a energiei electrice“, a spus Cosmin Popescu, fost director în cadrul CEO, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

Patru manageri într-un an

Primul manager privat al CEO a fost Laurenţiu Ciurel, care era şi preşedinte al Directoratului. De la schimbarea lui Ciurel din funcţie, din cauza rezultatelor financiare, la conducerea CEO s-au perindat mai mulţi şefi în doar un an. Este vorba de Laurenţiu Ciobotărică, Ionel Ilie şi în prezent Sorin Boza. Doar Laurenţiu Ciobotărică şi Sorin Boza au fost selectaţi de o firmă de recrutare, însă pe poziţiile de director financiar şi director strategie-dezvoltare. Managementul dualist a însemnat înfiinţarea a noi posturi de directori.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.