10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViile de la Banu Mărăcine au ajuns groapă de gunoi

Viile de la Banu Mărăcine au ajuns groapă de gunoi

Măcelul retrocedărilor a făcut în mare parte din cunoscuta Stațiune de Cercetare Banu Mărăcine o groapă ilegală de gunoi. Terenurile smulse stațiunii și ajunse începând cu anul 2008 la UAT Cârcea, Coșoveni, Pielești și Craiova și, ulterior, la proprietari sunt înțesate cu sute de tone de gunoi.

În locul podgoriilor de altădată și a livezilor, prin vegetația sălbatică se zăresc deșeuri de tot felul. Toată zona, care este o adevărată oază de vegetație, este acoperită treptat cu gunoi, moloz, plastic, mașini dezmembrate. Unele zac aici de ani buni, fiind acoperite de iarba crescută peste ele. Altele, cum ar fi resturi de construcții, zeci de saci încărcați cu bucăți de gresie și faianță, plăci de azbest nu au șansa să fie înghițite de vegetație. Deșeurile își fac apariția, imediat cum treci de strada Plaiul Vulcănești și aleile aferente, în spatele terenurilor care cândva făceau parte din Stațiunea de Cercetare Banu Mărăcine și pe care acum se înalță vile. Terenurile aparțin localității Cârcea și au fost retrocedate proprietarilor, care nu le întrețin, din care motiv aici ajung să fie aduse cu basculanta și depozitate tot felul de resturi. „Eu obișnuiesc să mă plimb pe aici cu bicicleta sau să scot câinii la plimbare. Este o zonă minunată, dar, din păcate, se transformă cu fiecare zi într-o groapă de gunoi. Sunt aruncate zeci de tone de deșeuri. Se vede că sunt răsturnate din basculante, din mașini mari, de aici și cantitățile impresionante. Știu că terenul ține de comuna Cârcea, dar aici este un amestec, pentru că a fost retrocedat și către Coșoveni și Pielești, dar și către Craiova. Eu cred că, indiferent al cui este, nu poate fi tolerat să se arunce în permanență aici gunoaie“, spune Dan Alboteanu. Existența deșeurilor pe terenul care a aparținut cândva stațiunii este confirmată și condamnată și de reprezentanții Stațiunii Banu Mărăcine. „În mare parte, terenul care a aparținut Stațiunii a fost retrocedat către Cârcea, Coșoveni, Pielești și Craiova. Din totalul de 2.200 de hectare, câte deținea stațiunea, noi mai avem 53,7 hectare. Într-adevăr, acele pământuri retrocedate nu sunt îngrijite de către proprietari și sunt un adevărat focar de infecție. Peste tot sunt aruncate deșeuri, pe drumul de acces și printre fostele plantații de viță-de-vie. Cred că cei de la primăriile de care aparțin acum aceste terenuri trebuie să ia măsuri. Terenul despre care faceți vorbire aparține localității Cârcea, dar aceeași situație este și pe terenurile care țin de localitățile învecinate“, spune Mihai Bică, directorul Stațiunii de Cercetare Banu Mărăcine.
Autoritățile din Cârcea spun că aceste gunoaie nu sunt o noutate, dar sunt o problemă. Ele apar până și în intravilanul localității, dar și pe astfel de proprietăți private lăsate neîntreținute. „Este o problemă cu acest gunoi abandonat pe teritoriul localității. Ridicăm deșeurile dintr-un loc și apar în alt loc. Cu referire la terenurile din zona Stațiunii de Cercetare, acolo sunt proprietăți private și nu avem ce să facem“, spune primarul localității Cârcea, Valerică Pupăză.

Cine să ia măsuri?

Dacă autoritățile din comuna Cârcea nu au o rezolvare pentru această groapă ilegală de gunoi, poate reprezentanții Gărzii de Mediu ar putea face o incursiune în zonă și să stabilească exact ce măsuri se impun. Numai că Garda de Mediu Dolj nu cunoaște nimic despre existența acestui depozit ilegal din zona viilor de la Banu Mărăcine. „Nu am primit nici o sesizare în acest sens. Nu cunosc ce este acolo. Aici sunt două situații, dacă terenul este în intravilanul localității, proprietarul are obligația să-l curețe și să-l împrejmuiască. Dacă este în extravilanul localității trebuie depistate persoanele care au abandonat aceste deșeuri“, spune Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS