8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPerişor, comuna copilăriei lui Henri Coandă

Perişor, comuna copilăriei lui Henri Coandă

Situată la 40 de kilometri de Craiova, comuna Perişor este locul în care a copilărit Henri Coandă, pionierul aviaţiei româneşti. Autorităţile locale fac toate demersurile să pună în valoare acest lucru şi să atragă cât mai mulţi vizitatori în comună. Muzeul dedicat marelui savant este în renovare şi se pregăteşte să îşi primească oaspeţii pe 7 iunie, ziua în care s-a născut Henri Coandă. Cei care vor lua parte la eveniment vor putea asista la ridicarea unei aerodine de la sol, construită pentru prima dată în România după schiţele lui Henri Coandă.

Comuna doljeană Perişor este locul în care şi-a petrecut Henri Coandă anii copilăriei. S-a născut la Bucureşti pe 7 iunie 1886 şi este al doilea copil al unei familii numeroase. Tatăl lui a fost generalul Constantin Coandă, fost profesor de matematică la Şcoala Naţională de poduri şi şosele din Bucureşti şi fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă de timp, în 1918. Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Inventatorul primului avion cu reacţie din lume şi-a petrecut copilăria mai mult la bunicii săi de la Perişor, care îl aşteptau cu pâine în ţest şi roşii coapte. „Am vorbit cu dascăli mai în vârstă, care mi-au povestit că, atunci când venea aici, îi plăcea să mănânce pâine în ţest de pământ şi roşii coapte. Când a mai crescut, îi plăcea foarte mult să vină la şcoală şi să stea de vorbă cu copiii, cărora le spunea cât de important este să înveţe carte dacă vor să ajungă cineva în viaţă. Îşi făcea întotdeauna timp să treacă pe la ei“, a spus Aurel Ghigă, viceprimarul comunei Perişor. Astăzi, casa bunicilor nu mai există, au trecut ani de când a fost demolată de către comunişti, dar nucul pe care Henri Coandă l-a plantat în curtea şcolii se înalţă falnic. În 2006, autorităţile au înfiinţat un muzeu care îi este dedicat, iar în această perioadă lucrările de modernizare sunt în plină desfăşurare. Se apropie 7 iunie, ziua în care s-a născut Henri Coandă, şi totul trebuie să fie pus la punct. „Pentru noi este o mândrie că localitatea Perişor este locul copilăriei marelui savant. Întrucât casa în care locuiau bunicii, aflată în curtea bisericii, a fost demolată pe timpul comuniştilor, a fost înfiinţat un muzeu în apropiere. Trecerea timpului şi-a pus însă amprenta asupra lui şi necesita reparaţii capitale. Cum bugetul este sărac, nu am putut apela la ajutorul unei firme, dar, cu toate acestea, lucrările – făcute în regim propriu – sunt în grafic. Aici vor putea fi văzute fotografii care surprind fragmente din viaţa marelui savant şi care dovedesc legăturile pe care le-a avut cu comuna noastră“, a spus Aurel Ghigă, viceprimarul comunei Perişor. De asemenea, în curtea muzeului este amplasat şi un avion militar.

Demonstraţie cu o aerodină construită după schiţele lui Henri Coandă

Cei care vor lua parte la evenimentul ce se va desfăşura pe 7 iunie vor putea asista la ridicarea unei aerodine de la sol, construită pentru prima dată în România după schiţele lui Henri Coandă, după cum susţin autorităţile. „Pe 7 iunie vor veni aici cadre din armată şi va avea loc o demonstraţie cu o aerodină pe care spun că o vor ridica de la sol. Va fi interesant şi pentru noi, care nu am văzut-o decât în fotografii, şi pentru cei care ne vor vizita. Aerodina a fost realizată după schiţele lui Coandă, la dimensiunile pe care le-a proiectat el. Până acum, în România nu a fost pus niciodată în practică acest proiect. L-au preluat americanii, iar noi nu, şi oamenii aceştia vor să demonstreze că se poate ridica. În afară de asta, va mai avea loc şi o demonstraţie aviatică“, a mai spus viceprimarul comunei Perişor.
Pregătirile au început şi la şcoala din localitate, care poartă numele marelui savant. „La Şcoala Gimnazială «Henri Coandă» învaţă 160 de copii, de la învăţământ preşcolar, până la gimnazial. Numele marelui savant încercăm să îl amintim copiilor prin diverse activităţi. Ziua de 7 iunie o sărbătorim prin activităţi sportive şi educative la care îi invităm să participe şi pe elevii altor şcoli. De asemenea, vin invitaţi de la Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii, iar copiii sunt extrem de încântaţi“, a spus Marius Drăgancea, directorul Şcolii Gimnaziale „Henri Coandă“ din Perişor.

Viaţa lui Henri Coandă

Henri Coandă s-a născut pe 7 iunie 1886 la Bucureşti. A fost un academician şi inginer român, fizician, pionier al aviaţiei, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. Potrivit descopera.org, a construit în atelierul lui Joachim Caproni primul avion cu propulsie reactivă, primul avion fără elice. Avionul, numit convenţional Coandă-1910, a fost prezentat la al doilea Salon internaţional aeronautic de la Paris, în  1910. În decembrie 1910, în timpul unei încercări de zbor, aparatul pilotat de Henri Coandă a scăpat de sub control, s-a lovit de un zid de la marginea terenului şi a luat foc. Coandă a fost proiectat din avion înaintea impactului, scăpând doar cu spaima şi câteva contuzii minore. În următoarea perioadă de timp, Coandă a abandonat experimentele din cauza lipsei de interes din partea publicului şi a savanţilor vremii. A lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviaţie din Bristol, Anglia, şi a construit avioane cu elice de mare performanţă. S-a întors în Franţa, unde a construit un avion de recunoaştere, prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacţie, primul tren aerodinamic din lume şi multe altele. În 1934, obţine un brevet de invenţie pentru Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid, care se referă la fenomenul numit astăzi „Efectul Coandă“. Henri Coandă a decedat la 25 noiembrie 1972, la vârsta de 86 de ani. Cel mai mare aeroport al României îi poartă astăzi numele – Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS