17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTelenovela proiectelor întârziate ale Primăriei Craiova

Telenovela proiectelor întârziate ale Primăriei Craiova

Cartierul chinezesc, Water Park-ul Craiovei și obligația primăriei de a plăti unei firme despăgubiri de 85.000 de euro pentru că i-a demolat o construcție au fost principalele discuții din ședința de consiliu local. Coaliția PSD – ALDE a reușit să aprobe fără probleme un proiect de prelungire cu două luni a termenului până la care firma chineză Shandong Ningjian trebuie să aducă dovada că deține în cont suma necesară reluării lucrărilor la cartierul chinezesc. Termenul actual expira pe 31 mai.

Consiliul Local a aprobat ieri prorogarea cu 60 de zile a termenului de 31 mai până la care firma Shandong Ningjian, cea care a concesionat terenul de la primărie pentru construirea a 1.800 de apartamente la prețuri mici, trebuia să aducă dovada că deține banii pentru continuarea lucrărilor întrerupte de aproape doi ani. În caz contrar, toate lucrările executate până în prezent, circa 10%, și proiectul urma să intre în proprietatea primăriei, lucru pe care Shandong și-l asumase în scris. Între timp, Shandong a intrat în negocieri avansate cu o altă firmă din China, China Railway, cu operațiuni în 17 țări, care dorește să cumpere atât acțiunile Shandong, cât și proiectul de la Craiova, pe care să-l finalizeze în 22 de luni. China Railway a trimis primăriei, pe 17 mai, o adresă în care solicita acordarea unui termen de 60 de zile pentru finalizarea tranzacției și în care promitea că lucrările vor fi reluate până la sfârșitul lunii iulie. China Railway a depus la primărie și o scrisoare de referință de la Banca Industrială, din care reiese că a depus în cont circa 120 de milioane de euro. Înainte de supunerea la vot a prelungirii, consilierii PNL au atacat în grup intenția primăriei. „Discutăm din nou despre această telenovelă. Părea un parteneriat din care câștigau amble părți. Avantajul craiovenilor nu se vede. În martie ați promis că este ultima concesie pe care o facem acestui dezvoltator. Astăzi ne solicitați încă una. Ne cereți o prelungire nu pentru a face dovada banilor, ci pentru a-și vinde (chinezii – n.r.) firma, să facă profit și să ne lase cu alți chinezi pe cap. Fac apel la conștiința consilierilor PSD și ALDE să se gândească la interesul craiovenilor și să susțineți soluția PNL: nu amânăm. Nu este un proiect bun pentru craioveni în forma aceasta. Termenul de 22 de luni este avansat de partenerul pe care l-ați lăsat să vândă firma. Solicit să știm toate cheltuielile pe care primăria, companiile și regiile din subordine le-au investit în terenul și utilitățile pentru cartier. Nimeni nu știe ce costuri implică obligațiile primăriei pe banii craiovenilor“, a intervenit consilierul PNL, Marian Vasile. „Treceți în această campanie electorală cu încă o gogoașă pe care o vindeți craiovenilor. La clauze speciale, în contractul de concesiune, la punctul 4 scrie că redevența și majorările de întârziere constituie creanță bugetară certă. Aș vrea să întreb dacă firma a plătit vreo penalitate“, a spus consilierul PNL, Dan Diaconu.

Primarul interimar, scump la vorbă

Președintele de ședință, consilierul PSD, Radu Marinescu, a precizat că prorogarea este legală. „Prorogarea termenului este perfect legală. În privința oportunității, opinia mea este că un proiect plecat cu bune intenții, adică locuințe ieftine pentru craioveni, ar trebui să capete toate șansele pentru a fi finalizat. Deci, până la urmă, este o chestie bună, însă nu mă hazardez să fac alte comentarii. Rog pe cei de specialitate să ne ofere toate datele necesare. Firma care vrea să preia are o imensă bonitate financiară“, a declarat el, invitându-l pe Ionuț Gâlea, directorul Direcției de Patrimoniu, să detalieze stadiul implementării proiectului.
De la cartierul chinezesc, consilierii PNL au trecut la celelalte proiecte cu probleme ale primăriei. „Craiova se predă de la un primar la altul din două în două luni și sigur acest lucru va avea consecințe în viitor (aluzie la demisiile din funcție ale Olguței Vasilescu și Mihail Genoiu). Aș dori să știu care este situația străzii Râului, dacă este recepția făcută. Care este stadiul reabilitării blocurilor?”, a întrebat Marinel Florescu. „Water Park a început cu o minciună și se termină cu o miniciună. Mă întreb când se va termina această nouă telenovelă. Într-un ziar din noiembrie 2015, primarul în funcție declara că lucrările sunt foarte avansate. Într-un ziar din 8 mai 2017, fostul primar interimar Genoiu spunea că mai complicat este cu medicul și cu salvamarii. Când vreodată va fi finalizat acest proiect? Vă dau exemple de patru proiecte ale actualei administrații fără sorți de izbândă: cartierul chinezesc, Water Park, anveloparea și Parcul «Romanescu». Dați-mi exemplu de un proiect finalizat de PSD de la un cap la altul, dar nu din astea moștenite“, a intervenit Flavius Sirop. „Nu e bine să fiți așa pesimiști“, i-a răspuns Radu Marinescu, după care l-a invitat pe noul primar interimar, Adrian Cosman, să explice. Adus pe tărâmuri pe care nu le stăpânește, chiar dacă este singurul factor de decizie din primărie din prezent, Cosman nu a făcut risipă de cuvinte. „Vă mulțumesc, domnule președinte! Așa cum au solicitat domnii consilieri, vă vom trasmite răspunsurile în scris tuturor. Vă mulțumesc. Vă lansăm o invitație pentru ședința solemnă din 2 iunie de la Filarmonica «Oltenia»”, a spus el. Acesta a fost răspunsul.

Chioșcariada Olguței, pagubă în bugetul local

Consilierii PSD și ALDE au aprobat ieri și plata din bugetul local a unei sume de 400.000 de lei către firma Keny Impex, care a reușit să câștige un proces împotriva primăriei după ce i-a fost demolat chioșcul. Executorul judecătoresc a venit și a cerut banii primăriei, plus cheltuielile de executare. Consilierii PNL au cerut ca bani să fie plătiți de cei vinovați, nu de toți craiovenii. „Să se plătească de către cei vinovați acești bani, în nici un caz de către noi, care suntem nevinovați“, a cerut Adriana Ungureanu. Directorul Direcției Juridice a primăriei, Ovidiu Mischianu, a explicat că primăria nu mai poate face nimic acum. „Dispozițiile Codului de Procedură Civilă statuează că orice hotărâre judecătorească se duce la îndeplinire, în principal, pe cale amiabilă, iar în caz de nevoie, prin apelarea la un executor judecătoresc. Litigiul vizează demolarea unei construcții provizorii în zona pieței din Craiovița. Dispoziția prin care a fost demolată a fost contestată în instanță, terenul este în continuare al municipalității, însă nu am avut cunoștință la acel moment de existența actelor de proveniență pe construcție încheiate, din câte îmi aduc aminte, între SC Alia și SC Keny Impex SRl. Litigiul este finalizat, avem hotărâre judecătorească, iar Ordonanța 22 ne obligă ca în termen de șase luni de la momentul în care suntem investiți cu punerea în executare a unui titlu executoriu să solicităm rectificarea bugetară, astfel încât titlul să fie dus la îndeplinire pe cale amiabil“, a spus el. Nu sunt singurii bani pe care primăria trebuie să-i plătească pentru decizii desființate de instanțe. Alte 61.000 de lei se vor plăti din buget după ce o persoană a fost dată afară de la Sport Cub Municipal. Persoana concediată a dat clubul în judecată, a câștigat, iar acum primește bani din bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS