12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA fost decernat Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2017

A fost decernat Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2017

Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York), fost olimpic internațional (patru medalii de aur, trei medalii de argint), cercetător în informatică
Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York), fost olimpic internațional (patru medalii de aur, trei medalii de argint), cercetător în informatică

În perioada 20-27 mai 2017 s-a desfășurat la Colegiul Național „Alexandru Dimitrie Ghica“ din orașul Alexandria stagiul de pregătire a Lotului Național Restrâns de Informatică. Cu această ocazie s-a stabilit ie­rarhia în vederea participării la Olimpiada Internațională de Informatică.
Pe primul loc, în urma probelor, s-a situat Costin Andrei Oncescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Dinicu Golescu“ din Câmpulung Muscel. El este câștigătorul Premiului de Excelență „Mihai Pătrașcu“ 2017, care se acordă elevului cu cel mai mare punctaj obținut în urma probelor de baraj. Premiul i-a fost înmânat de Carmen Pătrașcu, sora lui Mihai, în prezența profesorului Nușa Dumitriu-Lupan, inspector general la Ministerul Educației Naționale.
Este pentru al patrulea an consecutiv când familia Pătrașcu acordă acest premiu în memoria lui Mihai.
Mihai Pătrașcu este una dintre personalităţile care au adus glorie Craiovei şi României, fiind recunoscut, pe plan internaţional, ca un informatician de geniu.
Rezultatele obţinute la olimpiadele internaţionale de informatică i-au permis să fie admis la orice universitate ar fi dorit; a ales Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. A fost printre cei mai buni studenţi pe care i-a avut, de-a lungul timpului, celebra universitate americană. Ca urmare, a primit premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada (2005) și premiul pentru cea mai bună teză de doctorat (2008).
A fost pasionat de a scrie algoritmi performanţi, iar unul dintre domeniile în care a excelat a fost cel al structurilor de date. Abia ajuns la MIT, a reuşit sa rezolve ceea ce „era «problema nr. 1» în data structures din 1989“. Acest rezultat i-a adus un premiu și invitația de a conferenţia despre soluţia găsită.
A conferenţiat la numeroase universităţi sau institute de cercetare din întreaga lume și a fost referent ştiinţific la jurnale și conferinţe de prestigiu.
Ca fost olimpic internaţional, s-a implicat profund în organizarea olimpiadelor de informatică, fiind membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică (2011-2014), preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).
A publicat peste 100 de articole în diferite reviste şi în volumele unor conferinţe internaţionale. Lucrările sale s-au bucurat de o apreciere deosebită în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, unele fiind premiate drept cele mai bune din cadrul unor manifestări ştiinţifice, precum conferinţele ICALP (2005) și FOCS (2008). La sfârşitul lunii mai 2017, lucrările lui Mihai acumulaseră 2.436 de citări, șapte dintre ele având fiecare peste 100 de citări.
În anul 2016, a apărut în SUA „Encyclopedia of Algorithms“ (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois), care cuprinde două capitole cu cercetările lui Mihai.
În cadrul unui interviu, la întrebarea „Ce înveți la facultățile de top“, Mihai răspundea: „Ceea ce înveți la facultățile de top nu este pur și simplu mai multă materie. Partea importantă este antrenamentul pe care ți-l faci stând acolo în fiecare zi, motivația pe „are o capeți când ești aproape de oameni superinteligenți.
De asemenea, fiind întrebat „Care a fost secretul reuşitei la concursuri şi în cercetare“, Mihai a răspuns: „Cred că ceea ce face diferența la un nivel înalt este atitudinea personală. În mod constant sunt oameni pe care îi consider mai deștepți decât mine, dar eu eram mai hotărât să câștig, lucram mai mult când trebuia să lucrez, mă relaxam mai mult când trebuia să mă relaxez“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS